pondělí 29. září 2008

Jak přelstít první dojem 1

Myslíte si, že něco takového jako první dojem existuje? Blbá otázka. Myslíte si, že má první dojem pravdu? To taky není ono. Ještě jednou. Myslíte si, že se dá první dojem přelstít?

Vítejte ve světě manipulačních technik.





Určitě jste už někdy v životě poznali člověka, ke kterému jste na první pohled pocítili sympatie. Člověka, který ve vás od prvního okamžiku vzbuzoval důvěru. Po několika minutách v jeho přítomnosti, jste měli pocit, že se už znáte roky. Chvíli spolu hovoříte a najednou se přistihnete, že hovoříte o věcech, které si obyčejně necháváte pro sebe. Čím to je?

Začíná to prvním dojmem. Ten člověk vám sedne. Jste na sebe naladěni. Po úvodních větách máte pocit, že vás chápe. Dokáže se do vás vcítit. Začínáte si rozumět. Aby bylo jasno, nemluvím teď o namlouvacím procesu. Mluvím o libovolném setkání s někým jiným. (I když do stejné kategorie můžeme zařadit i lásku na první pohled.)

Když se proberete lidmi ve svém okolí, určitě objevíte nějakou tetičku, nebo známou, která o každém ví úplně všechno. A není to taková ta pavlačová drbna. Působí prostě, mile, důvěryhodně, a opravdu se o vás zajímá. Nebo znáte ve svém okolí nějakého podobného muže. Ochotně vyslechne vaše problémy, nevyvyšuje se a cítíte se v jeho přítomnosti dobře. Okamžitě po prvním setkání s takovou osobou pociťujete důvěru. Pokračuje to nepředstíraným zájmem o vaši osobu. Máte pocit, že nás dotyčný naprosto chápe. A při loučení si říkáte, že byste se chtěli znovu setkat. Jak je možné, že při prvním setkání s takovými osobami lidé roztávají a podléhají jejich kouzlu?

Vypadá to, že tyto osoby disponují nějakými nadpřirozenými vlastnostmi. Jinak to není možné.
Odpověď bude poněkud jiná. Tyto osoby naprosto podvědomě využívají podvědomé manipulační techniky, které podvědomě působí na vaše podvědomí, takže navázání kontaktu pak působí naprosto hladce a přirozeně. Jinými slovy dokáží ve vás vyvolat příznivý první dojem.

Anatomie setkání

Kdykoli se s někým setkáme, nastává poznávací proces, během kterého si dotyčného člověka zařazujeme a ohodnocujeme. Začíná to zahlédnutím a opětováním pohledu a prvních gest. Tato fáze je záležitostí podprahového vnímání a trvá do jedné vteřiny. Poté následuje pozdrav, a úvodní fráze během kterých hodnotíme vzhled a získáváme první dojmy z řeči těla. Tato fáze je záležitostí zraku a podvědomého vnímání. Až teprve následná fáze, kdy začneme vyhodnocovat hovor a informace v něm obsažené dává prostor pro rozumové hodnocení celkového prvního dojmu.

Všechny tyto tři složky pracují v souladu a vytvářejí první dojem. Pokud je první dojem špatný, pak je setkání ohodnoceno negativně, a většinou vede k odmítnutí dalšího setkání. Tento vyhodnocovací proces probíhá naprosto automaticky bez ohledu na prostředí a účel setkání. Může se jednat o párty, nebo o obchodní schůzku, o setkání v přírodě, nebo to může být snaha o seznámení, či svedení příslušné osoby. Mechanismus setkání a poznávání zůstává stále stejný.

Když se na celý mechanismus podíváme blíž, tak vidíme, že první fáze je naprosto podvědomá. Druhá má co do činění s vyhodnocením zrakového dojmu, a až teprve v třetí fázi se dostává ke slovu rozumové vyhodnocení. (To mimo jiné vysvětluje, proč muži preferují blondýnky.) Pokud převládne negativní (a hlavně podvědomé) hodnocení z prvních dvou fází, tak během rozhovoru to ještě můžeme zachránit svým šarmem, ale pokud máme jen omezený časový prostor, tak s tím moc dělat nejde.

Existuje nějaký způsob, jak první dojem vylepšit, nebo dokonce přelstít?




... to be continued...



Související články:
Jak přelstít první dojem 2 – Manipulace
Jak přelstít první dojem 3



Rubrika: Teorie všeho | 29.09.2008, 8:18:00

14 komentářů:

  1. Určitě, možná by Ti poradila nějaká čarodejnice I. kategorie, nebo kterákoliv lepší \"kartářka\":-)

    OdpovědětVymazat
  2. Spíš bych mohl poradit já jim. (o\"

    OdpovědětVymazat
  3. to jsem zvedava na pokracovani :o))

    OdpovědětVymazat
  4. Pokračování je jasné. Pokusím se přelstít váš první dojem.

    OdpovědětVymazat
  5. Protestuji proti tvrzení, že muži preferují blondýnky! Ladaže bych nebyl muž. A proti tomu protestuji taky! ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Teo, jistěže muži preferují blondýnky \" na první dojem\":o)

    OdpovědětVymazat
  7. [7] Jo... a taky vanilkovou zmrzlinu, že? Já teda NEEE! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nesnasim blondynky s vyjimkou Mod :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Roji, já přece nejsem sakra blondýna, bohužel:o))

    OdpovědětVymazat
  10. Kdyby neexistoval způsob, jak vylepšit první dojem, tak bychom se hezky neoblíkali, nenosili bychom, co se \"nosí\", chlapi by si nekupovali mnohem větší auta, než potřebují atd. firmy by si nekupovaly honosné skleněné paláce atd...... si myslím. Spoustu věcí obecně děláme kvůli prvnímu dojmu.
    Přelstít se dá, někdo to umí do značné míry. Podvodníci (hezky je to vidět u sňatkových :-)) jsou v tom mistři. Ale jistě nám to vysvětlíš podrobněji. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Není mi jasné, jak z toho, že první dojem můžeme rozdělit na 3 fáze, lze vyvodit, že muži preferují blondýnky. Proč vlastně muži preferují blondýnky ? Existuje na to nějaká (mně neznámá) statistická studie ?

    OdpovědětVymazat
  12. Nikdo při smyslech by blondýnky nemohl preferovat, tudíž se jedná o podvědomé puzení.

    OdpovědětVymazat
  13. Zkusím to znova: Proč si myslíš, že muži preferují blondýnky ? Jak to víš ? Máš nějaký názor na to, co způsobuje \"podvědomé puzení\" ?

    OdpovědětVymazat