sobota 3. května 2008

Tajemné jevy a jak jim čelit 2.

Tajemné jevy nás obklopují na každém kroku. Pro mě je kupříkladu naprostou záhadou, proč se vyskytuje tolik blbců v mém okolí. Kdykoliv člověk vyrazí do města, na úřad, vleze na silnici, otevře televizi, otevře noviny, otevře konzervu – objeví se blbec.


Nejprve se tedy zkusme zamyslet nad tím, čemu lidé dávají přednost, pokusíme se vysvětlit jednotlivé příklady a pak se bez milosti vypořádáme i s tajemnem.

Selský rozum
Jestliže se vyskytnou dvě rovnocenná vysvětlení nějakého problému, lidé dají přednost tomu řešení, které je vysvětlitelné tím, čemu říkáme „selský rozum", někdy také „lidová moudrost". Selský rozum je souhrn nashromážděných životních zkušeností předchozích generací získaných pozorováním přírody, lidské společnosti, je to souhrn postupů při řešení praktických úloh, jakási databáze lety prověřených algoritmů, jejichž aplikace vede k požadovanému řešení. V této databázi jsou postupy řešení určitých situací, podložené pozorováním, že když se stokrát stane A, pak vždy dojde k B a z toho plynoucího, když chceme B měli bychom začít tím, že uděláme A. Například tvrzení, že „je třeba nejprve začít stavět základy, pak střechu", je dáno pozorováním, že kdo to dělal obráceně, byl co se týká bytové politiky poměrně neúspěšný.

Tato pozorování, a návody na použití jsou uchovány v příslovích (lepší koule v hrsti), pořekadlech (kdo umí, umí, kdo neumí, vozí), řemeslných postupech (kdo maže, ten jede), písních (on ju hledal za uchom jaj jaj, ona ju má pod bruchom jajajaj) a v poslední době i v populárních Murphyho zákonech (slušná holka je už v sedm hodin svlečená, protože ví, že musí být do deseti doma).

Pozitivně lineární myšlení
Selský rozum je příkladem lineárně pozitivního myšlení. Zjednodušeně se to dá vyjádřit matematicky vztahem, když nastane A, pak z toho plyne C, nebo pro dvě vstupní proměnné když A, a současně B, pak z toho plyne C. Jev A je pravdivý, jev B je pravdivý a jev C tedy bude také pravdivý. To, že tomuto lineárně pozitivnímu myšlení dávají lidé přednost, je dáno evolučním vývojem, kdy jasné a přímé postupy dávají větší šanci na přežití jedincům, kteří se jimi řídí. Vztah mezi příčinou (jev A, případně také jev B) a následkem (jev C) je bezprostřední, přímý a pravdivý (vždy nastane).
Evoluce se pak postará o to, aby pitomci, kteří se třeba chtějí osobně přesvědčit o tom, jestli je bezpečné předjíždět kolonu aut, vyhynuli čelním nárazem a tak přispěli ke zvýšení průměrné inteligence lidstva.

Vznik tajuplných jevů.
Co však dělat s takovými jevy, na které obyčejný selský rozum nestačí? Jak naložit s jevy, které neumí pozitivně lineární myšlení vysvětlit, neboť se přitom dostane do rozporu se skutečností? Jak se například vypořádat s tvrzením o škodlivosti alkoholismu, když kdo nepije umře dřív, protože ten kdo pije ho přejede? V těchto situacích jsme s rozumem v koncích, a prohlásíme takový jev za tajemný. Tajemné jevy mají obrovskou výhodu v tom, že se s jejich vysvětlováním nemusíme zabývat a jejich vysvětlení ponecháme nějaké vyšší autoritě, (hejkalové/papež/vesmírní_lidé/budha/osud/duch_svatý/vláda). Mezi další neoddiskutovatelné výhody patří také to, že nemusíme absolvovat vzdělání v příslušném vysvětlovacím oboru, a nemusíme si zasírat mozek nesmyslnými vysvětlovacími vědomostmi, které nás odvádějí od piva a televize v případě mužů, šminek a prolézání obchodů v případě žen.

