sobota 16. listopadu 2013

Odstíny šedi - popis děje pro zvědavé

Dostala jsem k narozkám Padesát odstínů šedi v angličtině, tak jsem to přečetla (bylo to milé na odreagování a rozšíření specifické slovní zásoby). Drahý byl zvědavý, o čem to je, tak jsem mu shrnula děj. Teď byla zvědavá i kamarádka a taky se jí shrnutí líbilo. Posílám dál.



Tak jsem dočetla Fifty Shades of Grey. Nabízím malé shrnutí děje pro ty, kteří nechtějí procházet stejným utrpením z ničení krásy anglického jazyka a přesto jsou (jako já) zvědaví, co přesně se tam teda jako děje (perverzní úchyláci).

Takže:

Mladičká panna jde místo své nemocné kamarádky dělat interview pro školní časopis s 26 letým superkrásným adoptovaným syrotkem (od slova syrový) a multimiliardářem z blíže neurčeného odvětví. Vzhledem k tomu, že (jak se později dozvíme), je to labilní psychopat a miliardy vydělal někdy mezi 22 a 26 rokem života, tipla bych to na drogový kartel nebo prostituci ve velkém. To sice není potvrzeno, ale vzhledem k tomu, že se občas vyskytne zmínka o krmení hladovějících afrických dětí, náznaky směřují spíše k prostituci. Ale kdo ví.

Z psychopata se vyklube stalker, který (zřejmě za po pomoci tajného super hitech systému včetně satelitního sledování, prostě přehled o každém pohybu cizí osoby) začne nevinné děvče pronásledovat a náhodně potkávat, aby jí při příležitosti šestého "náhodného" setkání sdělil, že je nebezpečný a ať se od něj drží dál (ano, vážně). Děvče udělá jedinou logickou věc, kterou mladé vzdělané panny pronásledované psychopatem dělají - totiž ožere se jako prase a psychopatovi zavolá z hajzlu. Tento okamžitě pochopí, že děvče poprvé v životě požilo nadměrné dávky alkoholu a za pomoci trackovacího systému a pravděpodobně i teleportu dorazí za 10 minut k tomuto konkrétnímu baru právě včas, aby pannu zachránil před znásilněním od ožralého studenta.

Jak už to tak v podobných příbězích bývá, díky zvracení opadnou zábrany a psychopat se rozhodne změnit přístup z "Drž se ode mě dál, jsem nebezpečný" na "Odvezu tě helikoptérou k sobě domů a ukážu ti, jak jsem nebezpečný". Děvče nadšeně souhlasí a tak společně odlétnou do místní STARK TOWER, kde děvče nejdříve podepíše dohodu o mlčenlivosti a poté je zavedeno do úchylova pokoje, kde to vypadá jako ve středověké mučírně. Následně je dívce předložena k projednání smlouva o sado maso šukání. Děvče nezavolá na policii, ale místo toho cudně sklopí zrak a přizná se, že nemůže zaškrtnout ve smlouvě, jestlí ji vadí anál, protože se nikdy ani nelíbala. Následuje naprosto úchvatný rozhovor ve stylu: "No to je neuvěřitelné, s tím musíme okamžitě něco udělat!" a 6 stran textu se šuká. Tím je dosaženo potřebné fáze v ději, který se po velmi pozvolném rozjezdu zcela zastaví. Následuje 300 stran v tomto duchu:

Děvče přemýšlí, jestli má podepsat smlouvu.

Napíše psychopatovi, že jí asi nepodepíše. Tento přijede, sváže ji a ošuká. Aby jí přesvědčil, koupí jí počítač a mobil.

Děvče se pořád nemůže rozmyslet, jestli podepíše smlouvu. Rozhodne se zajít s psychopatem na kávu.

Ten jí ošuká a koupí jí auto.

Děvče nadále přemýšlí, jestli má podepsat smlouvu. Odjede k mamince, aby se rozmyslela. 
Přiletí za ní psychopat a ošuká ji.

Kromě jednoho svázání rukou kravatou, sem tam nějakého plácnutí a jedné scény s připoutanýma rukama se jedná o scény zcela klasického sexu.

Po 300 stranách přemýšlení a šukání dojdou oba protagonisté k závěru, že smlouva není třeba, protože chtějí oba "něco víc" (WTF). Jako první krok k větší intimitě se dívka rozhodne udělat svému úchylovi radost a dopřát mu na straně 450 konečně nějaké to sado maso. Ten ji nadšeně sešvihá páskem, ona se vyděsí, protože (překvapení!) jí to bolí! Takže se rozpláče a ... wait for it.... řekne mu, že je psychopat a úchyl a uteče.

Konec knihy.

Vážně.

Takže asi tak.



5 komentářů:

  1. Díky, Moc pěkné ;-) 77.

    OdpovědětVymazat
  2. Doooobrý...taky sem se nechala zlákatk přečtení, abych věděla, proč se každej diví, že jsem nečetla a když už mi to v té knihovně schovali.....a asi tak....tvůj popis je perfekt! Já nebyla schopná to pak předat dál, ale tohle je přesně ono :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ten popis mě vážně rozesmál:o), ještě dobře, že jsem si ho přečetla, kolegyně byla knihou nadšená, už chápu, že se to může líbit jenom blbům:o)))))))))....

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě mi tam chybí poznámka o tom, že příběh je sice zasazen do současnosti, nicméně milé děvče, ač vysokoškolská studentka, nemá žádné zkušenosti ani s moderními technologiemi (jasně, všichni jsme se zvládli dostat ke státnicím, aniž bychom za celou dobu studia potřebovali mail). Takže když to shrnu, existence ženy po dvacítce, která v jednadvacátém století v USA nemá žádné zkušenosti s muži/počítači, mobily a těmi internety/alkoholem a jinými neřestmi/slušným oblékáním a fungováním ve společnosti vůbec, se dá vysvětlit jedině tak, že byla dosud zavřená ve vypolstrované místnosti. Což by vysvětlovalo i to, proč jsou její konverzační schopnosti tak mdlé a její chování tak nesmyslné.

    Jinak popis ve zkratce je samozřejmě geniální. Nechápu, proč na to E.L. James potřebovala tolik stránek, když by stačila jedna normostrana...

    OdpovědětVymazat
  5. Ahaa, tak to je ještě daleko horší, než jsem čekal :-)))

    OdpovědětVymazat