úterý 23. prosince 2008

Autor sobě - zálohování textů

To, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou.
Zálohovat, zálohovat, zálohovat a přesouvat.




Není nad to, mít svou práci pod kontrolou.
Z nějakých vlastních důvodů se tvůrce tohoto webu rozhodl, že autory, kteří se tři měsíce nepřihlásili ke svému blogu, je třeba smazat. Za tím účelem vytvořil funkci (robota), který pravidelně tyto blogy maže. Pokud máte pocit, že toto pravidlo ohrožuje vaši tvůrčí práci, vezměte za vděk několika drobnými radami. Jako autor sice máte možnost požádat místní radu moudrých o přidělení antimazacího křížku, který vám může být přidělen, ale stejně je lepší se nejprve spolehnout na vlastní síly podle hesla „voják se stará, voják má".

Zálohovat, zálohovat, zálohovat
Zálohování pro UB (úplně blbý) spočívá v tom, že si otevřete svůj webový prohlížeč například Internet Explorer, případně Firefox, nebo Operu, prostě to co máte ve Windowsech. Nebo cosi jako Konqueror, nebo jak se to jmenuje... prostě to co máte v Linuxu (i když o uživatelích Linuxu by se dalo předpokládat, že by zálohovat mohli umět), nebo Safari v Macu, postupně si uložíte všechny články na disk a pak si je vypálíte na DVD.

Firefox
Otevřete si blog a pak si postupně jednotlivé stránky zazálohujete někam na disk postupem Menu-Uložit stránku jako (Ctrl+S).
Máte na výběr z několika formátů:
a) Text-only (pouze text) – je k ničemu, to už dávno máte, když jste si to psali.
b) Webová stránka pouze HTML – sice vysype text i s obrázky ale potratí cestou grafiku, takže taky nebrat
c) Webová stránka kompletní - konečně vyhovuje. Vysype požadovanou stránku blogu ve správném vzhledu a dále vám vytvoří složku se stejným jménem a do ní vysype nejrůznější smetí (obrázky, skripty, a další soubory), které k zbrazení potřebuje. Exportované stránky pojmenuje názvem vašeho blogu a číslem, které dostal článek přiděleno při publikaci, takže vaše články máte setříděny i z hlediska času.

Opera

Jednotlivé stránky zazálohujete postupem Menu-Uložit jako (Ctrl+S), přičemž máte na výběr
a) Text-only – na nic.
b) Webová stránka – na nic, stejně jako u Firefoxu potratí šablonu.
c) Webová stránka s obrázky – odpovídá Webové stránce kompletní od Firefoxu a vyrobí současně adresář, OK.
d) Webový archiv (jediný soubor) - Všechny věci včetně obrázků a šablony narvány přímo do stránky, takže dostanete jeden soubor ve kterém už všechno je, OK.
Je zajímavé, že při ukládání je soubor tvořen názvem vašeho blogu v kombinaci s názvem článku, takže se vám pak sice články seřadí podle abecedy, čímž se však ztratí na první pohled viditelné časové hledisko, jako je tomu u Firefoxu.

Internet Explorer
K zálohování použijeme postup Menu-Uložit jako, přičemž máme na výběr:
a) Textový soubor – nebrat.
b) Webová stránka pouze HTML (*.htm; *.html) – nebrat.
c) Úplná webová stránka (*.htm; *.html) – vyrobí stránku a složku pro soubory, OK.
d) Webový archiv jediný soubor (*.hmt) – vyrobí jeden soubor se vším, OK.
Také IE vytvoří nový název jako kombinaci názvu webu a názvu článku, takže se články setřídí podle abecedy.


V levém sloupci je vidět soubory a složky jak je ukládá FF, v pravém sloupci názvy webového archivu jak to vysypává IE a Opera.
Nejlepší je postupně si otevřít do nového listu (Opera); záložky (IE); panelu (FF) postupně články od nejstaršího a pak je postupně ukládat na disk. Po uložení příslušný list/záložku/panel zavřete a tím si udržíte přehled, co ještě zbývá udělat. Takže si uděláte dvě zálohy třeba z FF a Opery (čímž budete mít přehled o časové posloupnosti a zároveň abecední setříděnost) a šup s tím na DVD, nejlépe na dvě různá.
Nezapomínejte, že jste paranoidní.

Jak je řešeno zálohování na blogu?

Po přihlášení ke svému účtu se pokusíme zjistit, jak na nás v otázce zálohování mysleli.

