pátek 3. října 2008

Jak přelstít první dojem 3

Minule jsme si objasnili co to je manipulace a kdo ji provádí. Dospěli jsme ke strašidelnému záměru, že manipulují všichni, kteří to dovedou.

Je nejvyšší čas se dozvědět, jak se dá manipulací přelstít první dojem.



Ještě se vrátím k morálnímu rozměru. Nedá se nic dělat, jde tady o manipulaci, takže se morálnímu rozměru nevyhneme. Největší nebezpečí, jak ho vidím já, nespočívá v tom, že bychom ublížili těm druhým, ostatně dobře jim tak, ale spočívá v tom, že můžeme velmi silně ublížit sobě. Svému nitru. Budeme s tím muset dál žít. Je to na nás a na našem nastavení morálních hodnot. Někdo může považovat za morální vydělat spoustu peněz, a druhý může považovat za stejně morální mu je sebrat. Někdo využije manipulaci ke zlu, jiný k dobru. (Pokud budeme mít štěstí a budeme mít stejně nastavené pojmy dobra a zla.) Pro příklady nemusíme chodit daleko, stačí se rozhlédnout.

Takže varování máme za sebou a dál je to na vás.

Kdy je tato snaha o ovlivnění morálně přijatelná? a) Určitě při navazování vztahu. V lásce je přece dovolené všechno. b) Při obchodním jednání. Jste obchodník a máte za cíl přesvědčit klienta. K získání jeho zájmu máte jeden pokus. Pokud nezískáte klientův zájem, tak mu nemáte šanci vůbec vysvětlit, o co vám jde. Pro milovníky pozitivních příkladů: může se jednat o žádost přispěvku na charitu. c) Při získávání pozornosti obslužného personálu. Může se jednat o šatnářky, prodavačky, číšníky, vrchní, prostě o ty osoby, které vás mohou tím, že vás zaregistrují, a udělají si o vás výborný první dojem, přednostně obsloužit. (to je moje nejmilejší)

Tři fáze seznámení.
Již už víme, že při seznamování máme k dispozici tři fáze. 1. naprosto podvědomou v délce do jedné vteřiny. 2. Zrakovou fázi, kdy dochází již k prvnímu podvědomému i rozumovému hodnocení. 3. Fáze rozhovoru, jedná se o rozumové působení. Ideální je, když všechny tyto fáze na sebe navazují a vyvolávají pozitivní dojem. (Mohou také navazovat a vyvolávat negativní dojem, ale ten je dost k ničemu.)

Třetí fáze závisí na našem šarmu a řečnických schopnostech a můžeme tím napravit, špatnou první a druhou fázi. Druhá fáze vypovídá o našem vzhledu, to je snad jediné co máme pevně pod kontrolou a můžeme ovlivnit. Sice nemůžeme ovlivnit to, jak vypadáme, ale zcela jistě můžeme ovlivnit to, co máme na sobě. První fáze je naprosto podvědomá, ale pro navození pozitivního dojmu je klíčová. Protože se jedná o fázi nejzajímavější, tak si ji necháme až na konec.

Fáze dvě – vzhled.
Vzhled je jedinou důležitou složkou prvního dojmu, kterou můžeme ovlivnit naprosto bez problémů, protože to záleží jen a jen na nás. Ano, existují na to nejrůznější školicí firmy a PR agentury, které vás za příslušný poplatek seznámí s tím, že se máte umýt, koupit si nové hadry, začít se usmívat a podávat ruku. Dokonce, když se obecně mluví o prvním dojmu, tak mají všichni na mysli to, jak člověk vypadá, co má na sobě, jestli je upravený, jestli má na sobě podnikatelské montérky, jestli voní, jestli je pohledný, jestli má vyčištěné zuby, jestli, ... jestli ... Existují tuny vizážistických firem, které vám naprosto dokonale vysvětlí, co máte nosit, jak máte chodit, co máte dělat s rukama, jak máte číst řeč těla, a spousty nejrůznějších dalších věcí. Tyto kurzy s oblibou navštěvují hlavně politici, kteří pak mají pocit, že když poté vystoupí před národ, nevypadají jako pitomci.

Jinak velmi krátce, pro pozitivní vyznění fáze dvě je dobré mít příjemný a přívětivý vzhled, být čistý a upravený, mít sebevědomý a vzpřímený postoj. Pozitivní vystupování, úsměv a sebevědomí. Samozřejmostí je dobře padnoucí oděv a čisté boty. Hodí se i příjemná a nevtíravá vůně. Dámy mohou využít všech pomocných kosmetických triků, včetně namalování nového obličeje na xicht. Chystají-li se na muže, tak se doporučuje využití veškerého podprahového působení na nejnižší pudy, kterého jsou schopny.

