sobota 4. dubna 2009

Kravatový průmysl a modelky

Neexistuje nesmyslnější kus oděvu, než je kravata. Kravata nemá naprosto žádnou užitnou hodnotu. Je to drahé, k ničemu a rozhodně se tím neohřejete. Spíše se vystavujete při každém pokusu o její oblečení riziku klinické smrti zadušením.

Tak proč se to vyrábí?




Všude kam se podíváme, můžeme nalézt tisíce naprosto nesmyslných výrobků, bez jakéhokoliv praktického využití, které zamořují nejprve prodejny a posléze také naše domácnosti.

Příkladem poslouží třeba kravata. Je to naprosto neužitečný kus oblečení. Nemá to žádný smysl. Kus látky okolo krku. Ohřát se tím nedá. Oběsit se na tom jde stěží. Nedají se s tím utírat boty, nebo nos. Přesto se její výrobou zabývá tisíce lidí a produkují něco, co likviduje zdroje a nic užitečného to nepřináší.

Společenské zařazení
Kravata slouží k identifikaci společenského zařazení. Lidé obecně odmítají myslet, a proto si každé lidské společenství vytváří své identifikační znaky, které slouží k tomu, aby se toto společenství nějak identifikovalo navenek a aby ostatní neměli práci s přemýšlením kam příslušné jedince zařadit.

Máte-li na sobě kravatu, tak pravděpodobně patříte do vyšší příjmové skupiny, takže vás obslouží přednostně v libovolné restauraci bez podezření, že pak pláchnete bez placení. Revizoři MHD jsou natolik překvapeni, že vidí jezdit sockou někoho v kravatě, že si vás nevšímají. Nevědí totiž, jestli nejste třeba nějaký pomstychtivý poslanec, který by pokus o přepravní kontrolu považoval za útok na ústavní pořádek státu s mnoha pro ně následnými nepříjemnostmi, tak vás raději nechávají na pokoji.

Hodnocení podle vzhledu asi vzniklo tím, že šlechta a panovnictvo, zdegenerované neustálým pokrevním křížením potřebovalo nějakou vizuální pomůcku k identifikaci. Když takový šlechtic uviděl pána v kutaně, tak poznal, že to asi bude nějaký obvyklý sluha boží. Když uviděl člověka s řetězem kolem krku, uvědomil si, že je to nějaký potomek otroků, který se teď pyšní tím, že dělá starostu nějakého jemu poddaného města. Když to mělo ostruhy, tak to asi umělo jezdit na koni a bude to voják.

Podobné identifikační vzorce se zachovaly až do dnešní doby. Má to kravatu, bílou košili a černé kvádro? Je to pracovník ve finančním průmyslu. Má to kostýmek, brýle a stažené vlasy? Je to právnička nebo podnikatelka. Má to uniformu? Je to voják, policajt, nebo černý šerif. Nosí to bílý plášť? Je to doktor. Má to uši a tváře plné železa? Je to příslušník EMO generace. Má to kapuci? Je to anarchista. Má to bomber a kanady? Je to nácek. Má to na sobě cosi úděsného a smrdí to? Bezdomovec. Má to na sobě cosi úděsného a nesmrdí to? Umělec, nebo utajený milionář.

Tyto vnější znaky, kterými se označuje příslušnost k určité skupině pak také vedou k tomu, že se lidé odnaučují myslet a individuálně hodnotit konkrétní osobnost, ale přejímají kulturní stereotypy, které se váží k určité skupině. Má to šílený výraz ve tváři, brýle, špatně padnoucí sako a vlasy vlají kolem hlavy? Je to šílený vědec. Ve skutečnosti to může být puntičkář, kterého potkala nějaká tragická událost, se kterou se dosud neuměl srovnat, v důsledku čehož nevěnuje svému vzhledu pražádnou důležitost.

Tím, že vlastnosti celku přenášíme na jednotlivé jeho části, se dopouštíme argumentační chyby. Je to chyba v logickém uvažování a svědčí o charakterových a intelektuálních schopnostech toho, kdo takto uvažuje. Je to typický příklad nálepkování a lenosti v myšlení.

