neděle 15. června 2008

Rodina je mrtvá 3

Minule jsem nastínil pravděpodobný historický vývoj rodiny, který se setkal s všeobecným souhlasem. (Nikdo nic nenamítal.) Nyní můžeme přistoupit k dalšímu tvrzení. Proč zrovna v roce 2050? Chtělo by to nějaké důkazy!

Nuže, tady jsou.




Nejprve mi dovolte, abych pro další vývoj mohl nastínit další pravděpodobné možnosti vývoje. Pro odhad budoucího vývoje jsou použity extrapolace. Modře je vždy znázorněn minimální průběh, oranžově maximální průběh, šedivě něco mezi tím. Chci se tím vyhnout, základní chybě, kterou vídáváme každou chvíli, kdy se následná diskuze zvrhne ve vzájemné obviňování, který způsob extrapolace je lepší, jestli lineární, metoda nejmenších čtverců, klouzavý průměr, exponenciální či vážený klouzavý průměr, metoda ARIMA, pravděpodobnostní zvon, nebo jakákoliv jiná metoda, která podpoří autorovo tvrzení.

Pro extrapolaci statistických dat Českého statistického úřadu jsem se rozhodl používat metodu lineární extrapolace a extrapolaci pomocí bézierových křivek. Lineární extrapolace je, když se namaluje rovná čára. Extrapolace pomocí bézierových křivek je to, když je to zahnuté. Bézierovy křivky jsou fakt dobré. S jejich pomocí, můžete aproximovat jakýkoli známý tvar. Bézierovy křivky třetího řádu jsou dokonce použity pro vykreslování jednotlivých typů písem. Někdo to zná pod názvem Postsript (firma Adobe). Bézierovy křivky pátého řádu jsou pro změnu použity pro vykreslování stejných jednotlivých typů písem a jsou známy pod názvem Truetype (Microsoft).
Proč jsou na stránkách ČSÚ publikovány údaje pouze do roku 2004 mi není moc jasné. Ale na druhou stranu, pokud si někdo vyšťourá novější, může je do grafu zamontovat.


Graf č. 1 vyjadřuje procentuální počet rozvodů v jednotlivých letech. V roce 1950 se rozvádělo 12% manželství, v roce 2004 to bylo 49%. Pokud zůstane tempo zachováno, tak v roce 2070 se rozvedou naprosto všichni, kdo do manželství vstoupí (oranžová). Pokud vezmeme do úvahy zrychlující se tempo z posledních let, dojde k tomu v roce 2030 (azurová), průměr z těchto hodnot vychází na rok 2050.


Graf č. 2 vyjadřuje množství lidí, kteří vstupují průměrně každým rokem do manželství v jednotlivých desetiletích. Jak je vidět od roku 1971 počet párů vstupujících do manželství neustále klesá. Pokud vezmeme do úvahy optimističtější variantu, tak lidi dojdou kolem roku 2070. Pokud vezmeme do úvahy pesimističtější variantu lidi dojdou kolem roku 2030. Průměr mezi tím je kupodivu 2050.

věk
Graf č. 3 vyjadřuje průměrný věk mladých žen vstupujících do prvního manželství.
Pokud vezmeme do úvahy jenom lineární extrapolaci z posledních let (šedivá) vidíme, že v roce 2050 bude prvonevěstám průměrně 50 let, v horší variantě dokonce 60. No nevím jak vám, ale mě to nepřipadá jako ten nejromantičtější věk pro vstup do manželství.

zeny
Graf č. 4 vyjadřuje kolik procent z mladých žen je ochotno vstoupit do manželství. Optimističtější varianta počítá s tím, že počet mladých žen (cha cha mladých viz graf 3) klesne na nulu až v roce 2070. Ta pesimističtější v roce 2030. Kupodivu průměr záhadně opět vychází na 2050.

