čtvrtek 11. září 2008

Jak vydělávat na poklesu cen

Každému je jasný obchodní princip, když něco levně koupím a pak to draze prodám. To je naprosto jasné naprosto každému a není se nad tím třeba pozastavovat. Ale jaký je princip obchodu, kdy se vydělává na poklesu ceny?

Není to žádná věda.





Pokud zachytíte občas na internetu nadpisy ekonomických rubrik: „Cena nafty neustále roste." Pak si možná pomyslíte, že by nebylo marné kus nafty koupit, a až se její cena zvýší, prodat ji se ziskem. Ono se to tak opravdu dělá. Ale co dělat v případě, že titulek bude znít: „Cena nafty klesá." Pak si možná pomyslíte, že se nedá nic dělat, je třeba vyčkat, až cena zase poroste. Ale pak se někde dovíte, že je možné vydělávat i na poklesu ceny. Začne vám to vrtat hlavou.

Je tohle možné?

Ano dá se vydělávat jak na růstu, tak na poklesu ceny. Není vám jasné jak? Není to sice tak přímočaře jednoduché, jako u vydělávání na růstu ceny, ale jde to. Uvedeme si postup.

Spekulace na růst ceny znamená, že nakoupím, pak počkám, jestliže cena vzroste, tak se ziskem prodám.
Spekulace na pokles ceny znamená, že nejprve prodám, pak počkám, jestliže cena klesne, tak se ziskem nakoupím.
A je to. Jasné jak tunel. Jak můžu něco prodat, když to nemám? Jak vznikne zisk, když je cena menší? Ano, máte pravdu, tak popořadě.

1. Nejprve je nutné si komoditu půjčit. Cože? Od koho? To jde?
2. Tuto komoditu prodám za cenu na trhu. Cože? Prodat co mi nepatří? To jde?
3. Počkám dokud cena neklesne. Cože? A co když stoupne?
4. Nakoupím zpátky půjčené množství komodity. Aha. Tak to jediné chápu.
5. To co zbude je můj zisk. Cože, ono něco zbude?
6. Vrátím půjčené množství komodity. No bodejť.

Ještě jednou:
1. Půjčím si. Existují obchodníci co se živí tím, že půjčují za úrok. Protože můj obchod nebude trvat roky, ale spíš dny, nebo týdny, bude hodnota úroku malá. Nebo existují firmy, které stejně musí komoditu držet na skladě, bez ohledu na cenu (třeba ji potřebují do výroby), tak proč by ji za mírný poplatek někomu nepůjčily. Samozřejmě, musím být solventní a dát nějaké záruky, aby mi byl někdo ochoten půjčit. Ale jinak to není žádný problém. Jde to, a existují na to firmy. V současné době to celé má na starosti makléřská firma a obchodník se o nic nestará, jenom se rozhodne, jestli bude spekulovat na vzestup, nebo na pokles ceny.

2. Prodám to co si půjčím. Předpokládejme, že jsme 11. 7. 2008 prodali barel nafty za 150 dolarů. (plusminus cena z 11. července).
Výsledkem je, že po prodeji se mi objevilo na účtu 150 dolarů. (Makléř si samozdřejmě ověří, jestli mám na účtu dost peněz, abych mohl dostát svým závazkům v případě, že by se mi nedařilo.)

3.
čekám do 10. 9.

4. koupím jeden barel nafty. Cena (10. 9. 2008) je 100 dolarů.
Musel jsem zaplatit z účtu 100 dolarů plus nějaké poplatky makléři. (Ty jsou různé, ale obvyklý je poplatek tak okolo 1%, pokud není v poplatku zahrnut úrok půjčující firmě, tak zaplatím ještě ten.)
5. výsledkem je, že mám na účtu zisk přibližně 49 dolarů.

6. vrátím jeden barel nafty majiteli.


Opakování matkou moudrosti:

1. půjčím
2. prodám
3. čekám
4. koupím zpátky
5. co zbude si nechám, nebo doplatím co chybí
6. vrátím

Samozřejmě, v libovolné spekulaci na pokles, nebo růst ceny je jisté (veliké) nebezpečí, že to odhadnu špatně. Pak samozřejmě můj obchod přinese ztrátu. Pokud by totiž cena nafty ke včerejšímu dni dosáhla 200 dolarů, pak bych na nákup barelu na účtu neměl dostatek peněz, a musel bych ze svého doložit dalších 50 dolarů, abych mohl barel koupit zpátky a vrátit. Jinými slovy bych byl ve ztrátě 50 dolarů.

Příklad je véééééélmi ilustrativní. Ve skutečnosti si o 30% zisku během dvou měsíců můžete nechat zdát.

Ale to jistě víte.




Pro zvídavé. Jeden kontrakt (obchodní jednotka) nafty má 1000 barelů.




Související články:
Máte vlohy vydělat na finanční krizi? 1
Máte vlohy vydělat na finanční krizi? 2
Jak hrát v kasinu.
Inzeráty jako investiční indikátor
Ekonomické pindy




Rubrika: Teorie všeho | 11.09.2008, 3:49:00


3 komentáře:

  1. Poctatne dostupnejsi i pro beznou uzivatelku je spekulace na rust/pokles kursu sazek na sazkovem trhu. Ale o tom blognu ja, OK? ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkně napsáno. Díky.

    OdpovědětVymazat