pátek 16. května 2008

Komerční magie

Když už nevíš, jak vydělat peníze, založ si vlastní sektu.
Když už nevíš, jak vydělat peníze, prodávej co neexistuje.
Když už nevíš jak vydělat peníze, prodávej co neexistuje, zabal to do vědeckých keců a říkej, že to pomáhá lidem.




Vývoj komerční magie prošel stejným vývojem jako všechen ostatní průmysl. Od jednotlivých řemeslníků, přes cechy, až k průmyslovému nasazení. Protože lidé jdou po tajemnu, jako slepice po flusu, není divu, že existují organizace a firmy, které tyto potřeby uspokojují. V této části uspokojování duchovních potřeb je však poněkud narváno.

Církve
Historicky nejstarší firmy na uspokojování potřeb tajemnosti jsou církve. Církve mají propracovanou mytologii, nabízejí posmrtné požitky a za to vyžadují celoživotní poslušnost a dodržování jimi stanovených pravidel. Účast na společných rituálech není povinná. Žijí z darů věřících. Pokud je církev státním náboženstvím, dostává peníze i od státu. Církve vlastní majetek a vůbec si vedou, jako zavedené firmy. Prosadit se s novou církví dá dost práce a není to záležitost na jednu generaci. (Mormoni, Svědkové Jehovovi) Přísun nových klientů je většinou zabezpečován pomocí infikování memplexem v mládí.

Provoz církve má vysoké náklady, je třeba pořídit mnoho nemovitosti k provozování rituálů, platit oficiální představitele, financovat výuku. Proto potřebuje církev veliké množství klientů, nebo aspoň nějaký historický majetek k podnikání. Náklady na členství si hradí každý sám.

Sekty

Pokud chceme zbohatnout v průběhu jednoho života, je nejvýhodnější založit sektu. Sekty jsou vedeny vizionářem (guru), který udává směr. Mytologie nebývá zdaleka tak kvalitní a může čerpat inspiraci i v televizním seriálu (vesmírní_lidé). Požitky které jsou nabízeny se mohou týkat posmrtného i současného života – osobní setkání s guru, příslib odstranění pochybností, příslib štěstí. Sekty většinou vyžadují naprostou poslušnost vůči svým představeným. Žijí z osobní práce a majetku svých členů. Účast na společných rituálech je většinou povinná. Sekty jsou líhní nových církví a pokud se jim podaří přežít generační výměnu, stanou se z nich mladé církve. Když se nová církev zavede, pak již většinou nemá problémy s přísunem peněz od svých věřících. Přísun nových klientů zabezpečuje osobní nábor pevného jádra členů sekty. Scientologové používají k náboru falšované psychologické testy, z kterých vyplyne, že dotyčný jedinec je na tom špatně, načež mu okamžitě nabídnou placený výukový kurz k odstranění těchto neexistujících chyb. Na závěr kurzu se provádí další psychologický test. Kontrolní otázka: „Co následuje po testu?"

Sekty jsou na tom lépe v tom, že jim většinou stačí jedno sídlo, kde se odehrává život sekty. Většinou stačí nějaké venkovské sídlo, či statek (Hare Kršna). Náklady na provoz sekt jsou řádově menší, protože je třeba financovat pouze guru a jeho nejbližší. Náklady na členství v sektě mohou dosáhnout až výše veškerého majetku člena.

Komerční magie

Komerční magie, je určena lidem, kteří hledají alternativu k církvím a blbnutí v sektách je neuspokojuje. Specializuje se na uspokojování konkrétních jednotlivých požitků: zlepšení života, předpovídání budoucnosti, zlepšení zdraví, dosažení štěstí atd. Pro mytologii je charakteristické hojné používání vědeckých výrazů, kterými je mytologie vyšperkována, za účelem dodat celému podniku zdání pravdivosti z hlediska vědy. Velmi často se využívá takzvaný „institut mrtvého guru", nebo je poukazováno na nějakou vědeckou autoritu. Jediné, co komerční magie vyžaduje, je nákup vyráběných magických předmětů, případně konzumaci placených pořádaných akcí. Společenské rituály jsou organizovány pod záminkou vzdělávání a za účast je většinou vyžadováno vstupné, není požadováno členství v organizaci. Pokud je nabízený produkt komerční magie dostatečně úspěšný, pokouší se firma transformovat do sekty.

