pátek 18. dubna 2008

Šepoty a výkřiky

Občas mě zajímá co si myslí ostatní lidé. Zvláště, když si přečtu článek o ničem. To pak propadám pochybnostem jestli jsem opravdu takový idiot, že to nechápu, nebo je to vina autora. Ke spravení nálady pak stačí projít diskuzi pod článkem.


Předkládám věty vytržené z kontextu, bez ladu a skladu, prostě to, co mě zaujalo.
Co se stane když propadající student techniky přestoupí na politologii?
Na obou fakultách skokově vzroste průměrná inteligence!

- Kolik sociologů je třeba k postavení supertěžké letadlové lodi s jaderným pohonem?

- Pro sociologa či ekonoma je reálný svět pouze výjimkou.
1) Tzv. humanitní obory dokáže s přehledem vystudovat průměrně cvičená opice, studuješ-li techniku, přírodní vědy, medicínu – sorry, ale musíš na to mít, tam se ideologicky okecat nic nedá, specifický to pohled absolventů technických oborů, méně podstatné.
2) Absolventi humanitních oborů přinesli do světa pokrok v podobě antiklerikalismu, antisemitismu, marxismu-leninismu, nacismu, fašismu, feminismu, multikulturalismu, ekologismu – theorie různých pochybných a zbytečných krvavých revolucí , počínaje tou Velkou Francouzskou, degradaci člověka na laboratorní entitu samozvaného sociálního inženýrství ve prospěch mocných, historickou lež a desinformaci jako nástroj propagandy mocných, politickou korektnost jako nástroj jejich ideologické censury, theorie proč je nutné vyhlazovat vlastní i cizí kulturu, konfiskovat majetky, vraždit vybrané, ničit rodinu i celé národy, postupy jak zničit morálku lidstva obrácením poznatků theologie a psychologie – humanitní obory posledních tří staletí neomylně směřují cestu naši civilisace zpět do doby antického a předantického otrokářství a kanibalského barbarství, včetně té tvé politologie, poskytující diktátorům theoretické postupy jak ustanovit a uchovat diktaturu. Někomu to může připadat zábavné, milé a vtipné,mít to jako celoživotní náplň, jinému se zase nad tímto "přínosem humanitních věd" docela obyčejně zvedne kufr.

- I technický pokrok bez respektovaného náboženství, filosofie, přirozeného společenského řádu může vést k barbarství ...
No to nevím, ale zato vím, že respektovaná náboženství, pfilozófie a všeliké "přirozené" společenské řády vedou občas k děsuplným zvěrstvům, hrůzám a barbarství zcela zaručeně.

- Když něco vymezíte jako buržoasní pavědu, co potom vymezíte jako socialistickou pavědu ? My, prošedivělí absolventi ČVUT za socialistické pavědy pokládáme VŠECHNY humanitní obory a od roku 1989 se na tom nic nezměnilo, akorát to změnilo znaménko nebo nátěr.

-Mě napadlo už při tom článku o "ďábelském" dabingu, že autor je pravděpodobně zhrzený student filosofie nebo něčeho podobného. Ekonomie má aspoň nějaký praktický význam, normální člověk se ve všech těch rozvahách, výsledovkách a daních nevyzná. Ale tyhle humanitní obory jsou na jedno brdo. Většina lidí, kteří něco takového studují, se chodí do školy podívat jednou týdně a sem tam sepíšou nějakou seminárku. Přál bych jim mít dvakrát týdně výpočtová cvičení, dvoje laboratoře a vyprácovávání protokolů z nich.

- Co to je "oceňování práce společností"? Pokud něco produkuju a je o to zájem, dostanu to zaplaceno. Kolik dostanu závisí na zájmu okolí o příslušnou službu. Stěžovat si na nezájem a "nedocenění" je slabomyslnost. Co má jako "společnost" udělat. Tp má sama sobě nařídit, aby si mou službu její členové cenili víc? Mimochodem, spoustu domácích prací dělají ženy pouze kvůli sobě, muži je nevyžadují ani nevítají. Do odsuzované "honby za penězi" chlapy ženou většinou jejich manželky.

- Dokud nebudou umet politologove pocitat a nebudou ovladat matematiku tak je to odnich jen placani prazdne slamy :-) Jak muzu chtiti neco tak sloziteho jako je stat zefektivnit kdyz nemam potuchy o statistice a matematicke analyze??

- Procpak vsechny ty celebrity a celebritky prohlasuji, ze matematiku neumi, jsou na ni hloupy a pani novinari, redaktori a moderatori, potesene prikyvuji hlavami a obcas si i prisadi, ze je to stejne nanic. O fyzice, chemii a biologii ani nemluve.
Bohudik, lidi nejsou uplne blbi a skolou prosli vsichni. Velice snadno si vzpomenou, kolik usili je stalo naucit se neco z prirodnich vet ve srovnani s dejepisem, pripadne se zaklady spolecenskych ved.
Muzete klidne skakat po hlave, ale rozdil mezi zvanivymi obory (napr. teritorialni studia) a obory exakticky zmeritelnymi proste nesmazete. Bud je ten vzorec spravne, material ma spravnou pevnost a ta tyc se nezlomi, kdyz se na ni povesim nebo ne. Ale zvanivci, jak si overi svou teorii? Prikladem nam budiz klimatologie. Chopili se ji zvanivci bez schopnosti pochopit vyssi matiku a mame z ni politickou klimatologii, do niz se citi povolan kecat kazdy, kdo vidi na obloze 2 mracky.

- I technici – Einstein – bývali velcí filosofové. Znáte nějakého politologa nebo sociologa, který by byl velkým technikem?

- Holt v té firmě, co tam Mrázek šlohnul těch 500 milionů Kč chyběl sociolog, jestli jsem správně pochopil autorovu úvahu.

- Já tedy vidím kolem sebe pravý opak. A to odpor vůči přírodním vědám. Nedávno se dvě redaktorky CRo v pořadu o historii vědy v rozhlase chlubily a předháněly, že přírodní vědy jsou pro ně španělskou vesnicí. Je ale nesmyslem přírodní a společenské vědy stavět proti sobě. K čemu je to dobré ? Co ale má smysl, je porovnávat to, jak lze se závěry přírodních (exaktních) a společenských věd nakládat. Toto nevědí, nebo si neuvědomují zejména lidé neznalí exaktních postupů přírodních věd. Nepochopení tohoto vede k nesmyslnému srovnávání. Existuje a bude existovat obojí. Navíc situace není černobílá (exaktní-neexaktní). Velmi hezky je to znázorněno na obrázku zde. Nenechte se odradit názvem stránky a sjeďte na stránce dolů. Zde je znázorněn myšlenkový koncept exaktní-neexaktní (tam to nazývají po anglosasku hard-soft) na přímce, na jejímž jednom extrému je fyzika sil, a na druhém náboženství. Mezi tím existuje spojitá řada oborů.



Diskutovaný článek a diskus:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A080416_202744_p_spolecnost_wag&razeni=&strana=1





.

1 komentář:

  1. libi se mi, jak a co pises. s dovolenim ukladam odkaz.
    a - souhlasim.
    (soubezna absolventka humanitniho a prirodovedneho oboru)

    OdpovědětVymazat