úterý 2. září 2008

Konkurz na osobního boha

Mnoho lidí v mém okolí využívá služby různých náboženství. Tvrdí, že od té doby, co začali nějakou tu víru praktikovat, žijí mnohem šťastnější a naplněnější život. Žádné pochybnosti, klidný spánek, netrpí větry, a vůbec celkově jsou mnohem spokojenější. Rozhodl jsem se tedy, po zralé úvaze, že vyzkouším služby některého z bohů, abych se osobně o výhodách a nevýhodách náboženství přesvědčil.





Škoda, že neexistuje nějaký specializovaný supermarket, kde by byla jednotlivá náboženství představovala svůj produkt, třeba jako když se prodávají ledničky. Do oddělení ledniček si zajdete, jsou tam všechny v řadě, můžete si je důkladně prohlédnout, otevřít dveře, porovnat různé objemy, rozhodnout se jestli to chcete s mrazákem nebo bez, je tam vypsána energetické náročnost a samozřejmě je u každé i její cena. Člověk má možnost bezprostředního porovnání, a to velmi usnadňuje rozhodovací proces.

Naproti tomu získání relevantních informací o náboženských produktech je tristní. Samozřejmě, když narazíte na jejich prodejce, tak vám to svoje náboženství vylíčí jen v těch nejlepších barvách. Proti tomu není možno nic namítat, to je reklama. Problémem je, když chcete nějaké doplňující informace. Nemají žádné reklamní, ani tiskové materiály, kde by byly přehledně popsány výhody a působení jejich náboženského produktu. Místo toho vám začnou nutit naprosto nepředvídatelně dlouhé seznamy různých knížek, které si máte určitě přečíst. Na vaši námitku, že tohle nestihnete přečíst ani za rok, vám vnutí tlustou bichli, že to na začátek bude stačit. A to není všechno. Autory této jejich literatury jsou v naprosté většině dávno mrtví lidé! Někteří dokonce několik tisíc let, takže informace tam obsažené jsou, slušně řečeno, časově neadekvátní a naprosto mimo realitu současné doby.

Rozhodovací proces se tak nepříjemně prodlužuje a znesnadňuje. Pro získání informací je třeba navštěvovat podivné, zatuchlé stavby (které evidentně již dlouho neslyšely o moderní architektuře), bývá tam zima a obsluhující personál zrovna nevyniká v marketingových dovednostech. Na požadavek zprostředkování jednání se šéfem společnosti reaguje personál vyhýbavě a nejasně. Za zvlášť kuriózní odpověď považuji, že sice sjednání schůzky se šéfem není problém, ale ke kontaktu dojde až po mé smrti!

Jak mám vědět, kdy k ní dojde? To mám spáchat v čekárně sebevraždu? Co když se mi ten jejich šéf nebude zamlouvat? Co nějaké záruky? Vždyť ani nemají reklamační řád! Ke všemu si vyhrazují právo sjednanou schůzku kdykoliv zrušit, pokud by usoudili, že jsem nebyl v životě dost hodný! Samozřejmě bez toho, že by mě o tom předem informovali. Pokládám se za člověka, který toho již viděl hodně, ale podepsat něco takového, může opravdu jenom naprostý šílenec.

Jiná nesnáz nastala při mém kontaktu s jistou formou východního náboženství. U toho mě jejich mniši sice nenutili nic číst, ale pro změnu chtěli, abych se omotal mokrým prostěradlem, vylezl do zimy a závodil s nimi, kdo jich na nahém těle víc usuší. Není třeba dodávat, že jsem to odnesl ošklivým nachlazením a úpornou rýmou. Na druhou stranu musím konstatovat, že když se mě lékař vyptával, jak k nachlazení došlo, po mém líčení nevycházel z údivu, že jsem už dávno nezemřel na zápal plic.

Další náboženská skupina mě zase přemluvila, abych se s nimi v přiblblém středověkém kostýmu vydal asi 15 km někam do lesa. Když jsme došli na místo, čučeli jsme asi hodinu na tři větší šutry, které byly postaveny tak, že to vypadalo jako zárubeň nějakých dveří. Samozřejmě to byla děsná nuda, protože se nic nedělo. Po hodině zírání, vyndali jídlo a začali svačit, načež některé z dvojic provedly rituální soulož. Nevypadalo, že by došlo k nějakému prostřídání, tak jsem znechuceně odešel.

Nejpříjemnější náboženský zážitek jsem získal, když jsem ve Stromovce poslouchal asi 30 lidí, kteří bubnovali na bubínky a někteří foukali na taková vydlabaná polena. Tam to mělo vadu v tom, že když jsem se jich začal vyptávat, co je to za náboženství a chtěl další informace, tak mi sdělili, že jsou hudební skupina a v parku zkoušejí, protože je zatím odevšad vyhodili.