Komerční magie parazituje na vědě.
Protože je velmi snadné poukázat na vědecké nesmysly v mytologii, působí zezačátku firmy skrytě, bez zbytečné pozornosti, která by vrhla světlo na jimi hlásané kraviny. Působení v poloilegalitě trvá po tu dobu, dokud se firmě nepodaří komerčně uspět natolik, že si vybuduje tržní segment a přestane se obávat ztráty svých zákazníků. Pokud firma projde úspěšně tímto obdobím, začíná seznamovat se svojí mytologií veřejnost a případné námitky odráží poukazem na zkostnatělost vědy. Nabídky na dvojitý slepý test, který by potvrdil hlásanou účinnost magických předmětů jsou odmítány, nebo na ně není reagováno, i když za provedení tohoto pokusu nabídnete miliony dolarů. Pokud je nabízený magický produkt dostatečně komerčně úspěšný, je snaha ho distribuovat pomocí multi-level marketingu (kosmetika, herbalife, tachyony). Je to z toho důvodu, že vnitřní struktura multi-level marketingu se podílí na celkové spotřebě produktu přibližně z 80%.

Firmy, které provozují komerční magii, nemají vysoké náklady. Jediné náklady vznikají při výrobě magických předmětů. Tato výroba je většinou velmi levná, nebo se magické předměty levně dováží ze zahraničí. Firma má pouze běžné náklady, stejně jako ostatní firmy.

Pokud bychom chtěli přirovnat jednotlivé struktury k obchodním firmám, pak církve představují nadnárodní společnosti, sekty větší průmyslové podniky a komerční magie by se dala přirovnat živnostenskému podnikání, nebo přiléhavěji, k podnikání firem s „ručením omezeným".
Děkuji Liath za slovní spojení "komerční magie".




Související články:
What the Fuck! Do we Know?
Zázračné tachyony

Rubrika: Teorie všeho | 16.05.2008, 2:26:00

24 komentářů:

  1. koukam, ze taky moc nespis..... :-)
    az rozvezu deti, doctu. potrebuji se soustredit. u memplexu jsem se rozostrila :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. jj, tohle bylo nosné téma...
    btw, memplex - složitý komplex memů

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké:) Bude pokračování? Ráda bych si přečetla o memech, více prostoru by myslím zasloužily tachyony a taky institut mrtvého guru s příklady by byl myslím poučný. Jak to vidíš?:)

    OdpovědětVymazat
  4. hmmm, dost desive a pravda. na tom vsem me fascinuje, kolik inteligentnich a alespon na prvni pohled nelabilnich lidi opravdu padne to takovych mysl formujicich osidel.
    btw., v prvaku na medine na fyziologickych praktikach byl nasim asakem scientista. Na prvnim cviku nam dal test :-).
    otazky? (plus minus takhle)
    1. co je iontový kanál?
    2. co je synapse?
    3. co je axon?
    4. cetl/a jste bibli?

    Po docteni otazek jsme vyrazne zrozpaciteli. Vyletnout z fyziologie za pripadnou neznalost bible, hmmm hmmmm....

    OdpovědětVymazat
  5. [4] kockolan: A co jste odpověděli? Jak to bylo dál?:)
    Mě velmi často oslovují na ulici Jehovisti. Ráda si na nich cvičím argumentaci:) Když se ten poslední dozvěděl, že jsem Bibli četla (stejně jako jiné náboženské spisy) a když jsem ho několikrát opravila, naopak mě naštvaně poslal pryč. Když zjistil, že o tom, o čem mluví, něco vím, přestala jsem být zajímavá:)

    OdpovědětVymazat
  6. Memy, tachyony i mrtví guru, se těší na zpracování.
    Jehovisti musí získat dva nové příznivce, jinak jsou jim odepřeny posmrtné požitky. (Když přivedou tři a více mohou sami vystoupit.:)