Závěry plynoucí z grafů 1 až 4 jsou naprosto děsivé. Začínají docházet ženské ochotné vstoupit do manželství, jejich věk se neustále zvyšuje, počet párů ochotných podstoupit toto dobrodružství neustále klesá, a pokud přese všechno se uzavřít manželství povede počet rozvodů se neúprosně, naprosto pravidelně zvyšuje.

Globální alarmisté se rozčilují, že teplota stoupá o 0,6°. A to, že v Čechách dojde k zániku manželství a v důsledku toho k faktickému vyhynutí celého národa během následujících pár let nechává všechny poměrně v klidu.

Něco opravdu nebude v pořádku.



to be continued ...



Související články:
Rodina je mrtvá 1
Rodina je mrtvá 2
Rodina je mrtvá 4

Rubrika: Teorie všeho | 15.06.2008, 17:38:00


[13] vlada - 16.06.2008, 18:46:21 to Milan:
Ta tabulka je úžasná. Věděl jste, že z 354 údajů přesáhnou hodnotu 2,1 dva údaje, tj. 0,1 promile? Hodnotu 2,0 pak 12 údajů což je 3,3 promile z celé tabulky.
Průměrná hodnota z celé tabulky je 1,51
Francie má průměr 1,89; Švédsko 1,64; Pro ČR je průměr 1,2. Jediný stát s číslem větším než 2 je Island.

 

[19] vlada - 16.06.2008, 23:13:25 ad 15)
Se mi povedlo sem dostat obrázek



20 komentářů:

  1. No jakože takhle na grafech to vypadá opravdu hrozivě :-P
    Snad to nebude tak horký

    OdpovědětVymazat
  2. Všichni jsou v klidu, protože na rozdíl od tebe už vědí, že děti se nerodí zpravidla až po svatbě, víš? :-)
    A co třeba souvislost počtu svobodných matek a sociální podpory týchž? - to tam někde nemáš? si myslím, že by byla ze statistiky zřejmá.

    OdpovědětVymazat
  3. No, ta dvojka bola dobrá, ale tá trojka je blbosť - rodina nerovná sa manželstvo ako už podotkla Lenka, takže manželstvo kľudne zanikne alebo sa zmení na niečo iné / nejaké dočasné zmluvy / ale rodina ostane.Treba prečítať Jiřinu Šiklovú, tá predpokladá viacero partnerstiev za život, ale rodina zostane zachovaná.Napokon, aj keby bola 100 % rozvodovosť, znamená,to, že nebudú 2,3,4 manželstvá ? Čisto mimochodom, vo Francúzsku sa rodí väčšina detí mimo manželstiev a je tam vyššia úhrnná plodnosť ako napr v ČR,ale zase, rodina ostáva.Ešte aj slobodné mamičky s dieťaťom majú štatút rodiny, síce neuplnej, ale rodina to je.Takže záver -zánik manželstva, možno,zánik rodiny - nie.

    OdpovědětVymazat
  4. je manzelstvi bez deti rodinou?

    OdpovědětVymazat
  5. Myslim, ze ta definice jeste ujde. Hlavne ty pokrevne vazby tam jsou vickrat:
    Rodinu lze však zároveň i chápat jako malou skupinu osob, které jsou navzájem spojeny nejen manželskými a příbuzenskými, ale i jinými obdobnými vztahy a zvláště společným způsobem života.

    OdpovědětVymazat
  6. Rodina bez dětí neplní reprodukční funkci, takže to není rodina. Nebo je to mrtvá rodina, protože ty lidi umřou.

    OdpovědětVymazat
  7. vlada, tak ako - zánikom manželstva zaniká aj rodina ? Lebo všetky tie grafy sa týkajú manželstva a nie rodiny - nech ju už definujeme akokoľvek.Možno je problém práve v neexistujúcej presnej definícii rodiny,ale tú poslednú vetu z Tvojho článku ide brať alebo ako logicky chybnú, alebo ako resesiu.Čisto mimochodom, v ČR je teraz bqaby boom, úhrnný index plodnosti stúpol v r 2007 na 1,44 a až to takto pôjde ďalej, tak za cca 10 rokov budete tam, kde teraz Francúzszko / index 2,0 / - rozvodovosť síce vysoká, ale už ako - tak postačujúci počet detí na to, aby obyvateľstvo v ČR nevymrelo.Tak aká panika ?