Fáze tři – rétorika a šarm.
Potkali jste se, jste jako ze škatulky a nyní začínáte rozhovor. Pokud se vám již povedlo udělat dojem, máte napůl vyhráno. Dostanete se minimálně k tomu, abyste byli vyslechnuti. Pokud byly předchozí dojmy nic moc, tak máte poslední šanci s tím něco dělat. Jestli bylo vaším zájmem získat pozornost číšníka, tak to se nepovedlo, a při diktování objednávky už toho moc nezachráníte. Pokud se snažíte někoho sbalit, tak si připravte veškerý šarm. Jestli se jedná o obchodní jednání, tak na ně musíte být tak, jako tak dokonale připraveni. Jako příklad tu poslouží obchodní hovor, protože v namlouvání by mělo jít o něco jiného než o manipulaci. (Ano, já vím, teoreticky.)

Obchodní hovor není jen tak. Většinou má špatnou pověst, protože obchodníci se vám snaží prodat věci, které nechcete a služby, které nepotřebujete. Ale na druhou stranu, klient většinou neví co chce a vy musíte umět váš produkt prodat. Záleží na vašem morálním postoji, jestli jste ochotni prodávat šmejd.

Máte tu klienta a máte jedinou šanci. Teď to nesmíte zkazit. Předpokládejme, že máte dvě předchozí fáze na své straně, takže zahájíte otázkou na cestu, na to jak se vede, co říká počasí, prostě nějaké uklidňující společenské téma. Nabídnete kávu, nápoj, zeptáte se jak je spokojen se svým autem atd. Klienta musíte uvolnit, uvědomte si, že je napnutý o co jde, a toto napětí musíte odstranit.

Když se vám povede uvolnit atmosféru zahájíte jednání. Důležité je se klienta ptát. Nesmíte na něj vybalit sebe a mluvit o projektu. Na vás není nikdo zvědavý. Musíte se klienta ptát. Každý hovoří rád o sobě, o tom co ví, a vy z toho zjistíte jaké máte šance. Nejdříve se zeptáte jestli zná váš produkt. Co si o tom myslí. Popíšete jeho výhody, ale maximálně 3 vlastnosti a krátce. Klient zapomíná. Pak uděláte pauzu, třeba až na minutu a necháte ho přemýšlet. Musí mu to dojít. Nechce se na něco zeptat? Je mu to jasné? Nechte ho mluvit. Neskákejte mu do řeči. Máte-li grafy, ukažte mu je. Grafy musí být zásadně stoupající a to velmi.

Zopakujte vlastnosti a přihoďte další. Nepomlouvejte konkurenci! Nevypadá to seriózně. Důležité! Nesmíte nikdy! ve větě použít zápor. „Podepíšeme to?" nikoliv „Nepodepíšeme to?" Hodně lidí má potíže vyslovit ne. Něco odmítnout. Na otázku „Nepodepíšeme to?" se odpovídá lehce „Ano, nepodepíšeme."

Dělejte přestávky. Nechte klienta přemýšlet o vašich slovech. Mluvte pomalu a zřetelně. Zopakujte, co už jste řekli. Musíte vědět, co říkat, ovládat techniku pauz a výkladu, strukturovat rozhovor, znát fázi zahajovací střední a závěr, musíte umět odpovídat na všechny obvyklé námitky. Je toho dost. Musíte odhadnout jestli si můžete dovolit agresivní styl, nebo jestli máte zvolit přátelský styl. Nechte ho, ať se na něco zeptá. Toho dosáhnete tím, že budete mlčet tak dlouho, než to udělá. (Dlouho trvající ticho, ho vykolejí.)

Během rozhovoru pak musíte sledovat řeč těla a podvědomá znamení, že se vaše snaha ubírá správným směrem, a ve chvíli, když zaregistrujete, podvědomou odmítavou reakci, musíte umět zareagovat změnou stylu, nebo změnou argumentů, a pozorovat, jestli se neobjeví nějaké pozitivnější projevy v reakci na vaše úsilí. Když nevíte, co na námitku odpovědět nesmíte se bát přiznat. „Tím si momentálně nejsem jistý, ale hned to zjistím." Zavoláte kolegu ať to zjistí. Udělejte přestávku a odveďte řeč jinam. Na auta, na fotbal, na ženské v případě mužů. Na rodinu, na dětičky, na přírodu v případě žen. Musíte ale umět odhadnout, jestli tím nevlezete rovnou do hnoje.

Lépe jsou na tom ti, kdo tyto schopnosti mají vrozené. Ale dá se to také s trochou úsilí a praxe naučit. Také nezaškodí zběhlost ve slušném chování a ve znalosti společenských rituálů. Víte například, že rautem se myslí společenská akce pro zvané s pohoštěním typu švédských stolů, že na raut se chodí o 15 minut později, než je napsáno na pozvánce, včasný příchod je považován za nezdvořilý, během rautu se zásadně stojí, připravené židle jsou pouze pro osoby zdravotně postižené, nebo slabé, podávané pohoštění se konzumuje ve stoje, pokud vám něco upadne na zem, nechává se to ležet a nevšímáte si toho?

Po prezentaci, otázkách a odpovědích nastává ta chvíle. „Vypadá to dobře, co říkáte?" „Můžeme začít vyplňovat papíry?", jako že o nic nejde. „Tady to podepište!" nátlak formou přímé řeči, něco jako příkaz. Tomu se také špatně odolává.