    OdpovědětVymazat
  7. odpovedeli jsme jak kdo :-). ja popravde, ze jsem bibli cetla spolu s dalsimi filosofickymi svetonazorformujicimi knihami. takze jsem asi taky nepotesila :-)
    naposledy jsem v bibli listovala, zjistuji, rok pred medicinou (btw., ta fyziola byla druhak), kdy bezel v premiere film blu od kieslovskeho (ted bude nekdy v TV) a hledala jsem tam celou epistolu korintskym od pavla, o lasce, ktera (laska i epistola) je nosnym prvkem filmu (nadherny film, siroka slovanska melancholicka duse, ten kieslovsky :-) )
    ad jehovisti, taky jsem si na nich ostrila mysl, se stejnym efektem. pak uz chodili po skupinkach. tak nejak ulpivave obsedantne....
    to s temi jehovisty a clenskou matematikou je fakt?
    pisu pate pres devate, jsem na uprku do prace, ale vy jste chytri lidickove, tak to zpracujete :-)
    zatim papa, j

    OdpovědětVymazat
  8. ad jehovisti: Interní předpisy nařizují přivést dva. Vystoupit nesmí byli by zatraceni.

    OdpovědětVymazat
  9. Nějak se mi nezdá ta fáze působení v ilegalitě. Myslím, že někdo prostě v dnešní době vymyslí nějakou ptákovinu, udělá tomu reklamu a buď se to ujme nebo ne. Někdy stačí jen registrovat příslušný tisk, jako bylo třeba Astro, blahé paměti. Koknrétní příklad: Známý prodává různé takové magické a esoterní věci. A jednoho dne mu někdo volá: \"Dobrý den. Máte radiohypnotické krystaly?\" A on řekl, že ne, protože takovou otázku nečekal. Vzápětí další telefonát: \"Dobrý den. Máte radiohypnotické krystaly?\" To už se nenechal vyvést z míry a řekl, že samozřejmě, že je právě přivezli. Zjistil, že ten den vyšlo Astro , kde se psalo o radiohypnotických krystalech. Takže kamarád někde vyštrachal dřevěné krabičky, vložil do nich papírky s nějakým textem v hindí, přidal tam popisku \"Radio-hypnotic crystal\" a vložil tam nějaký kamínek. Prodával to tuším za 800Kč a chvíli to šlo. Pak to opadlo, ale dobrej byznys...
    Mimochodem: Radio-hypnotický krystal bylo něco, co skutečně existovalo a používalo se jako pomůcka čert ví k čemu - na webu jsem to nenašel, ale určitě to nebyl kamínek v krabičce...
    Taky si vzpomínám na setkání s jednou naivní dívenkou. Řekla mi \"Ty se zabýváš tou magií - co si o tom myslíš?\" A ukázala mi nějakou variantu takových těch kartiček, které se na rok předplatí a \"proudí do nich energie\". Opatrně jsem se zeptal, kolik za to dala. Prý to dostala od táty za vysvědčení... No, co jsem jí měl říct? Protože jsem byl cynik, řekl jsem: \"Jestli chceš, aby ti to fungovalo, tak se mě na názor neptej...\"
    A bylo...

    OdpovědětVymazat
  10. to 9.
    To byla asi jediná správná odpověď v nastalé situaci.
    K výrobě a prodeji magických předmětů mám zhruba stejný vztah, jako k výrobě a prodeji pornografie. Chápu, že když existuje poptávka, existuje i nabídka, ale rozhodně bych to nevyráběl, a na rozdíl od pornografie, ani nekupoval.

    OdpovědětVymazat
  11. K těm církvím - většinou sice fungují jako firmy, ale taky hlásají asponˇ základní morálku, což je staví do lepšího světla, než sekty a komerční magii jednorázového použití. Na přikázání \"nezabij bližního svého\" asi něco bude.
    K léčení ryze lidských mindráků pseudovědeckými metodami se stavím velmi odmítavě. Tvrdit, že psychologické problémy typu absence štěstí a úspěchu zmizí, jakmile se do toho vloží teoretická fyzika, je, omlouvám se, volovina.
    Kojot: Energie... proč tihle stánkaři používají tohle slovo, když ho ani nemůžou definovat? Proto, že hezky zní? Asi. Ale nejlepší způsob, jak kartičce dodat energii, je ohřát ji opatrně nad svíčkou. Ale nevím, k čemu to bude.