Menu [Příspěvky]
Prolezeme si trochu menu a k neskonalé radosti hned v první položce menu „Příspěvky" která je vpravo nahoře, uvidíme jako poslední položku v seznamu „Všechny příspěvky". Vlezeme dovnitř a k našemu neskonalému blahu tam jsou vypsány všechny články od nejstaršího k nejnovějšímu ve formě textu s obrázky. Nepatrnou vadou na kráse je, že k tomu nejsou připojené komentáře, ale to nevadí. Jedná se o čistý několikrát korigovaný a opravený text tak jak jste ho publikovali. (Nebo taky nekorigovaný s překlepy, co já vím na co jste při tom mysleli.) Vybereme veškeré všechno stisknutím Ctrl+A (nebo to celé omodříte myší) a pak už nekompromisně Copy (Kopírovat) Paste (Vložit) do Wordu nebo do Open Office, (nejlépe do obojího, jste přece paranoidní) a uložit například pod názvem „Záloha_blogu_YYYY_MM_DD", kde YYYY je rok, MM měsíc a DD den. Používejte pořadí rok měsíc den a doplňujte před první číslici nulu, pak se to bude krásně třídit podle abecedy, takže vám nebude dělat problém najít poslední zálohu jako poslední soubor dole.

Výše uvedený postup funguje pouze u FF a IE. Opera na rozdíl od obou dříve zmíněných prohlížečů po vybrání veškerého veškerenstva příkazem Copy (Kopírovat) uchvátí pouze a toliko jenom text. Takže posléze musíte ukázat na každý obrázek jednotlivě pravým tlačítkem myši zvolit „Kopírovat obrázek do schránky" pak se přenést do odpovídajícího místa ve Wordu (OO) a pak teprve vložit. To je samozřejmě otrava, takže k tomuto účelu Operu nebudeme používat, ale zapamatujeme si to a v případě, že bychom chtěli z nějaké webové stránky vykousnout jenom holý text, bez HTML smetí a obrázků kolem, tak je to vlastnost k nezaplacení.

Menu [Nastavení]
Přihlásíte se ke svému účtu, v menu nastavení se rozhlédnete a vpravo nahoře, jako poslední v seznamu uvidíte „Záloha (.XML)". Hurá další záloha, tvůrce na nás myslel. Takže na to klikneme a přijde výzva k uložení souboru wp.xml. Což samozřejmě učiníme. Zde musím vyseknout poděkování, že tvůrce promptně vyřešil přehozením ovládání z levého tlačítka myši na pravé chybovou hlášku, která se zde pravidelně objevovala, takže vše funguje správně bez toho, abychom museli někde pracně lovit návod k použití.

V souboru wp.xml je vyexportován veškerý celý váš blog ve formátu kterému rozumí cosi, co se jmenuje WordPress, což má být akýsi redakční systém volně k použití. No dobrá. Takže co s tím dál. Aha, potřebujete k tomu vlastní web. Kde ho rychle splašit? Podíváme se jestli se něco nenajde. Máte vybráno? Takže, honem si přečíst podmínky (jestli vám to nebudou chtít po nějaké době smazat). Netrvá to ani deset minut a web máte v kabele. Teď to tam nějak nakopírovat, sakra... metoda pokus-omyl, že by číst návod? ...
Moc práce. Tak tudy cesta nevede. Zastávám názor, že když nepochopím do deseti minut, jak se to používá, tak to zahazuju, neboť to není júzr_frenly. Předpokládám, že uživatelé Linuxu jsou soběstační a uživatelé vznešených strojů MAC taky nejsou žádní blbci, jako my windláci, takže si nějak poradí.

Co dál?
Aha, jsem paranoidní. Co si takhle zkusit vyrobit zálohu blogu někde jinde, u jiného provozovatele blogů. Dalo by se to udělat tak, že by záloha nebyla vidět, ale aby byla v pohotovosti, kdyby něco. Dám na doporučení. Někdo napsal, že má na nejmenovaném blogovadle texty už sedm let, a ještě mu je nesmázli. To by mohlo být ono. Takže registrace a jsme uvnitř. První co uděláme, že povolíme prohlížet blog jenom sobě.


Po uložení sem už nikdo cizí nepoleze a tak se tu můžeme porozhlédnout a nastavit nějakou šablonu. Moc velký výběr není, ale grafika nás teď nezajímá, jde přece o zálohu. Jinak mějte na paměti, že pokud jste si nevyrobili svoji šablonu, tak se musíte rozloučit s propůjčeným grafickým vzhledem. K tomu, abyste ho používali jinde nemáte autorská práva.

Vezměte to do teplejch.
Nyní budeme spekulovat, jak to udělat abychom tam dostali pokud možno jednoduše všechny články. Nebudeme to nijak dramatizovat, metoda UB funguje nejlépe. Kopírovat a vkládat snad umí každý, a pokud to náhodou neuměl, tak při zálohách na disk se to naučil.

