úterý 29. dubna 2008

Tajemné jevy a jak jim čelit 1

Lidé mají sklony hledat a nacházet tajemno ve všem. Tajemné jevy se vyskytují častěji než je nám libo. Předtuchy, jasnovidectví, duševní aura. Každý o tom už slyšel, četl, viděl, někteří možná mají osobní zkušenost. Nedá se to vysvětlit rozumem.

Nebo snad ano?


1) V šedesátých či snad sedmdesátých letech minulého století došlo k většímu počtu leteckých katastrof na území USA. V této zjitřené době se objevil článek, který předpověděl že brzo dojde k další letecké katastrofě. Konkrétně k tomu dojde v červenci nebo srpnu, letadlo bude mít rozpětí křídel od X do Y metrů, a letecká společnost bude mít ve znaku červenou barvu. Bylo to velmi, velmi podivné. Ta předpověď se dokonale vyplnila.

2) Rozhodnete se zavolat kamarádce a pozvat ji do kina a v tom zazvoní telefon. Zvednete to a ona právě volá. První co vás napadne, že mezi vámi existuje tajemné telepatické pouto.

3) Jste velmi nespokojen, protože nemáte ženskou. Rozhodnete se s tím něco dělat a zaplatíte si kurz: „Jak sbalit ženu v 5 minutách". Prošedivělý atraktivní guru vám vyloží, co a jak. Metoda spočívá v tom, že po přípravě spočívající v sebeuvědomování se, kdy si v duchu představujete, jak se zvětšujete až jste 3 metry vysoký a plný sil, zakoupíte nový oděv, provedete očistu, vymačkáte uhry, načež vyrazíte na místo, kde dochází k hromadění příslušnic opačného pohlaví. Tam si vyhlédnete „ženu svých snů", opět se v duchu zvětšíte, jdete k ní a oslovíte ji větou: „Máte krásné šaty/boty/mobil, ohromně vám to sluší." Onen guru vám zaručuje, že jeho metoda funguje minimálně ve dvou z 10 pokusů a navíc, on sám nad vámi bude držet mentální ochranu.
Sice se vám to nezdá, ale za kurz jste vyplázl 5 litrů, další prachy stál nový vohoz, tak to jdete zkusit. Vyberete si nějakou kulturně společenskou akci, jdete tam, uvidíte JI, provedete sebeuvědomění, jdete za ní, oslovíte – a světe div se – nejpozději na pátý pokus jste se to povede. Jak je tohle možné? Je to velmi podivné.

4) Jdete do metra a jezdíte 2 hodiny nahoru a dolu po schodech s tím, že pozorujete protijedoucí cestující. Po nějaké době zjistíte, že víc hezkých lidí jezdí nahoru. To je také velmi podivné.
Všechny uvedené příklady mají jedno společné. Jsou velmi neobvyklé. Šlo by to vysvětlit předtuchou v prvním, jasnovidectvím v druhém, duševní aurou příslušného guru v třetím a kvantovou fyzikou v posledním případě. Ano, určitě to tak vysvětlit lze. Aura tajemnosti, která se vznáší kolem nás, nám dělá dobře a příznivě se odráží na našem duševním zdraví.

Co když ale existuje nějaké obyčejnější a ne tak tajemné vysvětlení?



Související články:
Tajemné jevy a jak jim čelit 2
Tajemné jevy a jak jim čelit 3
Tajemné jevy a jak jim čelit 4


.

7 komentářů:

  1. Statistika a narozeninovy paradox :)

    Je to stejne jako zvysit svoji sanci na nesmrtelnost, staci dozit se osmdesatky. Podle statistiky u nas po osmdesatce totiz umira strasne malo lidi ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji zdvořile, nechtělo se mi vzpomínat, jak se to počítá.
    vlada

    OdpovědětVymazat
  3. faktoriál! nevím proč jsem nedávno přemýšlela, jak se jmenuje ta věc v matematice, která se označuje vykřičníkem. nemohla jsem si vzpomenout. už to vím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještěže alespoň ty Murphyho zákony fungují spolehlivě... :)

    OdpovědětVymazat
  5. to Dewberry: Je vcelku pochopitelné, že když ve škole vypustí učitel slovo fucktoriál, že u toho musí být vykřičník.

    to @Teo: Osobně preferuji spíše zákony profesora Parkinsona, které daly vzniknout celému tomu oboru.

    OdpovědětVymazat
  6. mě nosí štěstí psát zkoušky černou propiskou....loni všechny co jsem udělal byly černou a všechny co neudělal modrou...ale časem mě to asi taky opustí..

    OdpovědětVymazat
  7. to Pliwatko: chce to dělat klouzavý průměr ze známek u zkouškek a když dojde k jeho poklesu, zareagovat prudkou výměnou barvy propisky.

    OdpovědětVymazat