    OdpovědětVymazat
  8. to Milan:
    Ano, grafy ukazují na zánik manželství, protože stát neumí rodinu definovat jiným způsobem. (Nemá k dispozici jiná statistická data) Ale to neznamená, že není mrtvá rodina v širším pojmu, nebo ano? Pokud to někdo nezměnil, tak porodnost postačující pro prostou reprodukci má být 2,2 dítěte na jedny rodiče. Tím chci říct, že dosažení porodnosti 2,0 do deseti let mě až tak moc neuklidňuje. Naopak z toho vyplývá, že vymřou také Francouzi, takže se naopak moje panika ještě zvětšila. )):-

    OdpovědětVymazat
  9. Z uvedeného plyne:
    1) Název není optimální. Měl by znít: \"Rodina umírá\"
    2) Rodina je definována skrze manželství, což je poněkud sporné
    3) Problém porodnosti je důležitější a zajímaly by mě spíše extrapolace tímto směrem.

    Dále pak: Extrapolaci v grafu č. 3 pokládám za nevěrohodou. Očekával bych ustálení někde kolem třicítky.

    OdpovědětVymazat
  10. to Kojot:
    ad 1) Název by tak opavdu mohl znít, ale raději bych volil \"Rodina je mrtvá, ale ještě má posmrtné křeče\". Kromě toho, v době globálního alarmismu, nemá jiný než alarmující titulek smysl.
    ad 2) Ano, definice je problém, já jsem definoval minulém článku vznik rodiny sňatkem. Z toho se může odvodit ostatní.
    ad 3) Je snižování porodnosti důsledkem umírání rodiny, nebo je to naopak? Co je příčina a co důsledek?
    http://www.czso.cz...l_do_roku_2050
    ad extrapolace) Šedivá je lineární extrapolace pouze z dat po r. 1990. Ostatní dvě berou do úvahy i dřívější data. Problém s extrapolací je ten, že do nich člověk vnáší svá očekávání. Já jsem očekával, že mi vyjde rok 2050. )):-(

    OdpovědětVymazat
  11. Ja si myslím, že základná systémová chyba tohto článku je zadefinovať vznik rodiny manželstvom alebo adopciou.V situácii, keď v niektorých krajinách je už vyšší počet rodín / opakujem rodín / vychovávajúcicich detí bez manželstva to potom vyzerá inak.Okrem toho, kde je jasný trend znižovania pôrodnosti?
    Ved v Škandinávii a napokono aj vo Francúzku tam, kde pristúpili k defamiliarizácii rodiny / Esping - Andersen/ už stúpa pôrodnosť a pravdepodobbne v najbližšom čase presiahne tú hranicu 2,1 / tých 2,2 je pre zaostalejšie krajiny... / http://epp.eurostat.ec.europa.eu...

    OdpovědětVymazat
  12. to Milan:
    Ta tabulka je úžasná. Věděl jste, že z 354 údajů přesáhnou hodnotu 2,1 dva údaje, tj. 0,1 promile? Hodnotu 2,0 pak 12 údajů což je 3,3 promile z celé tabulky.
    Průměrná hodnota z celé tabulky je 1,51
    Francie má průměr 1,89; Švédsko 1,64; Pro ČR je průměr 1,2. Jediný stát s číslem větším než 2 je Island.
    http://vlada.bloguje.cz...dnost.gif
    Může za to zánik rodiny? Nebo zánik manželství?
    To je opravdu dost děsivé. Čím dál tím lépe, takže vymírá celá Evropa. Uáá panika!!!