Situaci ještě ke všemu ztěžuje lidská hodnotová preference, podle které si lidé neomylně vyberou ze dvou možných vysvětlení to tajemné. Tajemno je sexy, je to lákavé, nezvyklé, člověk se dostává do kontaktu s vyšší mocí, cítí se vyvolený, neboť je v přítomnosti tajemného jevu svědkem něčeho výjimečného, nevysvětlitelného, mozek produkuje endorfiny na plné pecky a lidské ego si blaženě lebedí podobně, jako při konzumaci oblíbené drogy.

Ve srovnání s tím, je jakékoliv vysvětlení, které nemá tajemnou složku fádní, šedivé a zajímavé maximálně pro několik šílených vědců, ale rozhodně se s tím nebudete svěřovat kamarádce.

Likvidace tajemných jevů.
Jedním z mimořádně tajemných jevů, je existence velkého množství lidí, které tajemné jevy vyhledávají, přemýšlejí o nich, a pak se zvrácenou rozkoší vysvětlují ostatním, jak to s těmi tajemnými jevy doopravdy je. Co je mimořádně podivuhodné, tajemné a zvláštní, že od tohoto úsilí tyto lidi nelze odradit ničím. Naprosto selhává jakákoliv restrikce. Tito lidé vám jsou schopni vysvětlovat tajemné jevy i za cenu vlastní smrti a z historie je známo, že nepomůže ani upalování na hranicích, což dohání vyšší autority (hejkalové/papež/vesmírní_lidé/budha/osud/duch_svatý/vláda) k šílenství. Například takový hejkal už to úplně vzdal.

Pokud se budeme chtít zabývat přemýšlením o tajemných jevech systematicky, pomůže nám vhodná přemýšlecí metoda a také, což je na tom nejpodivnější, znalost matematiky. Vzdělání ve vysvětlovacím oboru není na škodu, ale musíme si dát pozor na SUP.



Související články:
Tajemné jevy a jak jim čelit 1
Tajemné jevy a jak jim čelit 3
Tajemné jevy a jak jim čelit 4

5 komentářů:

  1. tak to je hezké. Hlavně to tajemno co je sexy a jak se cítíme vyvolení.

    OdpovědětVymazat
  2. :-), tak na me dnes zase zamrkalo to me \"synchro\". nez pujdu jeste napsat dva radky o amaranthovem krali richardovi, pstruzich, veletrhu o biostylu, esoterice, lidke manipulovatelnosti a blbosti, lubrikacnich gelech, iniciacnich ritualech, anebo dal uklizet, rozhodla jsem se (vyssi moc, hejkalove, nebo papez?) mrknout se jeste, co noveho zde. a ejhle.
    pomóc, tajemno na mě dýchlo! musím to povypravět kamarádce ;-).

    vzdycky pobavis a potesis!

    preju krasnou nedeli!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Asi dost mimo mísu, ale víte, že existuje obor zvaný \"praktická esoterika\"? Blbost nemá hranic...
    Ke článku, jako obyčejně, nemám co dodat:) Možná tak smajlíka s hubou od ucha k uchu...

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji všem za příznivé komentáře.

    to Samotář: Tajemno je tajemno, s tím se nedá nic dělat.

    to Kockolan: Možná by stálo za to prozkoumat, jestli neexistuje souvislost mezi lubrikačním gelem a vyhynutím hejkalů.

    to Nuiko: Ten kurs praktické esoteriky mě zajímá, potřeboval bych pokácet pár stromů.

    OdpovědětVymazat
  5. Na jakékoliv testování čehokoli je výhodné použít blbce, protože ti jsou šíleně vynalézaví.

    OdpovědětVymazat