pondělí 5. května 2008

Tajemné jevy a jak jim čelit 3.

Minule jsme si ukázali, jak dochází ke vzniku tajemných jevů, jak funguje selský rozum a zamysleli jsem se nad obzvláště tajemnou existencí vysvětlovačů tajemných jevů. Nyní konečně přistoupíme k vysvětlení zajímavých a tajemných jevů uvedených v prvním článku, ale hlavně si povíme, jak naprosto úžasně změnit svůj život.





Předpověď leteckého neštěstí.
Novináři pátrali po záhadném autorovi předpovědi, že v červenci a srpnu spadne letadlo o určitém rozpětí křídel, společnosti, která bude mít v logu červenou barvu. Článek s touto předpovědí vzbudil zájem médií poté, co k neštěstí opravdu došlo. Autor předpovědi dlouho odolával soustředěnému novinářskému úsilí a nehodlal nikomu vysvětlit, jestli to bylo jasnovidectví, jestli se mu to stalo již dříve, jestli to viděl ve spánku, prostě chyběly jakékoliv dodatečné informace, které by vnesly trochu světla do celé záležitosti.

Poté, co od neštěstí uplynul nějaký čas, se dostalo nejvytrvalejším novinářům následujícího vysvětlení. Zmíněný jasnovidec byl novinář, jehož zálibou byla letecká doprava. Ze statistik věděl, že k nejčastějším leteckým neštěstím dochází v létě, kdy je letecká doprava nejhustší, protože lidé odlétají na dovolenou. Proto červenec a srpen. Potom si zjistil počty jednotlivých typů letadel, a u dvou nejrozšířenějších typů si zjistil, jaká mají rozpětí křídel. A také si povšiml, že skoro všechny letecké společnosti používají ve svém logu červenou barvu. Na základě těchto svých znalostí publikoval článek se zmíněnou předpovědí a ta se „shodou okolností a náhod" vyplnila.

Zmíněná předpověď byla důsledkem pravděpodobnosti, konkrétně zákona velkých čísel, který tvrdí, že při dostatečně velkém počtu pokusů nastanou s vysokou pravděpodobností i velmi nepravděpodobné jevy. Stejný zákon velkých čísel může za výhry ve sportce, i za to, že na silnicích každý den umírá nejméně 5 lidí (to je jedno kolik*).

* Příklad není politicky korektní.

Samozřejmě, že to není jedno, i když to všem ve skutečnosti jedno je. Ale ono v podstatě o nic nejde, takže nakonec je to stejně jedno.

Telefonní předtucha
Jak si poradíme s tímto problémem: „Myslel jsem na tebe a ty jsi mi právě zavolal/a." Lidé mají tendenci nevšímat si toho, co nevidí/neslyší a přikládat větší význam tomu co vidí/slyší. Nastává výběrový efekt. Když si rozebereme skutečnost s telefonem, probíhají během tohoto jevu dvě události. Událost A – myslím na tebe, událost B – telefonování.

Myslel jsem na tebe (jev A) a zároveň ty jsi mi zavolal (jev B), vede k tajemnému závěru, který naznačuje, že mezi námi existuje jakési telepatické spojení. Ale k tomu abychom mohli opravdu potvrdit, že za to může telepatie, musíme prozkoumat ještě zbylé tři možnosti:

Myslel jsem na tebe (A) a ty jsi mi nevolal (not B).
Nemyslel jsem na tebe (not A) a ty jsi mi volal (B).
Nemyslel jsem na tebe (not A) a ty jsi mi nevolal (not B).

Abychom mohli rozhodnout o tom, jestli se jedná nebo nejedná o telepatii, měli bychom si vést statistiku všech čtyř možností, zjistit četnost jednotlivých výskytů a spočítat, jak je která statisticky významná. Paradoxně dojdeme k závěru, že nejdivnější (protože nejčastější) je to, když na tebe nemyslím a ty mi ke všemu ještě nevoláš. Pokud si budeme dělat evidenci kolikrát jsem na tebe myslel a nic (A + not B) a evidenci kolikrát jsem na tebe myslel a ty jsi volal (A + B) pak, spíše dojdeme k závěru, že se jedná opravdu jenom o náhodu, která nevybočuje z pravděpodobnostních mezí.

Na tomto příkladě je hezky patrné, že zde dochází k výběrovému efektu spojení na první pohled patrných jevů, a k zanedbání jevů, které se vyznačují tím, že nejsou.

Jak uhnat ženskou.
Tento příklad vychází z konkrétního výukového kurzu, který má nesmělým mužům umožnit seznámení s vhodnou partnerkou. Stejně dobře by však posloužily i příklady jiné, kdy příslušný guru vysvětluje zájemcům, jak něčeho dosáhnout. Může se jednat o zhubnutí, asertivitu, zlepšení kvality života, holotropní dýchání, osvícení v oboru metapatafyziky, může se jednat o cokoliv.
Příslušný guru nejprve vysvětlí, často velmi zmatené a vědeckými termíny zamořené, teoretické pozadí celé záležitosti, načež nám předá nějaké praktické rady a vyšle nás do světa konat podle jeho návodu. Dotyčný postižený jedinec se začne chovat přesně podle návodu a k jeho neskonalému úžasu – ono to funguje.