Všechno se komplikuje tím, pokud je klient také ostřílený obchodník. To vám pak připraví tak horké chvilky, že se nestačíte divit. Pro ty, kdo by chtěli vědět, jak se bránit agresivním prodejcům, nejlepší bude si o tom něco přečíst.

Fáze jedna – práce podvědomí.
Tak až sem to byly samé kecy, bez většího významu. Takových nesmyslů jsou plné všechny obchodní příručky. Ke všemu jakýkoliv pokus o manipulaci během fáze dvě a tři je možné rozpoznat a aktivně se proti němu bránit. Přece jen, ač se to nezdá, se tam uplatňuje rozum. Takže si na vědomou manipulaci vybereme práci s podvědomím a budeme mít úspěch.

Zní to naprosto nesmyslně, ale můžeme vědomě zmanipulovat fázi jedna, která je naprosto podvědomá. Vše proběhne tak rychle, že si manipulovaný není schopen uvědomit, že ho manipulujeme, ani kdyby si toho povšiml. A co víc, tato vědomá manipulace zmanipuluje manipulovaného i v případě, že by byl schopen si tuto naši snahu o manipulaci uvědomit. Dokonce i v případě, že manipulovaný tuto techniku zná, tak v ní musí být velmi zběhlý, aby se dokázal tomuto manipulačnímu působení ubránit. Kdo to nezná a vidí vás při práci, tak má dojem, že máte nějaké zvláštní magické schopnosti, nebo při nejmenším ovládáte hypnózu. Když to bude dělat žena a rozhodne se žít ve středověku, tak má poměrně zaručené, že jí upálí na hranici.

A nyní gratulace. Gratuluji všem, kdo to vydrželi číst až k tomuto odstavci, protože teď se konečně dovíte o co jde.

Jak to vzniklo?
Tento poznávací mechanismus je evolučně nejstarší a sloužil před vytvořením řeči k rozlišení příslušníků vlastního kmene. Pokud nemáte řeč, tak se vám žije dost těžko. Jednou z důležitých podmínek přežití je poznat vlastní soukmenovce. To se dá zvládnout třeba tím, že si zapamatujete jednotlivé obličeje. Tím eliminujete nebezpečí, že při lovu na nás vybafne někdo cizí a zabije vás jako kořist. Ale co dělat v případě, když se jedná o příslušníka našeho kmene, a v životě jste ho neviděli? Jak ho odlišíte od hnusných cizáků, z konkurenční tlupy? Když ho nepoznáte a zabijete ho, lehce se dostanete do průseru, páč to může být náčelníkův brácha. Nezapomeňte, že neumíte mluvit, takže nemůžete zavolat: „Stůj, kdo tam?" Nejlepší bude, když si vypěstujete nějakou poznávací proceduru. Nějakou posloupnost gest, která jednoznačně určí: „Jsem z tvého kmene!"
Jsi z mého kmene? Pak jsme kámoši a já se o tebe postarám!"

Takže k čemu tedy dochází?
První je oční kontakt. Je velmi dobré, když se manipulovaný podívá jako první, ale není to podmínkou. Opětujeme pohled a čekáme. Došlo k očnímu kontaktu. Manipulovaný vás v životě neviděl a pátrá v paměti, kdo jste. Mozek není schopen dodat žádnou vzpomínku, ale možná, že jsme z jeho kmene. Podvědomí manipulovaného vyrobí nějaké gesto. Může se jednat o pozdvihnutí obočí, nebo o přiložení ruky k ušním, nebo o uchopení druhé ruky. Je to libovolné první gesto po navázání očního kontaktu.

Nyní nastává naše dlouho očekávaná manipulační chvíle. Nyní ho zmanipulujeme tím, že mu toto jeho gesto vědomě oplatíme!
 
K čemu došlo? Tím, že jsme vykonali sekvenci pohled-opětování_pohledu-gesto-opětování_gesta, došlo k ustavení spojení mezi námi a manipulovaným. Jeho podvědomí pochopilo tuto sekvenci jako identifikaci příslušníka vlastního kmene a podvědomě došlo k nastavení pozitivního prvního dojmu. Je to příslušník mého kmene a není se třeba ničeho obávat. Manipulátor je plně akceptován, jako důvěryhodná osoba. Nyní se můžeme dát do řeči a máme jistotu, že manipulovaný je již vůči nám pozitivně naladěn. Jestliže se jedná o číšníka, dostane se nám přednostního obsloužení. Jestliže se jedná o klienta, můžeme směle začít vysvětlovat. Jestliže balíme holky, můžeme začít vytahovat svoje grify.

Co dělat v případě, že manipulovaný je v hrozné náladě a jeho gesto je silně negativní? No přece opětujeme to jeho silně negativní gesto. Možná, je nasraný na všechny a všechno, ale vy jste přece z jeho kmene. Takže bez obav můžete začít mluvit a podpořit jeho nasranost na okolí, vždyť jste z jeho kmene a dokonale chápete, proč je tak nasraný. Jste z jeho kmene, takže jste kámoši i když je nasraný!