Nejprve si v jednom okně FF/IE otevřeme nově vytvořený blog a do druhého okna FF/IE otevřeme panely/záložky s jednotlivými články od nejstaršího směrem k nejnovějším. Počet panelů zvolíme tak, abychom si ještě udrželi přehled, a můžeme začít. Opera pro tuto činnost není vhodná, protože nekopíruje zároveň s textem obrázky. V nejstarším článku vybereme titulek, a nakopírujeme si ho do schránky.


Přejdeme do okna s novým blogem a do přihrádky název to nakopírujeme.


Přejdeme zpět do svého blogu a vybereme celý text od shora až dolů i s obrázky, včetně komentářů a opět to nakopírujeme do schránky.


Obrovskou výhodou je, že se přenese veškerý text, i s obrázky, se všemi linky a se všemi komentáři. Přepneme se do nového webu a tam to nakopírujeme do textového pole. Odmázneme věci mezi textem a komentáři protože už nemají smysl a klikneme na tlačítko publikovat.


A máme zálohován první článek. Doporučuji používat součinnost myši s klávesovými zkratkami.

-vybrat titulek ve starém blogu v prvním okně prohlížeče FF nebo IE
-Ctrl+C (nakopíruje do schránky)
-Alt+Tab (přepne do nového blogu v druhém okně prohlížeče FF nebo IE)
-kliknout do přihrádky nadpis
-Ctrl+V (nakopírovat nadpis)
-Alt+Tab (přepne zpátky do starého blogu)
-vybrat text od shora až dolu po poslední komentář
-Ctrl+C (nakopírovat všechno do schránky)
-Alt+Tab (přepnout se do nového blogu v druhém okně prohlížeče)
-kliknout do prihrádky text
-Ctrl+V (překopíruje se text, obrázky, všechny linky v komentářích a vůbec všechno)
-Smáznete nepotřebné věci, publikujete příspěvek, přepnete se Alt+Tab zpátky, sestřelíte přenesený článek a jedete na další.

Pokud budete pracovat v poklidném tempu, tak rychlost kopírování vychází tempem zhruba 1 článek za minutu. Jestli budete používat spolu s myší i klávesové zkratky, tak dosáhnete hravě dvojnásobnou rychlost. Mírným nedostatkem je, že po 50 publikovaných článcích vás na novém webu začne otravovat captcha, takže vás to zpomalí.


Dá se to však vydržet, případně můžete pokračovat druhý den. Průměrný počet článků z prvních 400 míst serveru bloguje.cz je 300 kousků na autora, takže v průměru 5 hodin čistého času a máte naprostý klid. Máte na to celé vánoce. A už nebudete muset být paranoidní.

Pokud některý z IT schopných má dojem, že takto se to nedělá, že takhle to dělá jen naprostý UB, že on by to udělal jinak, nechť místo blbých keců vytvoří program/script, který se dal zamontovat do počitadla a vždycky, když by restartovalo, tak by se to automaticky přihlásilo a odhlásilo k autorovo blogu, čímž by byla provozněpodmínková koza nažrána a člověk by měl opět o něco víc své věci pod kontrolou. Restart počitadla provádíte víckrát než čtyřikrát ročně, že ano?

Doporučení novým autorům a všem, kteří mají pocit, že je mazací pravidlo v budoucnu může nějakým způsobem ohrozit. Publikujte dva, tři nějaké hodnotnější texty a pak okamžitě zašlete místní radě starších zhruba tento text: „Ó rado moudrých a vznešených, já nehodný služebník uctivě žádám zdaliž byste nemohli okem spočinout na blogu mém a v posoudit, zda moje nicotné dílo zapnutí křížku proti smazání blogu hodno jest a v případě že vaše vznešená mysl usoudí, učinili tak. Datum, podpis."

Vyčkejte odpovědi a pak se zařiďte.




Rubrika: Šepoty a výkřiky | 23.12.2008, 5:32:00

14 komentářů:

  1. Dik!

    Navod vycerpavajici, ovsem pak zalohovat vsech treba 500 clanku, to se o vanocich uzivatelky nudit nebudou :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To se dá lehce zvládnout Nedávno jsem kopíroval za běžného provozu 7000 (opravdu sedm tisíc) článků. Tedy ne na blog ale z webu k sobě. Trvalo mi to čtyři měsíce, takže spláchnout pětistovku... to je za pár dní.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud jde jenom o zálohování, mohl by pomoci nějaký offline browser. Třeba WinHTTrack (http://www.httrack.com/). Ten dělá projekt, který stačí opakovaně spustit a do lokální kopie dotáhne všechny změny od minulého spuštění.

