středa 16. dubna 2008

What the Fuck! Do We Know!?

Pokud se u ženy v domácnosti v kuchyni zjeví starověký válečník starý 35000 let vyzbrojený antigravitačními magnety napájenými z energie vakua, je to rozhodně důvod k zamyšlení.
O to větším důvodem k zamyšlení je, když pravdy jí zjevené jsou natolik zásadní, že to ovlivní všechny kvantové fyziky v okolí, aby se vykašlali na fyziku a začali propagovat nový směr, nové mystérium, nový pohled – všechno špatně – zpátky na stromy a znovu.

Načež si pak o tom natočí film.



V dnešní době je velmi těžko zjistit, co se skrývá za důvody k publikaci takovéto teorie pomocí filmu.

1. Je to pravda?
- Proč to tedy není publikováno standardní cestou ve vědeckých časopisech.

2. Je to mystifikace za účelem vydělání peněz?
- Pak je to velmi zdařilý podnik který vydělal 10 MegaUSD.

3. Opravdu si ti lidé myslí, že to takhle je?
- Zajímavé, ale existuje mnoho zajímavějších sci-fi knih, kde jsou takovýchto teorií mraky. (například Seldonova psychohistorická matematika).

4. Je to "esoterické" učení, které je určeno těm, kdo uvěří?
- Pak navrhuji k uvěření
http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster
nebo
http://en.wikipedia.org/wiki/Invisible_Pink_Unicorn
(pro neznalé angličtiny po kliknutí na Language-čeština najdete stručný překlad)

Kvantová fyzika je velmi zajímavá oblast, ostatně stačí si poslechnout Feynmanovy přednášky z fyziky na Caltechu z r. 1962, zvláště pokus s elektronem na štěrbině, abychom začali mít pocit, že tu něco nehraje. Dále doporučuji prostudovat jev "propletenost" (entanglement) a také pokus s dvojitou štěrbinou, kdy světlo letící ze vzdálené galaxie po průchodu gravitační čočkou a dvěma štěrbinami "ví" co má dělat, když do jeho cesty strčíme ruku. Také temná energie a energie vakua je hodna pozornosti, zvlášť když vyplývá ze Schrödingerovy rovnice když položíme teplotu rovnu absolutní nule.

Protože průvodcem a spolupachatelem filmu je kvantový fyzik, tak vysvětlení kvantových jevů je fyzikálně správné.

Nicméně vyvozovat z podivného chování kvantových jevů, které se projevují ve velikostech 10 na minus osmou až -13 závěry, které platí pro myšlení objektů ve velikosti 1,8 metru se mi jeví poněkud odvážné.

Film se dovedně pohybuje mezi biologií, psychologií, kvantovou fyzikou, mysticismem a nadpřirozenými jevy, vše proložené efektními mluvícími hlavami, která pronáší svá moudra. Za chvíli z toho jde člověku hlava kolem.

Nebo se začne smát.

Následující odstavce jsem si vypůjčil od jaaan.
1. Kvantova fyzika je solidni a zavedenou fyzikalni disciplinou, starou pres sto let, a mnoho desitel let v odborne verejnosti vseobecne prijimanou. Popisuje chovani castic ne te nejnizsi velikostni a casove skale. O chovani makro sveta, ktery nas obklopuje, nerika nic. Zkuste se precist treba celkem objektivni shrnuti zde http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_physics

2. Na teto nejnizsi urovni se skutecne deji exoticke jevy, zminovane v diskutovanem clanku, napr ze poloha castice je neurcita, ze jeji stav se zmeni pozorovanim, ze v urcitem slova smyslu prochazi vice misty najednou, atd.