Že to nefunguje? Ale funguje. Jsme jen o něco vyvinutější opice, a napodobování máme v genech. Vzpomeňte si, co se děje, když s partnerem oba současně uděláte náhodou stejné gesto. Rozesmějete se. Nebo když tančíte s partnerkou a opakujete navzájem svoje pohyby. Dáváte si tím najevo svou sounáležitost a máte z toho příjemný pocit. To samé funguje na podvědomé úrovni. Vědomé zopakování podvědomého gesta spolehlivě zmanipuluje první dojem.

Zkuste si to s někým. S partnerem, s kamarády, ve skupině. Jde vám to? Moc ne, že? Zdá se vám je to těžké? Navazovat oční kontakty, koukat se na gesta, poznat gesto, vyhodnotit že je správné, donutit tělo, aby stejné gesto vyrobilo a to všechno nejpozději během jedné vteřiny? Ano, je to těžké, ale nikdo tu nikdy netvrdil, že manipulovat s lidmi je lehké.

Je to jednoduché, to ano, ale lehké to rozhodně není.





Související články:
Jak přelstít první dojem 1
Jak přelstít první dojem 2 – Manipulace





Rubrika: Teorie všeho | 3.10.2008, 3:26:00

78 komentářů:

  1. je to jednoduche a celkem lehke :o) Pozorujte piskoviste.

    Prijde decko na piskoviste. ZAcne opakovat gesta po detech se kterymi si chteji hrat a jsou okamzite kamaradi.

    A kdo neopakuje ten postava opodal a bori :o))

    Staci chvilku pozorovat piskoviste. A cloveku dojde jak to funguje. A pak ma na vyber. Opakovat nebo borit. Patrit k nasim nebo k cizakum :o))

    OdpovědětVymazat
  2. Studium psychologie, desítky seminářů na toto téma, jako účastník i jako lektor, obchodnická -náctiletá praxe ........ způsobily dohromady to, že jsem všechny ty hlouposti vypustila z hlavy a snažím se být pravdivá a přirozená. Co nejvíce si dovoluji říkat, co si myslím, dělat, co se mi právě chce. Když se člověk chová normálně, začnou se tak chovat i ti druzí. Pokud ne, ani spolupráce v případě uzavření obchodu nebo vztah v případě zaujetí opačného pohlaví by pak stejně k ničemu nebyly.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejúčinnější zbraní proti manipulátorům je obyčejný samopal. Jo, ten co na dešti rezaví, ale hlavně koroduje. Postup je jednoduchý: zasunout plný zásobník, odjistit a krátkými dávkami PAL! :o)

    OdpovědětVymazat
  4. aTeo, aby te nahodou nekdo nestrelil :o))

    Nekdo zarve: manipulator! ratatatata!!! a je po tobe :o))

    OdpovědětVymazat
  5. ad 3: připojuji se k varování. Takového mistrného manipulátora - aTea - by bylo skoro škoda. :-) Jde mu to skvěle. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. raktko, tak na pískovišti? Vrtalo mi hlavou jak se na to přišlo, dík. Jinak po přesnost, je třeba rozlišit jestli se jedná o to první gesto (při navazování kontaktu) nebo jestli se jedná o opakování gest v dalším průběhu. Opakování gest je další možností, jak vytvořit příznivý dojem. Ale patří to do manipulace pomocí řeči těla, což není mnou popisovaný případ.

    Lenko, jak říkáš. Lepší být přirozený, protože pak tě nikdo nenachytá a pro delší vztah (obchodní/osobní) to stejně k ničemu není. Vědomá manipulace také vypovídá o respektu k druhým lidem.

    @Tea, by byla škoda. Ovšem samopal je nejúčinnější zbraní i proti manipulovaným. Zvláště pokud se jedná o obzvláště obtížného klienta.

    OdpovědětVymazat
  7. Ja to pochopila tak, ze manipulator dokaze nenapadne a velice decentne napodobovat gesta a pocity toho s kym chce navazat kontakt. Empatie? A tohle prave delaji deti na piskovisti.

    OdpovědětVymazat
  8. No nevím:), každý zdatný manipulátor má schopnost, přinejmenším krátkodobě, zmanipulovat téměř kohokoliv se mu zachce, pokud tedy nenarazí na stejně zdatného manipulátora.
    Podtrhuji slovo \"téměř\", protože rozhodně existují jedinci, jejichž vědomím se manipuluje velmi, velmi těžce, mnohdy to prostě není možné, totéž bych ale netvrdila o jejich podvědomí, zde bych možná použila jen \"velmi těžce\" :o)

    OdpovědětVymazat
  9. ratko, je to tak, manipulátor napodobuje gesta používá empatii. Pozorováním dětí se tedy přišlo na to jak to dělat vědomě (vrtalo mi hlavou jak se na to přišlo). To první gesto, je výjimečné v tom, že se nedá zjistit, zda jde o vědomou manipulaci, či nikoliv. Tam funguje pouze podvědomí. Rozum to sice může zpětně analyzovat, ale to už je dávno po všem.