    OdpovědětVymazat
  4. A vyrobí sadu statických souborů, které pak můžeš nahrát na nějaký věčný hosting. Mimochodem vidím, že diskuze o mazání blogů se šíří neuvěřitelnou rychlostí, neměl bych o tom taky něco napsat? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wu, napis :-)

    Vlado, ale ja mam docela dost obrazku a ruznych vychytavek, nebyla by to sranda.
    ja pochopitelne vsechny spoty pisu v textovem editoru a mam je dohromady na ctyrech hardiscich, ale i taxi umim prectavit, ze by to byla neskutecna pakarna.

    Zazil jsem si obnovovani blogu Alky, takze vim moc dobre, o co go.

    OdpovědětVymazat
  6. Wu, dík za doplnění.
    O offline browserovi jsem také uvažoval, ale řekl jsem si, že půjdu cestou nejmenšího odporu. Je to spíš určeno pro obyčejné, IT-nezatížené smrtelníky, pro které mají IT_gurus pohrdání a častují je přezdívkami BUF (bloody fucking user, nechápu proč se to překládá jako Běžný_Franta_Uživatel), lama atd. Kopírovat a vkládat snad už umí opravdu každý a je to náročné pouze na čas.
    Wu, napiš. Problém má více rovin.

    Roji,
    umím si to představit. Po překopírování by bylo potřeba ručo znovu prolinkovat odkazy co ukazují z článku na článek, nehledě ke změně grafiky, a daslších, jak říkáš, vychytávek. Prostě k nějakým lokálním škodám dojde, ale pořád je to menší zlo, než přijít o všechna data. Vzhledem k obrázkům je to právě úžasné, že popsaný proces pomocí FF/IE je přesune sakumprásk všechno a člověk si s tím nemusí lámat hlavu. Jinou věcí je, že nezůstane zachovaná grafika, ale zase - považuji to za menší zlo.

    OdpovědětVymazat
  7. Kojote,
    přece jen preferuji destrukci vlastní práce pomocí entropie, než destrukci z cizí vůle, nebo z rozhodnutí nějaké umělé inteligence. Jinak hezký článek.

    Wu,
    to o těch BFU je hezké. Pokud je to pravda, tak to svědčí o tom, sklony k mystifikaci a la Cimrman se dostaly do genetického materiálu obyvatel české kotliny. Ten offline_browser se mi líbí, asi ho začnu používat pro své další aktivity.

    Roji,
    teď jsem dokončil přesouvání misstriss, k jejímž textům mám emocionální vztah a trvalo to hodinu (106 článků).

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě je to dobrý návod.
    Nabídnu pro zajímavost svůj přístup (chápu, že nebude následován v masovém měřítku :-)) Dvakrát za mou éru práce s počítačem se stalo, že mi zmizela data za cca 5 let práce. Nejdřív mě to trochu mrzelo, ale pak jsem zmizení dat spíše ocenila. Než něco hledat, je pro mě pohodlnější to znovu vymyslet.

    OdpovědětVymazat
  9. Mám odzkoušeno, že když po ztrátě dat dělám něco znovu podruhé, tak to sežere 70% původního úsilí, když potřetí tak 30%.

    OdpovědětVymazat
  10. vlada, Lenka: ale pořád je to dohromady 200%, ne?

    OdpovědětVymazat
  11. A pak jsou tací autoři, kteří považují své texty za natolik hodnotné, že by se bez nich lidstvo (rozuměj těch 10 kamarádů, kteří to čtou ze setrvačnosti jenom kvůli autorovi) obešlo.
    Není nakonec v životě důležitý naučit se nelpět na maličkostech, obzvláště je-li jejich původcem naše vlastní ego? ;)

    OdpovědětVymazat
  12. P.S.: Taky mám k textům Míši citovej vztah...

    OdpovědětVymazat
  13. Wu, dobrý postřeh.
    Jayee,
    otázka stojí, jestli má někdo jiný než autor právo ničit jím vyprodukované dílo.
    Pokud zmizí blog misstriss tak bude na
    vzajetimisstriss.blogspot.com
    můj na konecnateorievseho.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. nevis proc na blogspotu nejde importovat zaloha z bloguje.cz? pokazdy mi to hodi po chvili chroustani chybu. Kopirovani clanku po clanku neni an option! Ta zaloha jako wp.xml file by sama o sobe mela jako zaloha stacit ne, pro re-aktivaci v pripade potreby. Ale nekde jsem cetla ze ten fajl jde prejmenovat, ze to wp je prave pro wordpress. Jestlis od 2008 doted neco novyho zjistil dej mi vedet pls

    OdpovědětVymazat