Co třeba modelky?
Modelky jsou příkladem naprosto nesmyslného šlechtění lidí pro potřeby módního průmyslu. Současné modelky jsou vychrtlá, anorektická stvoření výšky 176 cm, naprosto asexuální, většinou s chirurgickým pokusem o větší prsa, které byly vyšlechtěny k naprosté zaměnitelnosti tak, aby módní průmysl nemusel zvyšovat své náklady výrobou většího množství předváděcích modelů. Ono je samozřejmě mnohem levnější zaplatit modelce cenu jednoho průměrného modelu a tím ji katapultovat platově někam mezi celebrity, než vyrábět od každého kusu více velikostí.

Dalším důvodem odpuzujícího vzhledu je fakt, že mezi módními tvůrci se pohybuje větší množství gayů, kteří své představy o krásných chlapeckých tělech přenášejí na modelky a vybírají si je podle svého vkusu. Smutné je, že tento ideál krásy se šíří prostřednictvím ženských a společenských časopisů mezi lidi, kterým je vnucováno, že krása vypadá „takhle".

Že je něco špatně, a že se mužům líbí něco odlišného, se dá lehce dokázat tím, když vedle sebe položíme typický časopis pro ženy a typický časopis pro pány (samozřejmě mám na mysli pornografii). Letmým pohledem okamžitě zjistíme, že to co se líbí pánům, vypadá zcela jinak, než to, co se prezentuje jako ideál krásy.

Když si vyrazíte s modelkou na rande, většinou se dočkáte příšerných zážitků. Nemůžete ji vzít do lesa, protože má idiotské, 12 cm vysoké podpatky a boří se vám do močálu. Nesnáší sprosté vtipy a vůbec se jim nesměje. Když ji vytáhnete z bahna a nesete ji do nejbližší civilizace, tak vám celou cestu nadává. Když zapadnete do hospody, tak nepije pivo a ztropí scénu, že v salátové zálivce je cukr. Když si pak objednáte pečené koleno se spoustou zelí a knedlíků, hladově na vás dvě hodiny civí. Když pak nakonec zapadnete do hotelu, tak jí téměř pokaždé, při pokusu o soulož zlomíte pánev, nebo ji zarazíte do podlahy.


Kravatový průmysl
Kravatový průmysl, modelkovský průmysl a nejrůznější další průmysly uspokojují lidskou zálibu v nesmyslech. Vyrábějí zboží, které je nesmyslné samo o sobě, nemá žádné praktické použití a jeho jediný smysl je v tom, aby lidi nemuseli tolik myslet. Veškeré výrobky a služby, které nemají žádné praktické použití, můžeme definovat jako typický produkt „kravatového průmyslu".


Kravatový průmysl, jako vyšší společenský organismus si v boji o vlastní přežití vytváří nové trhy prostřednictvím společenských časopisů a šíří tak svoji představu o tom, co má být žádáno, čímž si postupně buduje trh.


Pokud je mladá žena podrobována společenské masáži, že má být vychrtlá, musí mít vyholené nohy a ochlupení, musí být namalovaná, ušlechtile smrdět, musí nosit značkové spodní prádlo a oděv, jíst zrní, nebo nejíst vůbec, protože ji tento vzorec chování jí zaručuje prince na bílém koni, v čemž ji utvrzuje i její nejbližší společenské okolí, pak obvyklým výsledkem je celoživotní pocit frustrace a zklamání z toho, že se z neznámého důvodu princ nedostavil a místo toho musí trávit zbytek života s něčím, co by jenom souložilo a prdí to.


Příslušná mladá žena, nebo mladý muž si neuvědomují, že téměř veškeré jejich příjmy se přestěhovaly do pokladních knih výrobců vůní, značkového oblečení, nesmyslných výrobků kravatového průmyslu a jediné čeho se jim dostalo, je falešná naděje.