    OdpovědětVymazat
  10. Mod, existence psychologie je vlastně důkazem toho, že zkoumání toho, jak manipulace funguje a čím se dá ovlivnit chování lidí, lidi opravdu dost zajímá.
    To téměř je namístě. Pokusy s hypnózou se zjistilo, že uvést do hypnotického stavu se dá \"téměř\" každý. Ovšem u některých jedinců se to povedlo třeba až po 100 sezeních a museli vědomě spolupracovat.

    OdpovědětVymazat
  11. vlado, psychologie je určitě velmi, velmi zajímací obor, a lidi určitě hodně zajímá. Na druhé straně se domnívám, že opravdových odborníků je v tomto oboru jako šafránu,lidský mozek představuje tisíce různých záhad a do několika málo z nich, se některým podařilo proniknout, ne, spíš, občas se daří proniknout.
    To ostatní velmi brilantně popisuješ v 1,2 a 3, já jen, že existuje množina x manipulátorů a množina Y zmanipulovatelných a prakticky nic s tím nenaděláme:-)

    OdpovědětVymazat
  12. btw, já na \" první dojem\", tedy pokud bychom se měli držet nadpisů:-), moc nedám, často ani na druhý, neovliňuje mě ani tzv. úspěšnost, která mnohé jedince provází, to si prosím povšimněte, že v nějakém oboru velmi úspěšní lidé, nabydou časem pocitu, že rozumí naprosto všemu a na všechno mají to správné řešení - zjednodušeně, nechali se zmanipulovat:o))

    OdpovědětVymazat
  13. ad 10: mám tam malinké poznámečky - s dovolením: Uvést do hypnotického stavu lze KAŽDÝ, kdo k tomu dá VNITŘNÍ souhlas. (To je jako zabít taky můžete každého, kdo vám to dovolí.)

    ad 6: \"Vědomá manipulace také vypovídá o respektu k druhým lidem.\" - myslel jsi, že vypovídá o despektu (nízkém respektu), že? Jistě.

    OdpovědětVymazat
  14. Lenko 12. k 10. rozhodně, právě, že ne každému jeho podvědomí dovolí nechat se manipulovat-v tomto konkrétním případě zhypnotizovat.

    OdpovědětVymazat
  15. Malinká rada: pokud bude s vámi chtít(i podvědomě) někdo manipulovat, je navýsost pravděpodobné, že nebude konzistentní - sladěný. Něco vždycky nehraje. Zkuste si odblokovat třeba sluch a jenom se dívejte, pak zase odblokujte zrak, zadívejte se mimo a jenom poslouchejte, jakým tónem k vám kdo promlouvá, pak se můžete soustředit, jak se s tím človekem cítíte. Cítíte se napjatí, i když k vám promlouvá velmi mile? - to všechno jsou signály, kterými se odhaluje nejen manipulátor, ale třeba i pacient, který popírá své problémy. Usmívá se,, ale klepou se mu ruce. Nebo mluví vesele, ale když slyšíte jeho tón hlasu, zabolí vás to. Nebo mluví o smutných věcech, ale jeho hlas je pevný a cítíte se s ním jistě. O takového člověka se nemusíte bát. atd atd. Zajímavé je si to vyzkoušet. Člověk se tím dozví mnohé.

    OdpovědětVymazat
  16. ad 14: A je to znak vyspělosti, když se nenechá. Nechat se zhypnotizovat znamená předat veškerou svou svobodnou vůli do rukou jiného. Principiálně a zásadně nedobré. Vzdává se tak sebe sama. Proto jsem to také připodobnila k zabití.

    OdpovědětVymazat
  17. ad 13: Mod., víš, co je to \"haló efekt\"?

    OdpovědětVymazat
  18. Lenko jasně, chyba v Matrixu:-))

    OdpovědětVymazat
  19. 11) Souhlas. K množině manipulátorů snad jen tolik, že když se těchto metodách bude vědět, tak to manipulátoři \"možná?\" budou mít složitější.
    12, 14) Pokusy s autohypnózou pomocí uvolňující hudby a podmanivého hlasu jsem si přivodil alergickou adrenalinovou reakci na slova \"uvolněte se, cítíte jak vám ... prostupuje...\"
    12) Myslel jsem despekt, tedy pokud se nejedná o skupinu vědomě_pozitivní.
    13) obzvláště se tvorba vlastního názoru na cokoliv urychluje v přítomnosti televizní kamery.
    15) Jo, to je dobrý, občas vypnu zvuk na televizi a jen se dívám na projevy. Je to bžunda.

    OdpovědětVymazat
  20. ad 18: jasně, to taky :-))
    Já jenom že nás ovládají hluboko uložené informace naše nebo našich předků. Když půjdu kolem skupiny Romů, tak si nechám větší odstup než do běžných lidí a hlavou mi projede, zda mám dobře zapnutou kabelku aj. Když má někdo kulatý obličej, je ve srovnání s člověkem hubeným a s brýlemi považovaný za méně vzdělaného, prostšího apod. - dva křiklavé případy. Je dobré si uvědomovat tyto zákonitosti, páč když si je neuvědomíme, jsme jimi ovládáni - podvědomě. Nemáme nad tím kontrolu. A ještě si myslíme, že NÁS přece nikdo nedostane. A dostaneme se sami. :-) Tak to je maličká zmínka o haló efektu. Což je chyba v Metrixu, samozřejmě, jak jsi správně poznamenala. :-)))

    OdpovědětVymazat
  21. 20) Nevěděl jsem, že se tomu říká halo efekt. Já to znám pod učným názvem infikace pomocí memplexu, nebo lidověji společenský tlak a předsudky, ale vyplývá to z předávaní vědomostí pomocí selského rozumu. V uvažování se tím dopouštíme klasické argumentační chypy vyvozování vlastnost celku z vlastností jeho jednotlivých částí.