3. Tyto principy inspirovaly fyzika, ktery je zkoumal, jako metafory k premysleni o vlastnim zivote. Ale pokud jsou takto preneseny z fyziky do premysleni o zivote a svobode, uz to neni zadna kvantova fyzika, ale podobenstvi. Asi jako kdyby si metalurg rekl "clovek by mel byt tvrdy jako ocel", statistik, ktery zkouma hromadne jevy, propadal presvedceni o vlastni bezvyznamnosti, nebo muzeme obcas videt treba strojniho inzenyra, ktery se snazi na vse kolem sebe aplikovat mechanicke, systematicke pristupy, ktere pouziva pro navrh stroju v praci. Metalurgie je o vyrobe kovu, statistika je o popisu hromadnych jevu, strojni inzenyrstivi o konstrukci stroju, a KVANTOVA FYZIKA a popisu fyzikalnich deju ve velmi omezene prostorove a casove skale, zcela mimo uroven, kterou my vnimame a ve ktere zijeme.


4. Clovek se muze inspirovat svym povolanim (fyzika) a pak vyslovit nejaka prenesena moudra a podobenstvi o zivote, ale uz jsou to prave jen podobenstvi, ktera s puvodnim oborem nemaji nic spolecneho. V tom filmu what the *** do we know, podobne jako v nekolika dalsich dilkach, se kterymi jsem prisel do styku, mi dost vadilo, ze tam tento krok stranou zcela zanedbavaji. ze tam tuto jemnost vubec nerozlisuji, ze se tvari, jako kdyby skutecne mluvili o fyzice, a vsechno co rikaji, melo fyzikalni zaklad, ale ono ho to skutecne NEMA. Jsou to podobenstvi inspirovana myslenkovymi schematy urciteho specializovaneho fyzikalniho oboru. Nic vice.


5. Urcite je uzitecne zkusit si myslet JINAK a rozsirit si svoje vnimani sveta tim, ze se s temito schematy seznamime, ale chtelo by to vice poctivosti pri jejich prezentaci.


Konec citace

Za stěžejní považuji hlavně odstavec 3, kde je podle mého názoru výborně vysvětleno, jakým způsobem unikly logické argumenty do alternativního prostoročasu.

Chtěl jsem si dát práci a poukázat na nesrovnalosti, nebo zjevné chyby v argumentaci použité ve filmu, ale při kratším průzkumu jsem zjistil, že to již někdo udělal za mě.
www.intuitor.com/moviephysics/bleep.html

Šaman nevidí lodě.
Pokud se vezme do úvahy, že Kolumbus podle svého deníku přistál u pobřeží ve 2 hodiny v noci, pak je opravdu nemohl vidět, tedy pokud neviděl šamansky ve tmě. Sporný je také způsob, jakým by se ta pověst dochovala, vzhledem k tomu, že původní obyvatelé Ameriky neměli písmo. Mohli si to předávat ústně, nebo tu pověst mohli uchovat Španělé, protože ti jak známo chtěli zachovat veškerou kulturu a zvyky původních obyvatel, bez ohledu na jazykovou bariéru.

Gorila v letadle.
http://yarchive.net/mil/jet_gorilla.html
Podle tohoto popisu se během války za utajení zkoušel nový typ letadla s proudovým motorem. Piloti vrtulových letadel se pohádali v hospodě se zkušebními piloty, že není možné létat v letadle, které by nemělo vrtule, takže jeden zkušební pilot si prý vypůjčil masku opice, zapálil si doutník a během svého zkušebního letu zakroužil kolem letky vrtulových letadel, aby si z nich udělal legraci.

Oblast vidění a snění v mozku
Joe Dispenza v té době asi neznal pokusy s magnetickou rezonancí, které rozhodly, že oblasti vidění a snění v mozku jsou různé. Přitěžující je, že pan Dispenza byl zaměstnancem Ramtha school tj. společnosti, která se propagováním této teorie živí.