Je to jenom mírně upravený náboženský princip, přetvořený kravatovým průmyslem na tržní podmínky.






Související článek:
Smradlavý průmysl
Módní policie





Rubrika: Šepoty a výkřiky | 4.04.2009, 11:32:00

31 komentářů:

  1. S přihlédnutím k úspěšně dokonaným sebevraždám oběšením na kravatě nelze tento pánský doplněk považovat za zcela zbytečný... :p

    OdpovědětVymazat
  2. @Teo, je velikým štěstím, že móda kravat pro ženy trvala tak krátce, že nedošlo k masovým úmrtím modelek.

    Wu, já bych spíš funkci kravaty viděl v zoufalé snaze estétů zakrýt pupek vylézající ze saka.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za podporu v postřehu, že současný ideál ženské přitažlivosti formují (prefabrikují) ve velké míře homosexuálové. Když jsem kdysi dospěl k podobnému závěru, kdy jsem ještě doplňoval podstatný přínos asexuálů až antisexuálů, tak jsem narážel na velmi prudký odpor. Zajímavé je, že především u prvotních obětí - žen. Proto nebo přesto, že jsem tento prefabrikát pouze definoval a já jej odmítám přijmout za normu. Donkichotsky aspoň pro sebe.
    Obzvlášť esenciální feministky reagovaly velmi pobouřeně. Zvlášť, když, vycházeje z jejich pramenů, jsem si dovolil obecněji shrnout markanty jejich ideálu ženy. Bylo to shrnutí dosti drakonické: Vlastně je to hračka. Taková bio Barbie - nosič implantátů, který páchne, neustále z něj něco vytéká a když chce dětem dopřát ovoce, tak jim dá jogurt. A v běžné praxi projevuje svou individualitu tím, že chce být jako někdo jiný, tj. vymezuje se tím, že se ztotožňuje a přejímá. Pozitivisticky a nekriticky.
    A kravatový průmysl sám? Ten je nadstavbou a také následkem obecně přijímaného omylu. Omylu, že parametrem kvality života je míra plýtvání, přičemž závislost je přímá. Čím víc plýtvám, tím kvalitněji žiji. Dnes si tento omyl upevnil i rozšířil své postavení natolik, že je v následku sám sobě příčinou. Uvedu to na příkladu, že dnes již zaniklá móda kravat pro ženy byla úspěšně nahrazena mentální anorexií. Show must go on.
    Dobrý večer.

    OdpovědětVymazat
  4. ja tomu moc nerozumim. Asi jsem z jineho sveta. Modelky mi prijdou hezke. Dyt je to jejich prace. predvadeji oblecky a jsou za to placene. Muzi v kavatach jsou slusne obleceni. Dyt je to max. 1 do roka kdyz se jde na ples.
    A ze ma oblek taky nejaky chudak za prepazkou ci prodejce aut? no nezavidim mu. Vykladal mi znamy, ze musi do prace v kavate, kdyz je vedro tak sedi za prepazkou v trenkach, nohy strcene do lavoru se studenou vodou. Ted se tomu smeje. Ze zacatku celkem trpel, nez si zvykl ze takhle bude odted vydelavat svoje penize.
    Kdyz pomoci kravaty nekdo vydela vic tak si ju na ten krk nasouka.

    OdpovědětVymazat
  5. lide delaji spoustu nelogickych veci. VYchrtlost a smycka kolem krku je uplna malickost. Hodne nelogickych veci delaji treba ve vztazich. nebo ve vychove deti. Nebo treba jedi i kdyz jsou tlusti. nehybou se i kdyz pohyb je zivotne dulezity. Kouri!! Ale i ta hodne diskutovana vira nebo povercivost (kazdy at si vybere co mu lip sedne) to vsechno jsou veci nelogicke. a lide je furt delaji :o))