    OdpovědětVymazat
  22. ad 21: Haló efekt je velmi podstatný právě v situaci, kdy jde o první dojem. Uvažovat rozumně začneme až později. Nejprve nás ovládnou tahle schémata, např.:
    malý člověk - slabý, nevhodný do řídící funkce
    děvče venkovského typu - hodná na děti
    hubený člověk - přísný
    atd. atd.

    Já myslela, že právě o tom budeš mluvit, ale když jsi nemluvil, zmínila jsem.

    OdpovědětVymazat
  23. 22) Dík za doplnění. Sice to vypadá překvapivě, ale opravdu nevím úplně všechno. (o\"

    OdpovědětVymazat
  24. Lenko,no chyba v Matrixu mi přišlo lepčí než chyba vnímání, to bych musela víc opisovat, takhle je to stručné a jasné:-))

    vlado, zaplet ses do vlastních pastí:-)) protože pokud do toho začneme montovat ještě sociální percepce, tedy potažmo i společenské předsudky, tak to už jsme zas někde trichu jinde, i když pravda ne vedle:-)

    OdpovědětVymazat
  25. ad 23: taky je mi to divné.
    Víš co? Klidně můžeš říct, že moje jméno je jeden z tvých pseudonymů, že to jsou vlastně poznámky tvoje. To zaretušujeme, neboj, zmanipulujeme je! :-)
    (No co, politici to dělají denně.)

    OdpovědětVymazat
  26. Mod, ano téma se tím poněkud rozšiřuje, to je pravda. Ale pro vykreslení složitosti toho, co všechno by se mělo brát do úvahy je to dobré. Právě kvůli té složitosti jsem se to snažil zařadit do té tabulky. Tím podle mého názoru rychle identifikujeme \"nebezpečnost\" a máme tak víc času na případné protiakce. Ale tím se dostáváme k metodám obrany a to je zase jiné téma.

    OdpovědětVymazat
  27. 25) jen se musíme zmanipulovat jestli budeme používat jméno Vlenk, nebo Kavla.

    OdpovědětVymazat
  28. ad 24: chyba vnímání? tak bych to neformulovala. Ten člověk vnímá dobře, ale v překladu informací podléhá schématu nabízených projekcí z podvědomí.
    Shodneme se na tomhle?

    OdpovědětVymazat
  29. Lenko, určitě shodneme, měla jsem na mysli chybu prvního dojmu na základě chyby vnímání dané sociálními-vtisknutými aspekty, proto říkám, že jsem úmyslně použila ten Matrix, abychom se v tom nebabraly, no tak jsme se pobabraly:)))

    OdpovědětVymazat
  30. ad 28: Nechám to na tobě.
    (cítíš tu manipulaci i přes monitor? :-))

    Když nepoužiju manipulaci, bude to znít: je mi to fuk, třeba \"Hovňousek\"

    OdpovědětVymazat
  31. 30) Ale fuj, okamžitě jsem ten podlý útok prohlédl, když tak \"Hovňouska\"

    OdpovědětVymazat
  32. ad 29: ještě že jsme se pobabraly! :-))) podívej, Vlada by měl málem nedostatečně ucelenou přednášku o prvním dojmu. Katastrofa. :-)

    OdpovědětVymazat
  33. V žádném případě, kolego. Hovňousek byl, je a vždy bude mužského rodu!!!

    OdpovědětVymazat
  34. Souhlasím a opravuji na Hovňouskyně.

    OdpovědětVymazat
  35. Hovňouskyně, samozřejmě, jen vzhledem k vyššímu procentuálnímu zastoupení čtenářstva, bych se pro jistotu přiklonila k Hovňouskovi, také s ohledem na tradice, jakož i k nadbytečnému počtu písmen, nezanedbatelným argumentem by pak mohl být trend ústupu ženských koncovek. Jistě se shodneme na tom, že tento blog by neměl působit zkostnatěle, anýbrž moderně a trendově. Hovňousek bude jistě důstojným nickem pro kohokoli. Mohu tedy napsat Hovňousek, viďte? Podpis použijeme elektronický a platbu přes účet, že?

    OdpovědětVymazat
  36. Tomu se nedá odolat (hluboký pohled do výstřihu).
    \"Kde to mám podepsat?\"

    OdpovědětVymazat
  37. Tady dole, pane řediteli, ne, prosím, ještě níž.... ano, děkuji. ......... Mám nyní chvilku volna před další schůzkou .... snad bychom ...... ale promiňte, jste jistě velmi zaneprázdněn.