Fotografie vody
Dr. Emoto, fotografoval vodu s nápisy "Láska a uznání" a "Nenávidím tě, zabiju tě" a ve filmu se ukazovalo, že v prvním případě vypadá voda "hezky" v druhém "ošklivě". Co se však ve filmu nezmiňuje jsou další pokusy kdy na nálepkách byly nápisy "Hitler" a "Matka Tereza" případně "Thank you" a japonsky "Aregato". Každá z pořízených fotografií vypadala trochu jinak – ty dobré hezky – ty špatné ošklivě. A nejen to, dokonce ta voda uměla rozlišit různé jazyky. Dovedeno do důsledků, vzhledem k tomu, že se lidské tělo skládá z 90% vody, tak stačí vytetovat správný nápis a máme po zločinnosti. Případně na lahve s alkoholem vytisknout nápis "Nebreč a jdi pracovat" a máme vyřešen problém se sociálně nepřizpůsobivými lidmi. James Randi Educational Foundation nabídla 1 milion dolarů Dr. Emotovi, aby provedl dvojitý slepý test k ověření svého tvrzení, ale ten to odmítl.
http://www.randi.org/jr/052303.html

Snížení zločinnosti pomocí meditace
Podle tvrzení filmu se snažilo 4000 účastníků Maharishi University of Management snížit zločinnost ve Washingtonu v době od 7. do 30. června 1993 za pomocí meditace. Ve filmu se tvrdí, že se zločinnost snížila o 25%. V roce 1993 byla zločinnost ve Washingtonu nejvyšší za posledních 30 let, a pak se plynule snižovala, až kolem roku 2000 klesla na polovinu.
http://www.disastercenter.com/crime/dccrime.htm
Možná je to tím, že policie začala meditovat. V roce 1994 dostal tvůrce tohoto pokusu cenu Ig. Nobela.

35000 let starý válečník který umí současnou angličtinu a má k dispozici antigravitační magnety využívající energii vakua – to ať už si každý přebere sám. Pro čerpání energie vakua byly navrženy teoretické konstrukce s pomocí peptidových molekul s výtěžností okolo 10 na minus 6 až -8 W, o velikosti asi 10 na -6 m. Ale zatím nikdo neprovedl pokus, který by měl kladný energetický výnos. (Zatracená druhá věta termodynamická.)

Také nesrovnalosti v tom, co měl říci Ježíš a řekl to někdo jiný nebo jinak jsou v textu uvedeny.
A také nepůsobí důvěryhodně, když kvantový fyzik, jehož "mluvící hlava" je ve filmu použita, se od celé té záležitosti distancuje.

Další informace o tvůrcích a o tom, co je Ramtha School of enlighment zač:
http://dir.salon.com/story/ent/feature/2004/09/16/bleep/index.html

Závěrem
Pokud je člověk věřící nebo ateista, tak pro něj tento film nemá význam, protože jenom trousí další várku nesmyslů, kterých je všude plno. Pokud však člověka víra ani ateismus neuspokojují, hledá alternativu na své duchovní cestě a cítí potřebu nechat se vést, pak mu uvěření v tuto „alternativní pravdu" pomůže. Stejně mu však pomůže jakákoliv jiná „alternativní pravda" od Zen Buddhismu až po víru v Církev Létajícího Špagetového Monstra.

Pokud se někdo chce změnit, využít naplno své možnosti, vydat se správným směrem, využít svůj potenciál, překonat své hranice, je to jen na něm. Ono to opravdu funguje. Opravdu to jde „se" změnit a tím změnit svůj okolní svět.

Ale k tomu, aby to člověk vykonal, nepotřebuje žádný pseudovědecký a pseudonáboženský propagandistický výplach, který využívá vědeckých pojmů, termínů a tvrzení k prezentaci pošahaných názorů. Pokud potřebujete v něco uvěřit, aby vaše duchovní cesta nebyla tak těžká, vyberte si místo starověkého válečníka, jež je pouhým člověkem, raději Neviditelného Růžového Jednorožce, což je bytost nesmírné duchovní síly, protože dokáže být zároveň růžová a neviditelná. Víra v NRJ je, jako všechna náboženství, založena jak na logice, tak na víře. Věříme tomu, že je tato bytost růžová; logicky víme, že je neviditelná, protože ji nevidíme.


