pondělí 21. dubna 2008

Současná úroveň poznání

Pokud se s někým pouštíme do diskuse o paranormálních jevech, posledních vědeckých teoriích, či o Růžovém Neviditelném Jednorožci, vždy by se někde na pozadí diskuze měla vznášet nevyslovená podmínka „na současné úrovni našeho poznání". Z toho okamžitě vyplyne otázka, zda odpověď o tajemstvích života, vesmíru a vůbec, je opravdu rovna číslu 42.


Takže pro ty, kdo všechny odstavce se zdůvodňováním přeskakují jako zbytečné a hledají okamžitou odpověď, tady je.

Ano, na současné úrovni našeho poznání je to pravda.
Jak to víme? Protože to zatím ještě nikdo nevyvrátil.

Současná Úroveň Poznání je velmi vrtošivá. Nejenom, že každou chvíli tvrdí něco jiného, ale taky někdy během pár let změní své názory třeba o 180 stupňů a to několikrát. To je možno demonstrovat na názoru, zda těstoviny v jídelníčku jsou škodlivé, či zdraví prospívající. Za 50 let se tento názor změnil minimálně třikrát. Proč nám to SUP dělá? To si nemůže vzít příklad z nějakého názorově stabilnějšího prostředí, třeba z církve?

Standardní vědecké poznání vzniká pomocí vztahu: 1) Hypotéza 2) Pokus 3) Vyvrácení či potvrzení hypotézy 4) Teorie, pokud hypotéza nebyla vyvrácena.

Pokud se Pokusem Hypotéza potvrdí, pak tu máme Teorii. Obvykle se jako příklad uvádí: Hypotéza – rychlost světla je konstantní a z toho vyplývá stáčení roviny oběhu Merkuru kolem Slunce. Pokus – změření této odchylky. Potvrzení hypotézy na základě měření. Výsledkem je Teorie Relativity. Teorie by neměla jen shrnovat současné poznatky, ale měla by také umět vysvětlit i jevy, které ještě v době jejího vytvoření nebyly známé – třeba černé díry. A také by teorie měla umět vysvětlit všechny jevy a skutečnosti podle staré teorie (klasická fyzika).

Jak dlouho zůstává teorie v platnosti? Dokud není vyvrácena. Problém je v tom, že pravda se nedá dokázat.

Pravda se nedá dokázat.
Provedeme-li tisíce pokusů, tisíce logických konstrukcí ve prospěch pravdivosti své teorie, stejně to nebude stačit, pokud se objeví jeden důkaz, který naši teorii vyvrátí. Z Teorie se tak stáne Hypotéza, přesněji Vyvrácená Hypotéza, aspoň do té doby, než se ověřením zjistí, jak to s tím vyvrácením je.
Čím je Teorie významnější, tím větší sláva kyne osobě, která ji vyvrátí, což způsobuje, že se okamžitě po publikování textu na všechno vrhnou zástupy vyvracečů, pro které uznání a také vidina případného zisku Nobelovy ceny s odměnou 1 MegaUSD není od věci.

To, že vyvracečů je mnohem více než tvůrců hypotéz je prakticky doložitelné. Pokud je na internetu publikován článek který obsahuje nějaké zajímavé informace, četbou diskuze pod článkem se o počtu vyvracečů můžeme přesvědčit sami. Kupodivu však stejná situace panuje i pod články, které vůbec žádnou informaci nenesou, což je zvláštní.

Nějaké příklady* k zamyšlení:
Dokažte, že oPravdu milujete svoji ženu/muže/protějšek.
Dokažte, že jste věrný/á/é.
Dokažte, že bůh/ohyně/kvantové jsoucno/esoterické kontinuum existuje.
Dokažte, že XYZ je vůl/blb/intoš.
* příklady dodržují politickou korektnost

Závěry vyplývající pro SUP
Ačkoliv se pravda nedá dokázat, jeden závěr je evidentní. SUP má vždycky pravdu. A díky soustředěnému úsilí vyvracečů dochází k tomu, že protichůdné hypotézy se často navzájem anihilují dříve, než je SUP vezme na vědomí, takže i když na miniskopické úrovni (něco jako mikroskopická úroveň) dochází k neustálému pohybu a střetům hypotéz, na skopické úrovni SUP k nějakému většímu pohybu nedochází. Pokud bych si chtěl pomoci nějakou analogií, pak ta s kvantovou úrovní a úrovní makrosvěta by mohla být s menšími výhradami použitelná. Tato vlastnost SUP se někdy nazývá samočisticí schopnost SUP.

A jak je to s tím číslem 42
Podle hypotézy kterou Douglas Adams publikoval ve Stopařově průvodci po galaxii, je teoreticky dokázáno, že odpověď na tajemství života, vesmíru a vůbec je 42. Jakým způsobem bylo toto tvrzení dokázáno se podrobně popisuje v Adamsově práci. Toto tvrzení je vzhledem k SUP třeba považovat za platné, protože ho zatím nikdo nevyvrátil.

Nicméně to neznamená, že by nebylo možné vznést následující otázky. Nemohlo by to být třeba 42 plus světelné kvantum? Platí závěr i pro holotropní vesmíry? Je to vůbec pravda, když se pravda nedá dokázat?

S těmito hypotézami se však zcela jistě vypořádá Konečná Teorie Všeho.

PS
Umocníme-li ionizovanou dysfunkci na druhou, pak s použitím operátorového počtu, po provedení patřičných zkrácení, dostaneme plně n-dimenzionální harmonizovaný tok, který je navíc v plném souladu s pozorovanou skutečností.




.

7 komentářů:

  1. Pravda se nedá dokázat, to je pravda:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak je výše uvedeno, dokud teorie nebyla vyvrácena zůstává v platnosti. Tudíž nemusím nic dokazovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ted jsi me dost znejistil, protoze doted jsem byl fakt presvedcen ze je to cislo \"43\".

    OdpovědětVymazat
  4. to Karel: Je to klidně možné. Ovšem k prokázání tohoto tvrzení je nejdříve třeba vyvrátit Adamsovu teorii.

    OdpovědětVymazat