Pokud zůstaneme u našeho příkladu, k čemu tam vlastně došlo? Mladý muž evidentně chce sehnat ženskou. Dostane se mu rady, že se má umýt, čistě obléci, vyrazit do společnosti a oslovit ženu, která se mu zalíbí. Pokud se to nepovede napoprvé, má to zkoušet znovu. Ještě dostane radu, že by měl začít konverzaci lichotkou.
Je snad něco tajemného na tom, že se mu to nakonec povede?

To, s tím zvětšováním na tři metry, zde slouží jenom k odvedení jeho pozornosti od sebe, a zároveň to slouží, jako nezbytné teoretické pozadí pro onoho guru. Je to naprosto stejné, jako když vám iluzionista předvádí své kouzlo. Ten také potřebuje odvést na chvíli vaši pozornost od podstaty věci, aby mohl schovat svého holuba do kapesníku. Příslušný guru si tak zajišťuje penězovod od nových oveček, protože tahle tajemná věc se záhy rozkřikne.

Pokud se vám zdá, že se v předchozím textu vyskytují samá negativa: něco nějak není, není to tak, jak to je, je to nějak jinak, pak pro milovníky pozitivního myšlení přidám návod na pronikavé zlepšení života (tedy jejich života). Dostane se vám zkráceného kurzu na zlepšení života, bez zmateného teoretického pozadí celé věci, a v něm návodu naprosto spolehlivě vedoucího k cíli.
Navíc, a to je na celé té věci naprosto mysteriózní, pokud se budete řídit těmito radami, dojdete k úspěchu v LIBOVOLNÉ oblasti, kterou si vyberete!!!
Můžete zhubnout, ztloustnout, zhezknout, naučit se anglicky, vyřešit vztahy, poznat vesmírné_lidi, můžete naprosto cokoliv!
Úspěch se zaručeně dostaví!

Stačí se řídit následujícími radami:
1) Pokud toužíte po změně, začněte s tím něco dělat.
2) V případě počátečního neúspěchu se nenechte odradit.
3) S každým opakovaným pokusem se prudce zvyšuje pravděpodobnost vašeho úspěchu.
4) Nic tajemného na tom není.
5) Polovinu ušetřených peněz za semináře pak můžete poukázat na moje konto.

PS
Věděli jste, že když smotáte pruh plechu široký 5 cm, tlustý 1,5 mm a dlouhý 3,14 metru, dostanete kolo o průměru jeden metr?


...to be continued.


Související články:
Tajemné jevy a jak jim čelit 1.
Tajemné jevy a jak jim čelit 2.
Tajemné jevy a jak jim čelit 4.


Rubrika: Teorie všeho | 5.05.2008, 14:57:00

11 komentářů:

  1. A vedeli jste, ze kdyz omotate zemekouli lanem (treba po rovniku) a to pak nekde prestrihnete a prodlouzite o pouhy jeden metr, pak bude \"vule\" mezi lanem a zemekouli vice nez 15 centimetru v kazdem miste?

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasné, fascinující, velmi tajemné!!

    OdpovědětVymazat
  3. hoši, perlíte :-DDD
    těším se na pokračko ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se podle návodu intenzivně snažím poznat vesmírné_lidi, ale pořád nic:)
    I když... počkat, vlastně co to plácám, podařilo se!
    Včera jsem koukala na Futuramu:D

    OdpovědětVymazat
  5. www.vesmirni-lide.cz
    Meine liebe Brunhilde.

    OdpovědětVymazat
  6. Nejvíc mě zaujalo tvrzení
    \"Již NYNÍ je vaše mysl dálkově ovládána na 95procent ještěry z jiných světů\" :D
    A já pořád proč se s většinou lidí nedomluvím:) Už chápu - nemám odnímatelný ještěrčí ocásek:)
    Zajímalo by mě, jak souvisí zbavení se ještěrů z jiných světů s finančním darem, o který ti lidé s otevřeným srdcem prosí:) Otevřené srdce zřejmě nějak souvisí s otevřenou peněženkou:)
    Hmmm... Myslím že Futurama je mnohem vesmírnější a tajemnější:D

    OdpovědětVymazat
  7. Ještěrky jsou původem tv seriál ze 70 let, pak to bylo převyprávěno v Independance Day.

    OdpovědětVymazat
  8. [4] Chceš vidět pravou podobu Aštara Šerana? Tak si klikni. Ale opatrně:
    http://ateo.cz...al/pict//4.806.jpg

    OdpovědětVymazat
  9. [1]Takto podané to zajímavé moc není. Spíše se zamysleme a zjistíme, že to platí o každé kouli, zeměkouli i o kuličce o průměru třeba jen jeden centimetr. Obvod hlavní kružnice na libovolné kouli zvětšený o jeden metr lze vždy ke kouli umístit tak, že v každém bodě je odlehlost od povrchu poté cca 159 mm. Doufám, že jsem něco někde neopakoval.

    OdpovědětVymazat
  10. žena jest nástrojem ďábla a jen čertovo lejno je schopno této vaší smrduté komunikace.

    OdpovědětVymazat
  11. ste sto let za opicema dámo, dneska se ke komunikaci používá mobilní telefén, internet a fejsbůk,

    OdpovědětVymazat