    OdpovědětVymazat
  6. ratko, jde o postřeh, že nějaká blíže nedefinovaná skupina šéfredaktorek společenských časopisů a tvůrců módy, z nichž nezanedbatelné procento tvoří gayové určuje, co se má líbit mužům. Doplácejí pak na to především ženy, protože nechápou, proč jejich podřizování se tomuto druhu estetického násilí nepřináší kýžené plody. Dámy v pornografických časopisech vypadají přesně podle požadavku mužů, takže jestli chce nějaká žena vědět, co je in, měla by se inspirovat spíše tam, než ve Vlastě.
    Kravatový průmysl je pak příkladem vyrábění nesmyslností bez jakéhokoliv užitku. Nejde o to, že by mi to nějak vadilo, ale dá se na tom krásně ukázat jak fungují kulturní stereotypy v myšlení.

    OdpovědětVymazat
  7. Napadlo me, ze kazda zena vypada dle pozadavku muze kdyz je naha, s roztazenyma nohama a ochotna k ... :o) ze jakakoliv jina namaha krome sundani svrsku je k nicemu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak já nevím. Celá naše civilizace je plná věcí, které jsou z existenčního hlediska naprosto k ničemu. Třeba umění. Tím se dostávám k tomu, co bych tomuto článku vytkl: Zcela pomíjí estetickou funkci kravaty. Je sice zmíněna funkce symbolická, ale ta by sama o sobě kravatový průmysl neuživila. A vymyslet originální šlajfku, to už je pane umění!

    OdpovědětVymazat
  9. Kojote, dovolím si nesouhlasit. Co se týká umění, tak to je tvůrčí činnost rozvíjející emocionální složku a je ekvivalentní činností k logické tvůrčí práci. To se o kravatě v žádném případě říct nedá. Tam bych hledal podobnost ve snaze vězně vyzdobit si nějakým způsobem svoji celu.

    ratko, pokud bych si mohl dovolit hodnotit oblečené profesionálky módního průmyslu a oblečené profesionálky pornografického průmyslu, mám za to, že bych zcela jistě dal přednost těm druhým a výsledky bych měl konzistentní i při dvojitém slepém testu, pokud bych si je mohl ohmatat.

    OdpovědětVymazat
  10. 11 jasne, chapu to. ja se kvuli muzi nikdy nestrojila ale na sepcialni prani si klidne natahnu puncochy s dirou uprostred :o) je to ale pro bezne noseni do prace neprakticke. propadava tudy vlozka.

    OdpovědětVymazat
  11. Vlado, namalovat velké plátno dokáže kdejaký mazal, ale navrhnout něco originálního na tak malé ploše jako je kravata, to je pane umění! ;) Ale vážne: Myslím, že design a móda jsou součástí umění v širším slova smyslu. Včera jsem viděl dokument o neanderthálcích a jeden z rozdílů mezi nimi a lidmi Homo sapiens sapiens byl v tom, že náš druh se zdobil, tedy záměrně vytvářel neužitečné věci, které si věšel na krk. No, a děláme to pořád!

    OdpovědětVymazat
  12. ale nemeli by se zdobit muzi? Dyt zena si vybira toho nejlepsiho, ne?

    OdpovědětVymazat
  13. Všichni ať se zdobí! Třeba já se zdobím strašně rád. Čtyři prsteny, tři přívěsky vyjímající se na černém tričku. A k tomu třeba rituální plášť. Když se pak podívám do zrcadla, můžu na sobě oči nechat! :D

    OdpovědětVymazat
  14. KOjote :o) heheheh :o) to mam problem. me je uplne sumak jak vypadam. furt si myslim ze to kdo jsem a co jsem nelze poznat zvenci. jakekoliv serepeticky by to jen rusily.

    OdpovědětVymazat
  15. Víš, když já uvnitř nevypadám vůbec nijak, hovoříme-li tedy o nitru v přeneseném významu a ne o vnitřnostech. Takže ty serepetičky pomáhají vytvářet iluzi existence...

    OdpovědětVymazat
  16. [12] ratko, nějak se mi to nezdá. Punčochy nosím, díry se mi dělají furt, ale vložka mi nikdy nevypadla. Něco bude v nepořádku. Asi ovládáš nějaký druh mystické magie, když umíš takové věci.