    Btw, kdysi jsem sbírala minerály a v Trutnově byl takový magický obchůdek, jediný, kde je měli. Jednou, prodávajíc hezký kousek křišt´álu, jedna z prodavaček řekla: \"... a můžeš si s ním třeba povídat...\" Zvláštní. Mluvit se stěnou normální není - s kamenem však ano. Že by jíl měl menší \"energetickou\" propustnost? Nebo je krystalická mřížka od přírody smlouvavější? Zůstává záhadou.

    Omlouvám se za kostrbatý sloh:)

    OdpovědětVymazat
  12. Proti tomu, že církve prosadily do běžného života základní morálku nelze mít výhrady. Trochu problematické je to, že tuto morálku prosazovaly/prosazují ohněm a mečem, páchajíce zlo na nebohých pohanech. Prostě snaha za jedna, výkon za pět, celkově za tři.

    OdpovědětVymazat
  13. Nesuhlasim s tvrdenim, ze cirkve stoja na vrchole komercnej magie. (Ake mlade nabozenstvo sa vyvinulo zo sekty?) Vsetky tri prvky maju podla mna spolocne iba to, ze sa nezaoberaju hmotnym svetom. Utocia sice na nasu potrebu tajomneho, ale kazdy inak.

    OdpovědětVymazat
  14. Příkladem mladého náboženství jsou mormoni, což byla sekta vzniklá v 19. století. Má sídlo v Utahu v USA a nyní je považována za regulérní náboženství. Dalším příkladem jsou scientologové, což je sekta založená zhruba o století později. V USA má náboženský statut. V současné době se snaží o přechod od sekty k náboženství Ramtha´s School of Enlightenment. Křesťanství a islám v době svého vzniku byly sekty, kterým se v evolučním vývoji podařilo přežít a rozmnožit se do té míry, že územně vytlačily všechna ostatní do té doby praktikovaná náboženství. Církve nabízejí magický produkt, který se jmenuje posmrtný život.

    OdpovědětVymazat
  15. S tym vytlacenim suhlasim. Len mi pride, ze autor medzi nabozenstvom a sektou vidi jediny rozdiel, a to v pocte vyznavacov.
    Marginalna poznamka: Slovo sekta postupne meni svoj vyznam a krestanstvo ci islam (ci protestantov alebo pravoslavnych) by som neoznacil za sektu v dnesnom slova zmysle. Krestania sa v case svojho vzniku povazovali za zidov (\"ortodoxnejsiu\" skupinu vo vnutri zidovstva) a neoddelovali sa od nich. Ja chapem sektu ako nieco, co sa s vami snazi manipulovat a ziskat peniaze.

    OdpovědětVymazat
  16. Nové církve mohou vzniknout ze sekty, nebo odštěpením od zavedené církve. Slovem sekta označovaly převládající náboženské/církevní struktury ty skupiny, které se odštěpily z oficiálního proudu, takže slovo sekta má negativně emocionálně zabarvený význam. Druhý význam slova sekta je zárodečné stádium nové církve. Takže rozdíl mezi sektou a církví je v době existence, množství vyznavačů, podílu na magickém trhu a v kvalitě nabízeného magického produktu.

    OdpovědětVymazat
  17. [16] Jsem téhož názoru.
    [11] (2 Nuiko): Ano, přesně tak to je - \"energie\" zní dobře. Někteří lidé už se totiž nechytají na klasické modely, takové požehnání s nimi nehne, ale zato \"tachyonová energie\", to zní very cool...;-)
    K tomuto tématu (occult bluffs) viz můj článek:
    http://kojot.name...e-horoskopu.php

    OdpovědětVymazat
  18. Cely problem je ovela zlozitejsi. Na to aby sme mohli lahkovazne pustat taketo tvrdenia by sme si mali odpovedat na otazku, co nas vedie k tomu, ze zavrhujeme moznost existencie nadprirodzeneho. Pretoze cirkev chybila? Pretoze nezname sa postupne vysvetluje fyzikou? Pretoze su ludia naivni? S otazkou existencie boha (...) sa ludstvo vyrovnava pekelne dlho a kazda odpoved (ano/nie) je nespravna. Porovnanie cirkvi so sektami by som prirovnal k porovnavaniu spikleneckych teorii okolo WTC a celosvetovym zidovskym spiknutim s globalnym oteplovanim.