Po těchto zkušenostech a zvážení všech dostupných informací jsem se tedy rozhodl uspořádat konkurz na svého osobního boha. Nejlepší bude, když se mi bůh, který má zájem o nového věřícího sám přihlásí.

Kvalifikační předpoklady:
Preferuji nějaké začínající božstvo s menším, nebo i nulovým množstvím věřících. Vhodné i pro absolventy božích škol k získání praxe s věřícími. Chtěl bych totiž, aby na mě můj bůh měl dostatek času. Pokud budu potřebovat boží zásah, nepovažoval bych za nějak zvlášť výhodné, pokud by se mi dostalo odpovědi abych počkal, že má teď nějakou naléhavou práci pro jiného věřícího.

Vyžaduji osobní kontakt. Moje zkušenosti se sluhy božími ve mě vyvolaly mírnou formu ostražitosti. Nejsem schopen odlišit, zda se jedná o podvodné jednání za účelem získání nejrůznějších materiálních výhod konkrétního člověka, nebo jestli jde o nedbalost v práci, nebo o nemoderní či chaotické formy božího řízení, případně nezájem božího managementu o potřeby klientů.

Jazykové předpoklady: čeština, případně angličtina. Pro účely uspokojení duchovních potřeb bych se nerad učil nějaký exotický, starobylý, nebo dokonce vyhynulý jazyk bez dalšího upotřebení. Vzhledem k velikosti a významu Čech a s přihlédnutím k tomu, že je to ateistická země, kde o boha jen tak nezavadíš, jsem ochoten komunikovat v angličtině. Na druhou stranu angličtina je jazyk, který by mohlo zvládnout i nějaké to starobylé a exotické božstvo, pokud o mě bude stát.

Náboženská mytologie by měla být aspoň v minimálním souladu se Současnou Úrovní Poznání. Přece jen bych nerad poslouchal nějaké pitomosti o tom, že svět byl stvořen z chrchlu vyplivnutého obrovským mlokem. Ne, že by to nemohla být pravda, ale pokud je to možné, preferoval bych něco umírněnějšího. Starobylá božstva nechť si doplní svoje vzdělání, pokud tak ještě neučinila. Mám na mysli třeba souvislost mezi bleskem, hromem a hromosvodem. Novější božstva ať si promyslí zase souvislosti mezi vypouštěním CO2 a globálním oteplováním.

Vyžaduji též standardní projevy boží práce ještě za svého života. Ti, kdo poskytují náboženské projevy po smrti se do konkursu nemusí hlásit vůbec, byla by to pro ně jen ztráta času.

Náboženské rituály by neměly zahrnovat narušení stravovacích, tělocvičných, sexuálních, nebo změnu morálních návyků. Dogmatické dodržování rituálního jídelníčku nepřipadá v úvahu. Drobné změny stravovacích návyků jsou možné, ale až po konzultacích s lékařem. Nevyžádaný tělocvik, například formou klanění, klekání, nebo tlučením hlavy o zem, či o zeď vůbec nepřipadá do úvahy. Také bych se nerad kvůli náboženským povinnostem dostal do rozporu se zákony. Nehodlám nikoho při šíření víry zabíjet, tlouct, nebo podobně přesvědčovat. Na druhou stranu také nechci, aby mě někdo upaloval, případně jinak trápil. V takovém případě si vyhrazuji právo odstoupit od smlouvy.

Boží zájemci o mě, jako věřícího, nechť mě kontaktují osobně zjevením, nebo jinou formou během mé normální meditační doby, tj. před usnutím. Protože chodím spát velmi nepravidelně, mohou mi předat žádost o schůzku i jiným obvyklým, božským způsobem.

Upozornění. Pokud by si mě chtěl někdo naklonit poskytnutím sexuálních fantazií, připomínám, že internet poskytuje nepřeberné množství těchto znalostí, takže mě jen tak něco nepřekvapí. Kromě toho se přeci jen dostávám do věku, kdy bych raději preferoval kulinářské vidiny.

Po zkušební době by se jednalo o pracovní poměr na dobu určitou v trvání 6 měsíců. Po vyhodnocení zkušeností předpokládám, uzavření klasického hlavního pracovního poměru na dobu neurčitou.

Co nabízím:

Dobré zacházení a standardní formu uctívání. Umírněnou propagaci, za účelem sehnání dalších věřících. Pro účely uctívání mohu vyrobit nějaký vhodný svatostánek. Preferuji jeho umístění v bytě. Zapalování svíček a určité formy meditace, nebo modliteb nevadí. Podávání obětin však preferuji ve formě potravy. Stejně musím krmit kočku, takže mi druhá miska s granulemi nebude činit žádné problémy.