    Kojote, je zdobení se oděvem projevem působení vyššího společenského organismu (móda), nebo je to projev sebeobdivu, či je to zoufalá snaha odvrátit pozornost od vyprázdněného vlastního nitra směrem k vnějším znakům? Vysvětlení oděvu jako ochrany proti vnějším vlivům v dnešní době působí přece jen poněkud překonaně.

    OdpovědětVymazat
  17. [18] V mém případě nepochybně platí všechny tři možnosti! :D

    Ale opusťme již moje prázdné narcistické nitro a podívejme se na to takto: Vzhledem k tomu, že se lidé prokazatelně zdobí různými nesmysly již mnoho desítek tisíc let, proč se vlastně vůbec pozastavovat nad tím, že v tom pokračují i dnes? Pokládám to prostě za jednu z antropologických konstant druhu Homo sapiens sapiens. Nehledě na to, že má jistě i starší evoluční kořeny - samečkové tak dávají najevo samičkám, že jsou velcí frajeři, když si mohou dovolit investovat svou energii (dnes transformovanou do peněz) do takových věcí. Vlastně je poněkud protipřirozenější zdobení samiček. S emancipací to nesouvisí, je to starší jev, a dnes, jak bylo v diskusi řečeno, vlastně ani se získáváním partnerů, protože muži obvykle dávají přednost jiným typům žen, než jsou vychrtlé modelky a extravagantní módní výstřelky. Skoro to vypadá, jako by ženy soutěžily mezi sebou, ale o koho vlastně?

    OdpovědětVymazat
  18. Kojotoe. Doporucuji knihu Cervena kralovna!! bohuzel autora jsem zapomela ale knihu mam doma. Tam se doctes proc se zdobi u lidi samicky a jak sexualni vyber ovlivnuje nase prirozene chovani.
    Velice zajimave. nejen o lidech nybrz i o zviratech.
    Proc se zdobi devcata. Mozna chteji zastinit konkurentky a tim ziskat pozornost alfa samce (coz se ve skutecnosti taky deje). Alfa samec se dokaze o zenu v jejich ocich postarat (zabezpecit a ochranit).
    A tak jsou devcata nastrojene jako prostitutky ale nikomu nedaji a vsechny podradne samce zahaneji nebo se jim podvoli tajne :o) A cekaji na prince na bilem koni.

    Dnes hodne zen zustava single. Hezke zeny, pritazlive. nenasly vhodneho partera

    OdpovědětVymazat
  19. Červenou královnu doporučuji téže.
    Jinak si myslím, že ta singlovost jisté části žen je způsobena kromě důvodů popisovaných v \"Rodina je mrtvá\" http://vlada.bloguje.cz...va-4.php, také estetickým terorem vyšších společenských organismů, které preferují svoje zájmy a abych neopomenul, tak u mužů se jedná o naprostou desorientaci v pojetí mužské role.

    OdpovědětVymazat
  20. vlado, copak nekdo svoje zajmy nepreferuje? Ja kdyz chci mit rodinu (muj zajem)tak si musim v jinych zajmech hodit zpatecku. A ze je to nekdy drina :o) To brzdeni. Ono me to nekdy tahne i na zabrzdenych kolech. A uplne chapu zeny single ze nechteji byt omezovany. Ja bych taky nechtela byt omezovana ale touzim (muj zajem) je mit rodinu a tak si ten chomout nasazuju dobrovolne.
    Ten vysledek je nakonec pro me pozitivni.

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za tip na knihu. Tolik knih a tak málo času...