    OdpovědětVymazat
  13. To vlada - ja som vedel, že tá tabuľka sa bude páčiť.Ešte si prečítať súmrak sociálneho štátu od Kellera a bude aj jasná príčina demografickej krízy v Európe.Amerika totižto nič také nepozná.
    Detto Československo do roku 1989 vždy malo tie indexy nad 2,1.Teraz má SR 1.25 a ČR 1,44.Vymiera rodina ?
    Vôbec nie - je to kríza sociálneho štátu v súbehu s emancipáciou žien.A som zvedavý, či sa tým škandinávcom podarí tou defamiliarizáciou, teda masívnym vstupom štátu do rodiny túto krízu zasttaviť.Udaje a trendy - hlavne to Francúzko ukazujú že možno aj áno.Stále mám však blbý pocit že viac štátu v živote btw aj v rodine k ničomu dobrému nepovedie...
    Európa nevymiera.To socialny štát...

    OdpovědětVymazat
  14. to Milan:
    Je to děsivě málo dat, asi podobně jako v případě globálního oteplování, takže odvodit jde naprosto všechno. Ale jsem rád, že pan Keller došel ke stejným závěrům. Ještě jsem udělal průměr za EU, ale obrázek nejde z nějakého důvodu na blogu zobrazit. Takže z něj tedy vyplývá, že během posledních 5 let byla průměrná porodnost v EU vrostoucí. Ale útěcha to není, ještě to nedosáhlo hodnost z roku 1996. A navíc, co je 5 let proti věčnosti, že?

    OdpovědětVymazat
  15. Asi to nebude pohodlné, co řeknu, ale Země je přelidněná. Když Evropané vymřou, nastěhují se sem třeba Číňani. O co nám jde a čeho se bojíme? Změny. Promíchání kultur. Čeho ještě?

    OdpovědětVymazat
  16. to Lenka:
    Ano, \"pohodlné\" zavadí do diskuze morální hodnocení. Fakta jsou taková, že Evropa vymírá. Proč, je otázkou diskuze. Další fakta jsou, že jiné národy úbytkem porodnosti netrpí. Logickým závěrem je, že až to v Evropě umře, bude tu bydlet někdo jiný, no a? Ostatně by to nebylo v dějinách poprvé. Může se nám to líbit, můžeme proti tomu protestovat a ... víte co.
    to Milan:
    Na tu Francii bych moc nesázel. Vzestup porodnosti ve Francii má na svědomí hlavně arabská menšina.

    OdpovědětVymazat
  17. clovek jako clovek. Nebo je zasadni aby to byl Cech?

    OdpovědětVymazat
  18. 19. Asi zalezi na tom, zda prevezmou jejich hodnoty a zivotni styl. Pak je deti omezuji. A tak si je neporizuji.

    OdpovědětVymazat
  19. ad 19: Myslím, že tomu tak je ve většině civilizací. Ty \"vysvpělé\" najednou mají i jiné zájmy a cíle než vychovat děti - v horším případě. V lepším si uvědomují, že je důležité nejen děti přivést na svět, ale také se jim věnovat, dopřát jim vzdělání, a to stojí čas a peníze. Samozřejmě hraje roli i to, že v takové společnosti lidé více svůj život řídí, to znamená mimo jiné i antikoncepci, opatrnější výběr partnerů, čehož je zakládání rodiny ve vyšším věku důsledkem ......

    Pokud budeme brát v úvahu pouze pozitivnější varianty v tomto procesu, dá se možná zevšeobecnit, že čím více člověk dbá na kvalitu, snižuje se kvantita. A naopak. - Zdá se mi, že to působí i v rámci diskutovaných otázek.

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní7. listopadu 2011 16:13

    Tak som si to zratal... cca. v roku 2047 bude uzavrety iba jeden sobas. Nevesta bude mat 50 rokov... no na 100 % sa rozvedie. Este prosim autora, aby pridal priemernu dlzku trvania manzelstva, aby som mohol urcit ako dlho, resp. ako kratko bude toto posledne uzavrete manzelstvo na uzemi byvaleho CSSR trvat.

    OdpovědětVymazat