středa 1. října 2008

Jak přelstít první dojem 2 - Manipulace

Posledně jsme si definovali postup vytváření prvního dojmu a také tři fáze ke kterým dochází při setkání s novou osobou. Dnes se budeme trochu vrtat v pojmu manipulace.





Omlouvám se těm, kdo již v tomto článku čekají na konkrétní manipulační návod. Nejdřív by bylo totiž vhodné zjistit co manipulace je a jakému nebezpečí se člověk vystavuje sám tím, když vědomě někoho začne manipulovat. Ano, dobře si všechno v klidu promyslete. Každá hůl má dva konce a o každý nůž se můžete říznout.

Co je to manipulace?
Tak snad nejdříve nějakou definici, ať víme o čem se bavíme: „Manipulace je v sociální psychologii a sociologii termín označující snahu o působení na myšlení druhé osoby či více osob."

Ještě by se také hodila definice významu slova manipulátor: „Manipulátor se snaží přesvědčit osobu či osoby o správnosti myšlenky, názoru či jednání, které nejsou manipulovaným jedincům vlastní, či pro ně nemají dostatek iniciativy a které by tudíž danou myšlenku, názor či jednání nepřijali, nebo až s dlouhou časovou prodlevou. Manipulovaná osoba si často ani neuvědomuje, že je s ní manipulováno, případně si to uvědomuje, ale z nějakého důvodu se nemůže a někdy ani nechce bránit. Manipulátor většinou na začátku jedná tak, aby získal u svých obětí sympatie. Často využívá své charisma a znalost slabých stránek ostatních lidí."

A jsme v problémech.
Pojem manipulace je totiž morální pojem. Vězíme až po uši v morálním kritériu. A morální kritérium zanáší do systému vždy vysokou míru neurčitosti, protože morálka se časem mění a je místně a společensky podmíněná. Tahle definice morálky způsobuje, že co se někomu může zdát naprosto v pořádku, to druhý může považovat za naprosto nepřípustné. S morálkou jsou prostě vždycky potíže a to nejen s jejím dodržováním.

Nezbude, než se s manipulací vyrovnat co nejjednodušeji, a to rozdělením tohoto morálního kritéria na obecně pozitivní a obecně negativní, přičemž nebudeme moc upravovat co se tím myslí. A aby bylo úplně jasno, tak to vztáhneme k osobnosti manipulovaného, pak už si každý udělá představu sám.

Manipulaci můžeme uvažovat z hlediska způsobu působení, jako podvědomou a vědomou. A z hlediska morálního, jako negativní a pozitivní.

Podvědomá manipulace se odehrává hlavně v partnerském a rodinném soužití. Podvědomě negativně se s vámi snaží manipulovat naprosto každý, komu toto jednání přináší nějaký užitek. Ale také s vámi může být podvědomě manipulováno s dobrými úmysly, například ve snaze vzbudit váš zájem (při navazování vztahu), nebo to může být vaše drahá polovička, která vám chce udělat radost vaším domanipulováním k nějaké prospěšné aktivitě. (Vy to sice vidíte jinak, ale nakonec se skřípěním zubů na tu procházku jdete, protože nechcete mít doma peklo, nebo ještě hůř, budete chtít sex.)

Vědomá manipulace je známá spíš z té špatné stránky, než z té dobré, ale existují obě. Hlavním požadavkem manipulace je, když dotyčný neměl ani ponětí, že je jím manipulováno a začal se chovat manipulátorem požadovaným způsobem. Pokud manipulovaná osoba manipulaci zjistí, začne se okamžitě bránit prudkou a neočekávanou změnou chování, nebo snahou o protimanipulaci, či jinak (agresí). (Ostatně tajné služby by mohly vyprávět, kdyby mohly.)

Když to dáme do tabulky tak vyjde:
Podvědomě negativnímanipulovaný je podvědomě ovlivňován aby udělal něco, co nechce, ve prospěch manipulátora. Např. požadavky na vykonání nějaké nadstandardní služby citovým vydíráním (třeba od partnera/kamarádů/rodičů/známých).
Podvědomě pozitivnímanipulovaný je podvědomě ovlivňován, aby udělal něco, co nechce, ale je to pro jeho dobro. Např. manipulace rodičů s dětmi.
Vědomě negativní manipulovaný je vědomě ovlivňován aby udělal něco, co nechce, ve prospěch manipulátora. Např. obchodní nátlak, reklamní manipulace, sektářská manipulace, politická propaganda.
Vědomě pozitivní manipulovaný je vědomě ovlivňován aby udělal něco, co nechce, a je to pro jeho dobro. Např. psychologie, diplomacie, vyjednávání při záchranných akcích, vyjednávání se zločinci.