    OdpovědětVymazat
  22. Ta kravata má, řekl bych, právě přesně tu funkci, která je popsána v Červené královně u pavího ocasu. Láká to samičky. Ukazuje to na onu \"vyšší příjmovou skupinu\", tedy jakoby na \"kvalitnější geny\" a \"mužství\" (ehm...). Je to samozřejmě stejný podvod jako u páva, nicméně stále je to něco, co pomáhá určit kvalitu (nebo lépe úroveň) toho kterého samečka. Lidé mají tu výhodu, že nemusejí čekat tisíce let, než se jim vyvine na krku kravata, ale mohou \"podvádět\" a ukazovat alternativní paví pera tím, že se fajnově obléknou a úkážou, že jsou \"na výšši\". Kdyby vlci nosily oblečení, tak kravatu má vůdce smečky a dva nejsilnější samci... třeba. To samozřejmě nic nevypovídá o intelektuální (a tím méně \"lidské\") kvalitě daného vlka, ale o jeho postavení už ano.

    Proč to nazývat leností v myšlení? Copak to takhle nefunguje i v přírodě mezi ostatními živočichy? Paví samička prostě nebude zjišťovat, jestli ten páv je blbec a jestli se jí s ním bude dobře a na úrovni povídat, ona se jen koukne na jeho ocas a hned ví... ulehčí jí to rozhodování, to je špatně?

    OdpovědětVymazat
  23. Mordemy, myslím že ta lenost v myšlení se projevuje právě tím, že lidé hodnotí jeden druhého podle toho jaké mají péro. A u žen je to ještě mnohem horší.

    OdpovědětVymazat
  24. 25 to uz si domyslis krok dal. Ja treba jsem zenska a nehodnotim chlapy podle péra. A mam 3 decka a ty delaji totéž :o)) Takže moje geny bezi dal.

    OdpovědětVymazat
  25. Hurá, blahopřeji ratko. Lidé jsou různé, ponejvíce blbé a pitomé, jsou také lidé chytré, ale je nás málo.

    OdpovědětVymazat
  26. :o)) heheheh... Kdepak. TAk akorat. nemam obavu. lide jako ja se neztrati nikde a vsude se rozmnozi. Tak cekam co moje deti.

    OdpovědětVymazat
  27. [25] Já chápu, co tím bylo myšleno a řečeno, ale... když už se tady objevila zmínka o Červené královně, tak... z hlediska přírody mi na tom nepřijde nic špatného - ba naopak. Ale o tom ten článek asi nebyl, to uznávám :-)

    [26] Myslím, že každá žena hodnotí podle \"péra\" (kravaty - společenského statutu) ať chce nebo nechce. Alespoň zčásti určitě, tomu se nejde ubránit i kdyby člověk (žena) nakrásně chtěl(a). Jsou tam jistě i jiné kvality (hmmm...), ale tohle roli hraje - a ne zase tak nedůležitou. A funguje to bez výjimky, jelikož tohle není závislé na vůli...

    OdpovědětVymazat
  28. mordemy 29: to je na delsi diskusi. Kdyz jsem se vdavala tak jsme oba s manzelem studovali. ja mela male dite a delala statnice a muz sel na vojnu. nevim co je na tom statutarni :o) byla jsem stastna ze budu mit dite. Na muze jsem mela dve kriteria: mel by byt normalni jelikoz jsem ja byla vysinuta a nemel by mit napadnou zjevnou vadu jako treba obri nos nebo vycnivajici zuby aby to decka nepodedila.To mi stacilo abych s nim pocala dite :o)) A pak ty dalsi :o)

    OdpovědětVymazat
  29. Pozeral som pornocasopisy a videl som tie iste zeny - akurat neoblecene. Cesta k pornu vedie cez modeling, preto nemoze byt pravdou, ze niekto nam vnucuje parametre zenskej krasy. Podla mojich informacii sa modely robia v mensich velkostiach, pretoze lepsie padnu a su krajsie.

    OdpovědětVymazat
  30. podle mého problém není v kravatě, ale v obleku. sako je módní zoufalost. výtvor asexuálního, konzervativního, rigidního myšlení. tmavý nepohodlný pytel zahalující tělo, globální uniforma přežívající desítky let. kravata je naopak ten malý a úžasný a barevný detail, který to zpestřuje. nic jiného už muž v obleku nemá. proto miluju kravaty.

    OdpovědětVymazat