Co požaduji:

Standardní uspokojování duchovních potřeb. Nemám žádné extrémní požadavky. Nepožaduji náhlé zbohatnutí, věčný život, konání zázraků, ani služby v uspokojování sexuálních, mocenských, či jiných potřeb. Také nepožaduji, aby sousedovi chcípla koza.
Po předání pochybností o vlastní nedostatečnosti, smyslu života, vesmíru a tak vůbec, na náboženskou entitu si přeji pouze klidný, spokojený život a pravidelné vyměšování.




Související články:
Komerční magie
Problémy náboženství
O bibli
Podobenství, výuka, aha efekt a kritické myšlení
Piva, vína, alkoholy, stěnolezy a sedmichlapová pití
Dějiny vzniku křesťanství
Boží ekvivalence
A zde je místo, kde chybí bůh


Rubrika: Šepoty a výkřiky | 2.09.2008, 4:13:00

9 komentářů:

  1. Ha! Byl jsem předběhnut! Takže jen doplním možnost uctívání Eris v podobě NRJ, který je Vám beztak dosti blízký.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud jste s uvedenými božstvy ve spojení, upozorněte je prosím, aby se se mnou spojily.
    Děkuji za tipy.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám tedy skvělýho Boha. Bydlí ve mně a je to skvělej kamarád. Mluví mojí řečí, má dokonce můj humor. Jí to, co já. Když mu to nechutná, tak to z mého žaludku vyhodí - např. Uctívání nevyžaduje, jen naslouchání. Teda on to nevyžaduje, radí pořád, ale tak potichu, že ho neslyším, když mu nenaslouchám pozorně. Pak často lituji, že jsem si zbytečně natloukla nos. Dává mi rady a doporučení, která bych já sama nevymyslela. Je se mnou pořád a nemusím za ním nikam cestovat, klekat už vůbec ne, to by nás bolela kolínka oba. Má mě hodně rád a myslí to se mnou dobře. Líp, než já sama se sebou. Snažím se mu to oplatit, to jeho absolutní přijetí, ať dělám co dělám, ale ještě mi to nejde. Ještě mu někdy vynadám. Ale víte co mi na to nejhorší spílání řekl? \"Neodháněj mě, když mě potřebuješ nejvíc.\" Je prostě formát.

    Takovýho si pořiď. V sobě. Mohu jen doporučit.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejdříve si počkám na výsledky výběrového řízení. Třeba se tam prihlásí. Ale uvážím to.

    OdpovědětVymazat
  5. Jestli se tam přihlásí nedovedu odhadnout. Jestli bude na tebe zvědavej, když o tobě vlastně všechno ví. :-) ............ Ale ty bys mohl být zvědavej na něj. :-))
    Nuž, uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  6. Líbí se mi představa jak má táta doma dvě misky s granulema, jednu pro kocoura, druhou pro boha:) Jestli se to uchytí, vznikne mezera na trhu, které se jistě chopí marketingoví specialisté ve snaze náležitě ji zpeněžit.
    Kombinace vitamínů a minerálů, která učiní vašeho boha silnějším a výkonnějším, směs bylin zvyšující úspěch při tvorbě zázraků o 10procent!
    Granule TheLordJunior - vyvážená směs pro právě pořízené mladé bohy (pomozte jim cítit se u vás jako doma).
    Specializované prodejny by měly v nabídce nejen božské krmivo (atraktivní reklamní dvojsmysl), ale také množství pomocné literatury. Tituly jako Výběr správného boha, Začínáme s bohem, Jak se správně starat o (dosaďte jméno svého oblíbence), Měsíčníky Mladý bůh, Starý bůh (přejmenován po dvou měsících působení na korektnější Bůh senior a jeho potřeby), brožurky s tabulkami základních božských druhů a jejich oblíbených obětin pro rychlou orientaci v nabídce.
    Favoritem sezóny by se stal u prodejců jistě NRJ. Narozdíl od nedefinovaných a těžko uchopitelných entit by se v jeho případě nabízelo rozšíření sortimentu o obojky a postroje proti blechám, hřebeny a kartáče, antiparazitní šampony, spreje a pudry, hračky a oblečky (růžový chlupatý fusak na roh s mašličkou orientovaný na mladé uctívačky zvýšil zisky z prodeje o 15procent). Navíc by se NRJ zboží bez větších rozpaků mohlo prodávat ve Zverimexech, což by se u výše zmíněných entit mohlo považovat za poněkud sporný a nebezpečný marketingový tah.

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím, že ještě chybí vyřezávané, skládací, holografické, nalepovací, cestovní i domácí, minimalistické až luxusní, oltáříky, svatostánky, obětní misky, a jiné spotřební náboženské předměty. Dále trička s podobiznami bohů, citáty proroků a významnými zázraky.

    OdpovědětVymazat
  8. jsi trhovec nebo klenotník?

    srovnej příběh z 3.9. na http://jogin.bloguje.cz/

    OdpovědětVymazat