    OdpovědětVymazat
  38. \"Ne, to je v pořádku. Byla byste prosím tak laskava a nahrnula mi krev zase do hlavy?\"

    OdpovědětVymazat
  39. Samozřejmě, možná jste si nepovšiml důkladně ceny celého projektu \"Hovňousek\". Dělá to 15milonů předem, záloha ve výši 50% nám stačí do konce měsíce. Pane řediteli, mohu s uznáním říci, že jste udělal dobrý obchod a jistě budete spokojen.

    OdpovědětVymazat
  40. \"Uff, skvělé...\"
    \"Cože?\"

    OdpovědětVymazat
  41. Vypadáte přepadle, ten aperitiv dole v baru by vám udělal dobře..... Až dáte příkaz do banky, mohli bychom přece jen..... vypadáte opravdu unaveně. A jinak vás znám tak veselého ....

    OdpovědětVymazat
  42. \"Promiňte, necítím se teď dobře. Asi si budu muset na svém blogu přečíst něco o manipulaci.\"

    OdpovědětVymazat
  43. Jistě, samozřejmě, požádám s dovolením Vaši sekretářku, aby vám připravila v počítači ty podklady, než se vrátíme z baru. Toho panáčka skutečně nutně potřebujete. Pojďte, můžete se o mne opřít... koneckonců jsme ti obchodní partneři....

    (pokračování rozhovoru i s videoukázkami na placených stránkách)

    :-)

    Zatím...

    OdpovědětVymazat
  44. Manipulační techniky zábavnou formou např. ve filmu Confidence
    http://www.imdb.com...le/tt0310910/

    OdpovědětVymazat
  45. [20] Cikani maji empatii zmaknutou velmi dobre, Cikan dokaze pozadat o cigaro, kilo, slepici... velmi presvedcive. A nemluvim o nasili. Fakt to umeji.

    OdpovědětVymazat
  46. Ano, dostalo se to až do písní, např. \"Hádej mi prosím, hádej mi cikánko z ruky...\"

    OdpovědětVymazat
  47. Manipulace je jednoduchá, trocha cviku. Akorát na to mít žaludek - a jsme zase u morálky.

    Nedávné moje vítězství bylo, když jsem se ucházela o kancelář v jedné budově. Nabízené prostory se mi nelíbily. Jak myslíte, že to dopadlo? Vystěhoval se majitel ze své (nejhezčí) a pronajal mi ji. Hezké, ne? - Oba jsme spokojeni. Nelitujeme ani jeden, věřím. Ale mírný laskavý přítlak (manipulace) byl potřeba, přiznám se. :-)

    OdpovědětVymazat
  48. podle me neni problem ta umyslna manipulace. Tu lze lehce prokouknout a lze dokonce pristoupit i na pravidla hry :o)

    Nejtezsi kalibr je nevedomy manipulator. zustava po nem spalena zeme a on se furt divi proc. Naopak podsouva vinu tem druhym.

    OdpovědětVymazat
  49. ratko, souhlas. Obzvlášť pokud se jedná o osobu rozumově mdlejší, tak té opravdu nic vysvělit nejde. Tady pomáhá jen hrubá protimanipulace.

    OdpovědětVymazat
  50. Chcete zmanipulovat? Tak se zapište do pořadníku. Mám toho moc... :)

    OdpovědětVymazat
  51. Potřeboval bych trochu zamanipulovat pod levou lopatkou.

    OdpovědětVymazat
  52. No problem. To dělám běžně pažbou samopalu. :)

    OdpovědětVymazat
  53. To je poměrně účinný způsob zmanipulace, bych si tipl, že z toho člověk může mít až morální dilemno.

    OdpovědětVymazat
  54. Na levou podlopatku mám škrabátko:-)

    OdpovědětVymazat
  55. Já taky, momentálně mi vaří kafe.

    OdpovědětVymazat
  56. vlado, tak já už jsem v další fázi, kdy jsem pochopila, že věci se mají používat k tomu, k čemu jsou určené:o)žádná manipulace, je to jednodušší, například škrabání a vaření kafe není podmíněno saturováním škrabátka, třeba sexem:o))

    OdpovědětVymazat
  57. To jsou hlubiny moudrosti, kterých se mi ještě nepovedlo dosáhnout, ... jestli vůbec.