    OdpovědětVymazat
  19. Děkuji za příspěvek. S tvrzením, že celý problém je složitý souhlasím. Vy však navrhujete celý problém učinit ještě složitější tím, že by se měly nejprve vyřešit následující problémy a jejich vztahy: existence nadpřirozena, naivita lidí, pochybení církve/církví, způsob jakým fyzika vysvětluje neznámé, otázku existence boha/bohů, problémy stavové logiky. Naznačujete, že teprve PO vyřešení těchto problémů je možné se pustit do zkoumání evolučního vývoje náboženských/duchovních/magických struktur. Použití slova „lehkovážně“ pak vnáší do diskuse prvek morálního hodnocení. K přirovnání na závěr: analogie mají jistá omezení. Analogie znamená, že jev A, vysvětlujeme pomocí jevu B, přičemž jev B má vlastnosti C, D, E. Z vlastností jevu B plyne závěr Z a proto z jevu A plyne také závěr Z. Analogii na podporu svého tvrzení má smysl používat jen tehdy, když srovnávané jevy jsou si natolik podobné, že pravděpodobnost toho, že dojdeme ke stejným závěrům je velmi vysoká. Tuto podobnost v předkládané analogii nevidím.
    Kromě toho, proč by nemělo být možné zkoumat spiklenecké teorie, globální oteplování a židovská spiknutí?
    Na závěr.
    Pokud vás napadají nějaké argumenty proti evolučnímu vztahu: komerční magie – sekty – církve (pozor množné číslo), tak sem s nimi. Jinak mi nezbývá, než trvat na platnosti tvrzení uvedených v 16.

    OdpovědětVymazat
  20. Argument proti evolucnemu vztahu: cirkve nevznikli kvoli zisku. Nevznikli na zaklade vedomych mylnych informacii, pomocou ktorych by niekto zamerne manipuloval ludmi. Nabozenskost (potreba ludi niecomu verit) je nabozenstvom naplnovana, zatial co komercna magia ju vyuziva ako prostriedok k obohateniu (zasadna nestabilita danej evolucie).
    Dalsim argumentom nech bude samotna skutocnost, ze nabozenstva su jediny clanok z autorovho evolucneho procesu, ktore mozete studovat na VS. Existuje rada akreditovanych odborov, dokonca fakult a myslim si, ze tymto procesom presli aj, dovolim si povedat skutocne inteligentni jedinci, ktori dosli k opacnym zaverom (to sa tyka aj toho preco som pouzil slovo lahkovazne, pretoze tymto clankom trochu sliapeme po ostatnych).
    Tvrdenie1: Cirkve a nabozenstva maju podobne rysy. Ponukaju vysvetleie tajomna. Dosledok1: Ak sekty, zahmlievaju mozog a tahaju peniaze to iste robia aj cirkve.
    Analogia - tvrdenie2: Globalne oteplovanie, WTC - teorie maju podobne rysy, pretoze existuju argumenty pre a proti. Dosledok2: Ak WTC znicila al kaida, globalne oteplovanie neexistuje. (Trochu nadsadene, ale rozdiel medzi nab. a sektou je pre mna taky priepastny ako GO a WTC.)

