neděle 4. ledna 2009

Vyhodnocení vánoční ankety




Vánoční anketa měla za úkol zjistit, který pravoúhlorovnoběžník je nejhezčí, který se nejvíc líbí. K testu byly použity následující obdélníky s různými poměry stran, tak jak je uvedeno na obrázku. Samozřejmě ty poměry tam napsané nebyly, to dá rozum, páč todlencto je vyhodnocení todlencto.
Samozřejmě pořádná anketa by byla k ničemu, kdyby nebyla vytvořena tak, aby vyšel očekávaný výsledek. K dosažení očekávaného výsledku slouží návodné otázky a také příslušné množství podprahové manipulace. Nebyl bych správným tvůrcem anket, kdybych toho nezneužil. Takže jsem využil poznatku, že lidé tíhnou k tomu, že vybírají prostřední možnost a to co mělo vyjít, jsem umístil doprostřed.

Druhým poznatkem, který se uplatňuje v anketě, je schopnost rozlišení a odhadu vzdáleností v horizontálním směru a vertikálním směru. Lidé mají lepší odhad délky než výšky. Asi to bude mít něco společného s evolucí, lovy a tak, ale je nesporným faktem, že odhad vysokosti je mnohem horší. To se projevilo ve výsledku druhé části ankety malým rozdílem mezi vzorky 3 a 4, oproti stejným vzorkům 2 a 3 z první části. Co vás ovšem nespletlo, bylo protiběžné číslování. To nemělo na výsledky ankety žádný vliv.

Takže jaké jsou tedy výsledky?
V době vyhodnocení ankety se jí zúčastnilo 19 anketářů. A výsledky jsou následující:



Většině se líbí obdélník v poměru 1:1,618 a to jak ve svislém tak vodorovném uspořádání. Tento záhadný poměr se nazývá „zlatý řez, Golden mean, Golden ratio, sectio aurea" (jak už správně zjistil @Teo) a je pokládán za ideální proporci mezi délkami. To, že se to líbí většině, je známý fakt, takže stačilo jen trochu podprahového ovlivnění a vyšlo to, tak jak mělo.

Z toho plyne poučení, když se vás nějaký anketář zeptá na nějakou blbost, dobře si promyslete, co odpovíte, možná jste tázáni jenom proto, aby anketa podpořila předem formulovaný závěr. Když to jde u takové triviální věci, jako jsou obdélníky, tak u textu to je už opravdu naprostá hračka.

Teď mě napadá, že by nebylo od věci udělat ještě jeden anketík, nyní už bez podvědomých manipulačních technik. Sice, když už znáte výsledek, tak můžete úmyslně ovlivnit anketu tak, aby pokud možno nevyšla, ale pokusil jsem se předejít tomuto záměru tím, že jsem mírně upravil a změnil poměry jednotlivých obdélníků, takže teď už se jedná opravdu jen o to, líbí/nelíbí. Pokud se vám chce, tak určete dva nejhezčí obdélníky.



Související články:
Který je nejhezčí? Anketa.
Jak přelstít první dojem 2 – Manipulace




Rubrika: Teorie všeho | 4.01.2009, 15:16:00

8 komentářů:

  1. Pochopila jsem, že mám ráda extrémy. Navždy vyřazena ze společnosti normální většiny, jdu se utopit. Nepomůže ani, že je jich pár s..... jejda, asi by se to nemělo prozrazovat.

    OdpovědětVymazat
  2. Lenko, pokud by se nikdo nelišil od druhého, pak by došlo k zásadnímu narušení normálního pravděpodobnostního rozložení, tím by přestala fungovat teorie pravděpodobnosti, a tím pádem také matematika, což by vedlo ke kolapsu vesmíru.
    Naštěstí se lišíš, takže vesmír je (pro tuto chvíli) zachráněn!

    OdpovědětVymazat
  3. Ja jsem pochopitelne vedel, jaky je ocekavany vysledek, ale presto jsem podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi hlasoval jinak. A rekl bych, ze je nas vic.

    Zdaleka ne kazdy ma totiz 1 pixel gometricky jako ctverec. Nektere monitory a ruzne rezimy zobrazeni pixel ruzne deformuji, takze SKUTECNY pomer vyska/sirka u konkretni uzivatelky je zcela ve hvezdach :-)

    OdpovědětVymazat
  4. ad 2: Dík, hned se cítím líp, když vím, že zachraňuji vesmír. :-)

    ad 3: Roji, chceš mi snad říct, že můj (krásný!) čtverec není čtvercem? Utopit se tedy nepůjdu, když mi to Vláďa rozmluvil, ale zklamaná jsem. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Lenko, docela ti závidím roli zachránkyně vesmíru.

    Roji, masa manipulovaných se o nějaké poměry nezajímá a tím méně o skutečné. Jak bylo mnou dokázáno, napere do ankety křížky a čísla bez ohledu na hvězdy tak, aby anketa vyšla podle požadovaného zadání.

    OdpovědětVymazat
  6. ad 5: \"Zachránci vesmíru\", vyvažovatelé, ti, co se nacházejí v Gaussově klobouku moc vlevo nebo vpravo, to mají v životě těžké. Furt s nimi někdo nesouhlasí, narážejí do mas a masy do nich, nikdo je nemá rád a jsou často za pitomce, obtížný hmyz apod. To je těžká práce todlencto. Nemáš co závidět. Ještě že nám (pitomcům, extrémistům a obtížnému hmyzu....) někdo občas řekne, že jsme ti zachránci vesmíru, to fakt potěší. :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Lenko, ja to znam naopak. Ti co jsou na okrajich jsou zajimavi, necim se blysknou, kazdy na nich spocine svoji pozornosti. Hur jsou na tom ti uprostred. Nenapadni, sedivi, kapky v mori. Je tezke byt sedivou mysi uprostred gaussovy krivky (vlastni zkusenost)

    OdpovědětVymazat
  8. ad 7: No, on vůbec celej život lidskej je tak těžkej a složitej, že život člověka je proti němu úplnej hadr. :-)
    (J. Švejk)

    Jak von se asi cítí čtverec mezi obdélníkama anebo obdélník, kterej je stejnej jako druhé dva?
    .....????
    Odpověď odborníka přes psychologii čtverců a obdélníků: Oba se cítí skvěle a normálně. Čtverec se cítí jako čtverec a obdélník jako obdélník. A nechtějí být ničím a nikým jiným. Proč taky? :-))

    OdpovědětVymazat