Odkazy:
http://www.financnik.cz/komodity/fin_home/setkani-s-alanem-wolfem.html
http://fffilm.fuxoft.cz/
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=2270872860161924291&postID=5377191070232183657
http://aktualne.centrum.cz/kultura/film/clanek.phtml?id=601830#forum
http://marek.blog.respekt.cz/c/32208/Co-pip-my-jen-vime.html





Související články:
Komerční magie
Zázračné tachyony



.

9 komentářů:

  1. Tak jsem \"historicky\" první návštěvník a terazky si jdu něco přečíst... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Jenom pro upřesnění k tomu závěru... aTeisti jsou mí fanoušci: http://ateo.cz ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jeden z mých mnoha strýců často používá jeden citát - nevím, jestli autorem je on sám, nebo je to fousatá hláška, kterou odjinud akorát neznám, každopádně zní takhle: \"Lid chce být oblbován.\"

    Ono to zní jako taková recesistická hláška, ale když si člověk trochu zarekapituluje, dojde k tomu, že to tak fakt je. tj, že k existenci \"blbiny\" nestačí jen producent, ale i nadšený konzument, který pomalu vyžaduje další a další podobné. A nejlepší \"blbiny\" jsou ještě k tomu ty z kategorie polopravd a ohnutých pravd. Viz. koneckonců ten film, kde ta kvantovka třeba vysvětlovaná správně, akorát je zamlčeno, že ve filmů je ohnutá na věci, kde je to zcela mimo mísu... A stačí zalistovat televizním programem nebo novinami a kandidátů oblbovačů je dost a nejen esoterických :)

    Pocimrmanovsku o těhdle věcech lze vést spory, můžeme s nimi nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se s nimi dá dělat :))

    Každopádně ten neviditelnej růžovej jednorožec a argument \"JE neviditelnej, protože ho NEvidíme\", to je paráda :) Kam se na to hrabou Aristotelské sofismy :))

    OdpovědětVymazat
  4. Věděli jste, že seminář s Dr. Fredem Alanem Wolfem stál 4900 Kč a bylo tam narváno?
    Asi dělám něco špatně.

    OdpovědětVymazat
  5. Další úlovek s krásným článkem o celé sektě Ramthas. Ta pani co hovořila s tím válečníkem se živila prodáváním kabelové televize a nyní ročně vydělává kolem 10 megaUSD. Další potvrzení toho, že chceš-li vydělávat peníze založ si vlastní sektu. Její sekta čítá cca 2000 lidí žijících ve městě Yelm v USA, a další tisíce po celém světě.

    http://wweek.com...y.php?story=5860

    OdpovědětVymazat
  6. Toto je oficiální video, kdy paní vystupuje za sebe a zároveň jejími ústy promlouvá ten válečník
    http://ramtha.com...video/v1.40.ram
    Jinak doporučuji před tím než člověk začne shánět letenku do států podívat se na oficiální stránky sekty, abyste věděli do čeho jdete.
    http://ramtha.com/default.asp

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímalo by mě,zda je autor článku ve svém životě šťastný?Zkuste si pane \"všechno-vím-a-znám\" upřímě položit tuto jednoduchou otázku a řekněte,jaká je vaše odpověď?Omlouvám se ,že to asi nechápete,ale třeba vám to jednou dojde.
    PS.moc hezký článek o tachyonech,předpokládám,že jste je při své vševědoucnosti ani nevyzkoušel.
    Třeba by tehdy G.Bruna inkvizice neupálila,kdyby si mohli vyletět na orbit,jako my dnes:-)).

    OdpovědětVymazat
  8. galileovi se lide take smali , kdyz zverejnil ze svet se toci .... a ted je to samozrejmosti , kterou vsichni uznavaji... Pane vas clanek respektuji, ale neni treba hned odsuzovat neco cemu nerozumite

    OdpovědětVymazat
  9. Když se lidé někomu vysmívají, tak to může znamenat, že má pravdu, ale zároveň to může znamenat, že je naprostý idiot. Jinými slovy, že je někdo vysmívaný naprosto neznamená, že má pravdu.
    Tomu rozumím velmi dobře.

    OdpovědětVymazat