Kdo vědomě manipuluje?

Politická propaganda. Většinou je v současné době vnímána negativně.

Náboženské skupiny.
Toto ovlivňování je většinou považováno za pozitivní, ostatně pan farář vám to vysvětlí, je k tomu vyškolen.

Sekty. Sektářské působení je považováno za negativní. Metody, které se používají v sektách mohou být velmi agresivní a končící tzv. vymýváním mozků.

Tajné služby. Mistrovským dílem každé tajné služby jsou akce, kdy se povede změnit veřejné mínění, nebo rozhodovací proces tak, aby o této skryté manipulaci neměli manipulovaní a společnost ve které se pohybují ani ponětí.

Lékaři a léčitelé. Z lékařských oborů třeba psychologie a psychiatrie. Ale i uklidnění dítěte před píchnutím injekce, že to nebude bolet je také manipulace. Léčitelé manipulují s vědomím, nebo podvědomím pacienta tak, aby aktivoval své schopnosti ke svému uzdravení.

Komerční magie. Astrologové, vykladači karet, ruční čtečky, veškerý průmysl zabývající se předpovídáním budoucnosti, vykládáním osudu a nejrůznější duchovní pomoci, musí umět ať vědomě, nebo podvědomě manipulovat své klienty.

Obchodníci. Obchodník ke svému úspěchu potřebuje klienta získat na svou stranu. Jako obchodník máte jeden pokus. Buď zaujmete a pak se můžete pokusit prodat své zboží, nebo nezaujmete a můžete se jít klouzat. Jen pro upřesnění, slovem obchodník v tomto kontextu myslím osobu, která prodává klientovi nějaké zboží, nebo službu. (Kterou klient většinou nepotřebuje, a netuší proč by si ji měl kupovat.)

Podvodníci. Nepřebernou zásobu různých triků a manipulací popisuje detektivní literatura a ukazují filmy.

Manažeři nejrůznějších druhů a postavení. Od vedoucích výroby, až po generální ředitele.

Svůdníci, dříve známí pod názvem sňatkoví podvodníci, svůdkyně a ženy obecně, muži a politici na nejrůznějších mocenských pozicích, šéfové part i zločineckých organizací, mladí muži a mladé ženy v období namlouvání, dominantní partner ve vztahu, zkrátka všichni, kdo to umí.

Podvědomou, nebo vědomou manipulaci používá naprosto každý, kdo chce usměrnit chování manipulovaného žádaným směrem. Protože se jedná o skryté jednání, tak se špatně odhaluje. A protože manipulovanému může vzniknout tímto jednáním škoda, ať psychická, nebo materiální, tak je třeba se umět proti manipulaci bránit. Nejlépe tím, že si zjistíme, jaké manipulační techniky proti nám mohou být použity.*

Ještě je třeba říct, že první dojem se nevede přelstít na dlouho. Pokud je vaším záměrem opakované setkávání, vystavujete se nebezpečí, že váš partner v budoucnu uvědomí vaši počáteční manipulaci, a to může mít zničující důsledky pro váš vztah. (osobní, obchodní, jiný) Lidé si už dávno všimli a vtělili do přísloví, že lež má krátké nohy, kdo lže ten krade, kdo krade může i zabít a kdo zabil jednou, zabije víckrát. Takže radím, dejte si veliký pozor, abyste při snaze o oklamání prvního dojmu neskončili jako masoví vrazi.





... dokončení příště ... a to už bude fakt bomba!**






* To je ten morálně přijatelný důvod. Samozřejmě se manipulační techniky učíme kvůli tomu, abychom mohli sami manipulovat, to dá rozum, ne?
** To jen taková malá reklamní manipulace na závěr.