    OdpovědětVymazat
  58. Mod, ale cas od casu je dobre vyzkouset pouziti veci k ucelu, o nemz jeji autori nemeli ani poneti :-)
    Budes prekvapena :-)

    OdpovědětVymazat
  59. Roji a smí se s nimi manipulovat?:-)

    OdpovědětVymazat
  60. Jiste, a technika manipulace se da naucit. Staci cist spravne blogy :-)

    OdpovědětVymazat
  61. Roji, když já jsem tak nějak dospěla k tomu, že je lepší předstírat, že neumím manipulovat vůbec s ničím, třeba taková trouba, žehlička, pračka, vysavač, to jsou věci manipulačně nad mé chápání:o))

    OdpovědětVymazat
  62. Taková trouba je složitá jak cimbál, ale TAKOVEJ trouba se dá manipulovat a ovládat celkem snadno, ne? ;)

    OdpovědětVymazat
  63. Teo, máš na mysli něšjakého konkrétního troubu? Pokud ano, budeš to muset upřesnit, abych Ti mohla odpovědět:-)

    OdpovědětVymazat
  64. Trouba je vždycky někdo konkrétní, žádnýho abstraktního neznám. Ale já měl na mysli troubu jako typ chlapa, ne jako někoho s KONKRÉTNÍM rodným číslem. Všichni mají totožné ovládání: zapnout, zmanipulovat, vypnout. :p

    OdpovědětVymazat
  65. Teo, tak to jsi, jako obvykle v mém případě, na hlubokém omylu, s troubama nemám žádné zkušenosti, trouba, by mě bavil možná tak týden, někým manipulovat mě nebaví, snadné věci, nic pro mne:-)

    OdpovědětVymazat
  66. Proč to hned bereš tak osobně? Já to napsal jako obecnou poučku, že s trouby je snadné manipulovat. O jejich výskytu v tvém okolí nic nevím a vědět nechci. ;)

    OdpovědětVymazat
  67. Teo no já sem myslela, že když se ptáš \" že jo\", tak že se ptáš jako na mé zkušenosti:o), takže odpovídám \" fakt netuším!\" :o)

    OdpovědětVymazat
  68. S přihlédnutím k podtitulu tvého minulého článku \"... nejhorší je ta zatracená pravdomluvnost\", nemám důvod brát tvá prohlášení příliš vážně. :p
    P.S.: A tohle si už můžeš vzít osobně... :)))

    OdpovědětVymazat
  69. Tak dost... raději experiment ukončím. Tohle byla jenom taková malá ukázka praktického použití manipulativních technik. Šlo mi o to, vyprovokovat stupňujícím se tlakem KONKRÉTNÍ reakci. Nevědomky jsi sehrála roli objektu manipulace. Ale spolupracovala jsi skvěle! Díky a... omlouvám se. :o)

    OdpovědětVymazat
  70. No a tak vidíš Teo, že taková trouba nemůže s nikým manipulovat:o))

    OdpovědětVymazat
  71. Děkuji všem za přínosnou diskuzi, dokonce s ukázkami konkrétních manipulačních technik. Za důležité považuji doplnění fáze dvě, kdy kromě vzhledu, dochází též k výběrovému \"haló efektu\" ze získaných vědomostí daných výchovou, přejmůtím názorů, vlastní zkušeností atd. Také považuji za přínostné pozorování na dětiček na pískovišti. Na závěr snad jen tolik, pokud by snad chtěl někdo vypadat přísně, tak ať si pořídí hubený xicht a morální zábrany.

    OdpovědětVymazat
  72. teda tolik lidí ovládajících manipulaci tak dokonale,proto to zemětřesení v Chebu...

    OdpovědětVymazat
  73. Ano, také mě to překvapilo, že se diskuze zůčastnilo 6/10000000 obyvatel ČR.

    OdpovědětVymazat
  74. hmm,to byl jen příklad..,ale ve skutečností jsou jen pouhý příklad,třeba se chtějí jen pobavit,nic víc.A pak se doma mozek šifrují.nic víc

    OdpovědětVymazat
  75. Prosím neurazte se : Nebudé HALO EFEKT efekt spíš náhlé pochopení tj. někdo dlouho studuje problém a nechytá a hle najednou to příjde?
    Despekt je možná spíše opakem respektu, než nízkým respektem.
    A ke snaze být sám sebou a chovat se přirozeně
    - při množství ovlivnění všude kolem bude problém určit zda se přirozeně chovám.

    OdpovědětVymazat
  76. Ještě jednou se omlouvám za připomínky - jaksi si nemohu poručit . Jinak Vaše dopisování je velice zajímavé .

    OdpovědětVymazat
  77. Děkuji, že jste se nenaštvali -já rýpu i do sebe což je hrůza.V případě Aha efektu je samo pravda na Vaší straně. Osobně manipulaci považuji za
    velice zajímavé téma. K Vašemu komentáři - zase
    moc zajímavá věc - lidé, které v něčem považujeme za odborníky a v případě určitých rozhodnutí se jejich názorem necháváme ovlivnit - přesto, že je jinak třeba neuznáváme.

    OdpovědětVymazat
  78. K manipulaci je zajímave, že někteří lidé mají
    značný talent druhé ovlivňovat.
    Jeden člověk mne doslova překvapil, přesto, že má
    problém napsat pár slov hez hrubek - má jakýsi dar, druhé značně ovlivńovat. Zdá se, že zákazníka nejdřívé testuje - což podle mne neodborníka připomíná testování sugestibility . Také přemýšlím zda takový talent nemůže být dědičný či nějak předávaný v rodině.
    Jedno jeho dítě je jaksi celý tatínek. To co popisuji je nad běžnou manipulaci - např.
    prodat desetkrát víc zboží než ostatní prodejci
    považuji za zvláštní.

    OdpovědětVymazat