    OdpovědětVymazat
  21. S argumentem, že církve/náboženství nevznikly kvůli zisku souhlasím. Církve si vytvořily mytologii, kterou dodávají v podobě svého produktu lidem a tak naplňují jejich potřeby. Argument, že podmínkou kvality je účast na státním výukovém procesu, je pouze historicky podmíněný. Našlo by se mnoho jiných nauk a předmětů vyučovaných na vysokých školách, kterými se zabývali inteligentní jedinci a které z dnešního pohledu považujeme za překonané. Bez ohledu na to kolik osob se těmito naukami zabývalo a jestli se tyto osoby cítily dotčeny názory na své počínání.
    Myslím, že váš nesouhlas s tvrzeními vyplývá z toho, že zavádíte do hodnocení morální pohled. Církve jsou dobré, sekty jsou špatné. Církve jsou morální, sekty jsou nemorální. Protože dobré nemůže vzniknout ze špatného, nemůže církev vzniknout ze sekty.
    Opravte mne jestli se mýlím.
    Ve 14 tvrdíte, že za sektu považujete něco, co vás manipuluje a chce z vás vytáhnout peníze. Nabízím k promyšlení toto:
    Domnívám se, že původně sekta a nyní církev mormonů, nevznikla v 19. století pro peníze. Je to morální organizace? Asi ano.
    Vznikla původně sekta a nyní církev jehovistů pro peníze? Nevím. Je morální? Asi ano.
    Domnívám se, že sekta scientologů, pravděpodobně vznikla pro peníze. Je to morální? Asi ne.
    Domnívám se, že sekta Ramtha´s School of Enlightenment zcela jistě vznikla pro peníze. Je to morální? Není.
    Co si mám myslet o sektě vesmírní_lidé? Nevím, možná tomu opravdu věří. Je to morální? Neumím rozhodnout.
    Co sekta Óm šinrikjó? Nedomnívám se že vznikla pro peníze. Je morální? Zcela určitě ne.
    Ruská sekta očekávající konec světa v zemljankách určitě nevznikla pro peníze. Je morální? Těžko říct.
    Na příkladech jsem se snažil ukázat, že pokud uvedeme do hodnocení výše uvedených sekt morální kritérium musíme počet možných řešení rozšířit o tuto kategorii. Také morální hodnocení je závislé na konkrétní hodnotící osobě a dobovém kontextu, takže zaváděním morálních kritérií do řešení problému přispíváme spíše k zamlžení problému než k jeho vyjasnění.
    Pokud vznesete morálku do problému, tak se tím se také dostaneme k otázkám:
    1. Jsou všechny církve morální? (Ano/ne/možná)
    2. Jsou všechny církve nemorální?
    3. Jsou některé církve nemorální?
    4. Jsou některé církve morální?
    5. Jsou všechny sekty morální?
    6. Jsou všechny sekty nemorální?
    7. Jsou některé sekty morální?
    8. Jsou některé sekty nemorální?
    9. Mohou vzniknout z morálních sekt morální církve?
    10|. Mohou vzniknout z morálních sekt nemorální církve?
    11. Mohou vzniknout z nemorálních sekt morální církve?
    12. Mohou vzniknout z nemorálních sekt nemorální církve?
    Vaše tvrzení 1 pak odpovídá kladné odpovědi na otázku 1 a 6, záporné na otázku 9, 10, 11 a 12.
    Tvrzení 2 pak chápu takto, je-li závěr absurdní v případě spikleneckých teorií je absurdní i v případě vztahu sekta – církev. Jak již tvrdil Sherlock Holmes po vyloučení všech nepravdivých možností, ta která zbude musí být pravdivá i kdyby byla sebeneuvěřitelnější (já dodávám sebeabsurdnější).
    Závěrem:
    Protože jsem uvedl příklady sekt, které se dají považovat za morální, a ze kterých potom vzniklo náboženství, dá se to považovat za vyvrácení vašeho názoru, že evoluční vztah sekta – církev neplatí i když je pro vás tento závěr absurdní. Dále jsem přesvědčen o tom, že vnášením morálních soudů do řešení problému, vnášíme do tohoto řešení i své hodnotící postoje, které mohou, ale také nemusí být správné. Pravděpodobnost správného řešení vzroste, pokud tak činit nebudeme. (odhaduji tak o 33%)
    Přeji hezký den a dobré argumenty.

    OdpovědětVymazat
  22. Dakujem za odpoved. Paci sa mi, k teme nemam viac co dodat. Vyvratenie mojho nazoru znamena potvrdenie opacneho? Vyvratenie mojho nazoru neznamena potvrdenie opacneho? Nelinearne myslenie je fajn ,-)

    OdpovědětVymazat
  23. nemozem najst radiohypnoticky kristal pomozete kde ho najdem a kolkoi stoji dakujem

    OdpovědětVymazat