Související články:
Jak přelstít první dojem 1
Jak přelstít první dojem 3





Rubrika: Teorie všeho | 1.10.2008, 0:46:00

14 komentářů:

  1. Mám poddotaz:-) rozdělil bys lidskou populaci( i když pravda, v zvířezí říši to není jiné) na dvě skupiny, tedy manipulátory a manipulované, nebo spíš, že každý jedinec se může nechat vmanipulovat do obou rolí?:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pak je ještě jeden druh situací, kdy je člověk manipulován, ví o tom a chce být takto manipulován. Z nějakého důvodu se mu to líbí. A je to docela častý případ. Nicméně když obě strany jsou s touto manipulací srozuměni, pak je to hra - asi.

    OdpovědětVymazat
  3. Mod., Manipulace někým, aby manipuloval dalšími je základním mocenským nástrojem. Ideální je, když si to manipulovaní neuvědomují, pak není třeba používat mocenskou represi. Jinak každý může podvědomě manipulovat i být manipulován. Většina to může dělat i vědomě.

    Lenko, tady bych viděl druhý nejrozšířenější druh chování. Předání vlastního rozhodování na vyšší autoritu. Udělá mi dobře, že se nemusím sám rozhodovat, že za mě rozhoduje šéf/veřejné_mínění/náboženství/vyšší společenské organismy/reklama. Já s tím nemám starosti a rád se podřídím, protože se nechci, nebo neumím rozhodovat.

    OdpovědětVymazat
  4. [0] ;-)

    [4] @Teo, od doby, co byly vynalezeny blogy, neni treba kupovat knihy :-)

    OdpovědětVymazat
  5. [5] No ovšem. A od tý doby, co byly vynalezeny foťáky a televize, jsou obrazy a biografy zbytečný. :p

    OdpovědětVymazat
  6. ad 3: Máš pravdu, ale tohle jsem zrovna na mysli neměla. Třeba sexuální chování - svádění a různé rodinné nepsané i nevyřčené \"dohody\", jsou takovou manipulací. Víme o co jde, víme, kam nás kdo chce dostat a rádi se tam necháme vmanipulovat.

    OdpovědětVymazat
  7. [6] Ano, predelali je na multiplexy, do kterych nechodim :-)

    OdpovědětVymazat
  8. 3. Máš pravdu, ale tohle jsem zrovna neměla na mysli:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mod, viděl bych to, že dominantní osoby manipulují a submisivními osobami je manipulováno. Pak bude otázkou, jestli se z těch submisivních mohou stát dominantní. (třeba v jiném vztahu/práci/zábavě). Myslím si, že každý člověk má schopnosti manipulovat. Že schopnost manipulovat/být_manipulován je základní podmínkou sociálního přizpůsobování.

    OdpovědětVymazat
  10. Lenko, to bych zařadil do vědomé/pozitivní. A určitě je to ta nejlepší varianta.

    @Teo, knihu jsem nečetl, ale dovedu si představit, co tam bude. Asi mě to nevybičuje k tomu, abych si ji pořizoval.

    Roji, dobrý ne?

    OdpovědětVymazat
  11. rekla bych, ze ten kdo umi manipulovat tak to dela podvedome. Akceptuje manipulaci a predava manipulaci dal.
    Manipulovt nekoho znamena take prejimat za nej odpovdnost. Vkladanim svych myslenek do jinych se stavam vlastne odpovednym za tyto myslenky v cizich hlavach.

    Vystoupit z retezce maipulace je vedome rozhodnuti. Ktere si kazdy dela pro sebe. Protoze nema ani chut a ani naladu zodpovidat za druhe.

    OdpovědětVymazat
  12. Je minimum lidi, kteri manipulovani nejsou, kteri produkuji origin myslenky :o)) A kteri nemanipuluji dal tzn. tyhle origin myslenky nevnucuji druhym :o))

    OdpovědětVymazat
  13. ratko, myslím, že nejtěžší si člověk uvědomil, že podvědomě manipuluje. Když se to dostane do vědomí, pak přichází ke slovu morálka. A moc se mi líbí ten příměr s tou zodpovědností za druhého a vystoupením z řetězce. Ještě, když člověk zjistí vědomý pokus o vlastní manipulaci, může se zamyslet jestli se jedná o vědomou, či podvědomou manipulaci a v případě vědomé odvodit morální vlastnosti manipulátora. (hůl s dvěma konci) (o\"

    OdpovědětVymazat